AstaZeneca verwacht nog dit jaar de testresultaten

Gepubliceerd op 5 november 2020 om 13:06

AstraZeneca verwacht dit jaar nog de resultaten van zijn onderzoek naar een coronavaccin te kunnen presenteren. Dat heeft het Brits-Zweedse farmaconcern donderdag bekendgemaakt bij de presentatie van zijn kwartaalcijfers. Indien de resultaten positief zijn, kunnen de eerste inentingen mogelijk al voor de jaarwisseling plaatshebben.

AstraZeneca behoort tot de kopgroep van bedrijven die het verst gevorderd zijn met de ontwikkeling van een vaccin tegen het coronavirus en covid-19. Het concern werkt samen met de Universiteit van Oxford. De andere koplopers zijn Pfizer met zijn partner Biontech, Moderna en Janssen (Johnson & Johnson).

De omzet van AstraZeneca in het derde kwartaal kwam uit op $6,52 mrd, een fractie meer dan analisten hadden verwacht. De vraag naar onder meer kankermedicijnen bleef volgens het farmabedrijf hoog, ondanks de coronacrisis.

Hogere kosten

Een tegenvaller was er ook, in de vorm van een lager dan verwachte winst per aandeel. Die bedroeg in het derde kwartaal $0,94 terwijl analisten hadden gerekend op $0,98 per aandeel. Oorzaak: de coronacrisis leidt tot hogere kosten. Over heel 2020 houdt AstraZeneca vast aan zijn eerdere verwachting dat de winst per aandeel zal stijgen.

Beleggers waren niet onder de indruk van het kwartaalbericht, maar schrokken evenmin. De koers van AstraZeneca bleef donderdagochtend op de beurs in Londen vrijwel onveranderd.

De coronavaccins kunnen voor AstraZeneca en andere farmabedrijven een geweldige nieuwe bron van inkomsten gaan vormen, meldt de Financial Times donderdag. Analisten van Morgan Stanley en Credit Suisse voorzien dat de vaccins goed kunnen zijn voor een jaarlijkse omzet van $10 mrd. De verwachting is dat grote groepen mensen jaarlijks moeten worden ingeënt met vaccins die gemiddeld $20 per dosis kosten.

(Bron FD.nl)


«   »