Rondje langs de beurzen...

Gepubliceerd op 29 oktober 2020 om 16:15

De AEX stond om half vier 0,3% hoger op 535,5 punten, na drie kwartier eerder nog ruim onder 530 punten te zijn gedoken. De AMX herstelde tot een plus van 0,2% op 772,3 punten.

De overige Europese beurzen veerden ook weer op. De Britse FTSE-100, de Duitse DAX en de Franse CAC 40 wonnen respectievelijk 0,1%, 0,4% en 0,2%.

De Amerikaanse beursgraadmeters stonden na een uur handelen 0,2% tot 1,3% hoger, waarmee de verliezen van 3,4% tot 3,7% op woensdag voor een stukje werden weggewerkt.

De Europese Centrale Bank liet de rentetarieven zoals verwacht onveranderd. Topvrouw Christine Lagarde liet in de toelichting weten dat de beleidsbepalers het erover eens zijn dat ingrijpen noodzakelijk is. Dat betekent dat er in december vrijwel zeker extra steun komt om de eurozone door de coronacrisis te loodsen.

Vanavond gaat de aandacht uit naar de cijferpublicaties door vier Amerikaanse technologiegiganten. Stan Westerterp, vermogensbeheerder bij Bond Capital, is wat Apple betreft vooral benieuwd hoe het gaat bij de diensten, zoals Apple Pay en Apple Music. „In de komende jaren kunnen diensten door de terugkerende opbrengsten de groeimotor worden.”

Shell topper

In de AEX ging ASMI ging met een winst van 3,8% stevig aan kop. De chipmaker kwam met goede kwartaalcijfers een meevallende prognose over het vierde kwartaal naar buiten.

Shell won 2,8%, ondanks de voortgaande stevige terugval van de olieprijzen door de gevreesde gevolgen van de nieuwe lockdowns. De beter dan verwachte terugkeer naar winstgevendheid en de voorgenomen verhoging van het dividend klonk beleggers als muziek in de oren. Rein Schutte, beleggingsadviseur bij Noesis Capital Management, benadrukt dat de energiegigant met zijn prestaties wat zorgen heeft weggenomen, onder meer gelet op de cashflow. Hij wijst er op dat het vooral wachten is op de strategie-update begin volgend jaar.

Maaltijdbezorgbedrijf Just Eat Takeaway steeg 1,1%, na in de afgelopen anderhalve week duidelijk te zijn teruggevallen vanuit een recordstand. Beleggersclub VEB liet eerder deze week weten een voorstander te zijn van de handhaving van de notering in Amsterdam.

Biotechnologiebedrijf Galapagos stond met een verlies van 3,1% onderaan.

Verzekeraars en banken keken tegen verliezen van 1 tot 2% aan door de opgelaaide stress over de impact van de tweede coronagolf.

Adyen koerste 1,2% lager na een voorzichtige prognose van de digitaal betalingsverwerker.

Gecorrigeerd voor het ex-dividend gaan leverde voedings- en wasmiddelenproducent Unilever 0,4% in.

Arcadis blinkt uit

Bij de middelgrote fondsen schoot Arcadis 6,7% omhoog. Het stabiele orderboek en het op peil houden van de marges bij het adviesbureau wakkerden de kooplust flink aan.

Air France KLM dat morgen de boeken open doet, daalde 1,8%. Er worden vraagtekens gezet bij de toekomstige koers van de luchtvaartcombinatie die gebukt gaat onder de coronacrisis.

Pharming gleed 1,7% weg. Het biotechbedrijf blijft naar eigen zeggen ’aanhoudend solide’ presteren en wil een tweede notering aan de Amerikaanse Nasdaq.

Bij Fugro liep het stevige verlies eerder op de dag tot 0,1% terug. De bodemonderzoeker was de afgelopen anderhalve week aardig opgeveerd, na de aankondiging van een aandelenemissie en de afbouw van zijn beschermingsconstructie.

AScX-fonds Van Lanschot Kempen stond onveranderd. Het goede beursklimaat gaf steun aan de resultaten bij de bank voor vermogende particulieren.

AMG dook 2,7% omlaag. De staalgigant had afgelopen kwartaal flink last van de coronacrisis. Met name in de lucht- en ruimtevaart was sprake van dramatisch lagere volumes. Het dieptepunt is volgens de onderneming wel achter de rug.

(Bron telegraaf.nl)