Nog steeds geen nieuwe president...

Gepubliceerd op 5 november 2020 om 13:12

'Biden heeft nog zes kiesmannen nodig'

Democraat Joe Biden is volgens de stand die het persbureau Associated Press (AP) bijhoudt van de Amerikaanse presidentiële verkiezingen nog slechts zes kiesmannen verwijderd van de zege. Biden zou al 264 kiesmannen hebben tegen 214 voor de zittende president Donald Trump. Om de verkiezingen te winnen moet een van de twee 270 kiesmannen verzamelen.

Biden wint volgens AP ook in Arizona (11 kiesmannen), een staat die officieel nog geen winnaar heeft aangewezen. Deze krant gaat vanuit dat de strijd daar nog niet definitief beslist is. Biden heeft er wel een voorsprong van zo'n 68.000 stemmen op Trump.

De definitieve uitslagen van de staten Pennsylvania (20 kiesmannen), Georgia (16 kiesmannen), North Carolina (15), Nevada (6) en Alaska (3) moeten ook nog worden gepubliceerd. Als Biden Arizona definitief op zijn naam schrijft, heeft hij aan Nevada genoeg. Met 86% van de getelde stemmen ligt Biden in Nevada volgens The New York Times 0,6 procentpunt voor op Trump. Het verschil is minder dan 8.000 stemmen.

In Georgia, waar 95% van de stemmen is geteld, heeft Trump een slinkende voorsprong op Biden van nog maar 24.000 stemmen, ongeveer0,5 procentpunt. Een kandidaat mag daar volgens de wet een hertellingeisen als een verschil is van 0,5 procentpunt of minder.

 

Trump trekt de uitslag in sommige staten, waaronder Michigan (16 kiesmannen) in twijfel en heeft juridische stappen aangekondigd, zo laat hij in een tweet weten. Twitter heeft de tweets gedeeltelijk afgeschermd, omdat de inhoud 'mogelijk misleidend' is. Als Biden wint, dan is Trump sinds in 1992 de eerste zittende president die de verkiezingen verliest. Toen moest zijn Republikeinse collega George H.W. Bush in het Witte Huis plaatsmaken voor Bill Clinton.

71% van post-stemmen in Pennsylvania geteld

Volgens de autoriteiten in Pennsylvania is meer dan 70% van de stembiljetten per post in die staat geteld. Er moeten nog 763.000 stembiljetten die per post zijn verstuurd worden verwerkt, 120.000 daarvan zijn afkomstig uit Philadelphia. Dat is de zesde stad van de Verenigde Staten en een Democratisch bolwerk. In totaal zijn in deze staat 2,6 miljoen stemmen per post verstuurd.

Pennsylvania is de belangrijkste staat waar de de uitslag van de presidentsverkiezingen nog niet bekend is. De staat is goed voor 20 kiesmannen. Als Joe Biden deze staat wint, is hij niet meer in te halen door Donald Trump. Nieuwe cijfers over de verkiezingsuitslag in Pennsylvania worden donderdag verwacht. Voor Georgia en Arizona, waar ook nog steeds wordt geteld, verwacht nieuwszender CNN nog wel resultaten op korte termijn. Ook in Alaska, Nevada en North Carolina is nog geen winnaar bekend.

(Bron FD.nl)