Begeleiding bij het Daytraden op de AEX & DAX index voor slechts €30,- p/m

Het coronavirus is terug op de beurs

Gepubliceerd op 28 oktober 2020 om 15:21

Wall Street in het rood

Het is virusangst wat de klok slaat op de beurzen vandaag en dat gaat ook op voor de aandelenbeurzen in de Verenigde Staten. De voornaamste graadmeters staan in de min. De Dow Jones-index staat 1,5% lager. De breder samengestelde S&P 500-index verliest 1,6%, technologiebeurs Nasdaq moet 1,9% inleveren.

In de Dow weet alleen conglomeraat 3M de voeten droog te houden. Creditcardmaatschappij Visa moet het meeste inleveren. De Amerikaanse kartelwaakhond heeft de miljardenovername van fintechbedrijf Plaid door Visa op de korrel. De mededingingsautoriteiten vrezen dat de deal de concurrentie in de betaalmarkt in de kiem zal smoren. Daarmee dreigt een van de grootste fintechdeals van de laatste jaren geblokkeerd te worden.

‘Uitdagende’ toekomst in het verschiet voor opkomende markten

Vermogensbeheerder State Street Global Advisors verwacht dat de wereldwijde economie sterk zal terugveren en in 2021 een groei van bijna 5% zal laten zien. ‘De eurozone lijkt beter uit de crisis te komen omdat de shock van de pandemie voor meer integratie heeft gezorgd dan voorgaande crises.’ Dit schrijven ze in een rapport waarin ze hun verwachtingen voor het vierde kwartaal van 2020 – daar zitten we nu net in – uit de doeken doen.

Voor de opkomende markten ziet de toekomst er ‘uitdagender uit’ schrijven ze. Herstel zal er waarschijnlijk wel zijn in 2021 maar mochten er grote wijzigingen gaan plaatsvinden in de wereldwijde productieketens als gevolg van de verstoorde relatie tussen de Verenigde Staten en China, dan wordt het lastig voor deze landen om ‘beter dan verwacht’ te gaan presteren.

Midkap

Ook in de Midkap is het pessimisme troef. Alleen handelshuis Flow Traders en kunstmestfabrikant OCI weten er een plusje uit te slepen. De koers van Flow Traders profiteert vaker van onrust op de beurs, want veel handel is goed voor de winst. De Midkap zelf levert nog meer in dan de AEX en verliest 2,4%.

Olieprijs weer onder de $40 per vat

Ook de olieprijs krijgt een knauw van het verslechterde sentiment. Een vat Brent kost inmiddels minder dan $40. Vergeleken met dinsdag gaat er 3% van de prijs af. Behalve de angst voor de economische gevolgen van de tweede coronagolf, speelt ook een bericht over toegenomen voorraden de olieprijs parten. Persbureau Bloomberg citeert anonieme bronnen binnen het American Petroleum Institute, een branchevereniging van de Amerikaanse olie-industrie, Volgens deze bronnen zouden de Amerikaanse olievoorraden met bijna 5 miljoen vaten zijn toegenomen. Later vandaag volgen de officiële cijfers van de Amerikaanse regering.

Europese aandelen weer terug op het niveau van mei

De Stoxx Europe 600-index, een belangrijke graadmeter voor de aandelenhandel in Europa, is inmiddels weer terug op het niveau van mei. In de ochtendhandel verliest de Stoxx 600 nu zo'n 2%. De verliezen zijn nog lang niet hevig als tijdens de eerste lockdown, maar de index is de laatste dagen wel duidelijk op weg omlaag.

(Bron FD.nl)


«   »