Amerika gaat hoger van start vandaag...

Gepubliceerd op 1 december 2020 om 15:24

Amerika gaat hoger van start vandaag...

De Amerikaanse futures voorspellen dinsdag een hogere opening voor Wall Street. Rond lunchtijd noteerden futures op de S&P 500 en Dow Jones index 1,1 procent hoger en die op de Nasdaq 0,9 procent.

De indexen in New York leverden maandag juist nog terrein in, maar desondanks was er in november sprake van de sterkste maand voor de S&P 500 sinds april en voor de Dow Jones zelfs sinds 1987. Voor de Russell 200 was het bovendien de sterkste maand ooit. De hoop op een vaccin en afnemende politieke onzekerheid in de Verenigde Staten deden de beurzen goed, volgens analisten van SEB.

"Beleggers gokken weer op een sneller economisch herstel en een terugkeer naar normaal", aldus marktanalist Naeem Aslam van AvaTrade. Dinsdagochtend verschenen onder meer sterke inkoopdata uit China.

"Dat gezegd hebbende, beleggers moeten zich bewust blijven van het feit dat er nog steeds een aanzienlijk risico is voor de mondiale economie en zeker voor de Amerikaanse economie op de korte termijn", aldus Aslam, die wees op het feit dat er nog veel monetaire steun nodig is, als ook fiscale steun. 

"Voorzitter Jerome Powell van de Fed maakte recent al duidelijk dat beleidsmakers hun zaken op orde moeten krijgen en een klap moeten geven op een tweede stimuleringsronde [in de VS]".

Op macro-economisch vlak hebben beleggers vanmiddag oog voor de Amerikaanse bouwuitgaven en de inkoopmanagersindexen voor de industrie van Markit en ISM. 

Powell begint aan zijn periodieke tweedaagse verantwoording van het coronabeleid in het Amerikaans Congres, net als minister van financiën Steven Mnuchin. Beleidsmakers zullen de twee mogelijk vragen naar het besluit van Mnuchin onlangs om een aantal leenfaciliteiten van de Fed niet te verlengen na het eind van het jaar.

De euro/dollar noteerde rond lunchtijd op 1,1965. De olieprijzen daalden fractioneel. Maandag wist de OPEC nog geen akkoord te bereiken over een verlenging van het productieakkoord. Dinsdag sluiten ook bondgenoten als Rusland aan bij de tweedaagse vergadering.

Verder blijft de beweging van de bitcoin interessant, nadat de cryptomunt maandag door de grens van 20.000 dollar ging. Dinsdagmiddag was de munt zo'n 19.901 dollar waard.

Bedrijfsnieuws

Zoom Video Communications behaalde in het derde kwartaal opnieuw een flink hogere winst en omzet waarmee de videoconferentiedienst onverminderd profiteerde van de vele thuiswerkers als gevolg van de coronacrisis. Het aandeel daalde voorbeurs toch 6 procent.

Pfizer en BioNTech hebben bij het Europees Geneesmiddelenbureau een versnelde anvraag gedaan voor hun coronavaccin. Pfizer won in de elektronische handel dinsdag 2,9 procent terwijl BioNTech 1,8 procent daalde.

ExxonMobil gaat na volgend jaar weer meer investeren om de exploratie op te schroeven, maar moet ook een enorme afschrijving doen. De koers van het aandeel noteerde 2,4 procent hoger in de voorbeurshandel.

Slack steeg in de elektronische handel voorbeurs 5,4 procent. Mogelijk wordt dinsdag de overname van het bedrijf door Salesforce.com bekendgemaakt. Salesforce opent nabeurs de boeken. In de voorbeurshandel steeg het aandeel 0,5 procent.

Hewlett Packard publiceert dinsdagavond ook cijfers. In de elektronische voorbeurshandel daalde het aandeel licht.

Tesla wordt op 21 december toch in één keer opgenomen in de S&P 500. Eerder werd gesproken om dit in stappen te doen vanwege de omvang van het bedrijf. Het aandeel won voorbeurs 4,5 procent.

Nikola, dat maandag circa 27 verloor nadat General Motors afzag van een belang in het bedrijf, leverde dinsdag nog eens 5 procent in.

Slotstanden

De Dow Jones index sloot maandag 0,9 procent lager op 29.638,64 punten en de S&P 500 leverde 0,5 procent in op 3.621,63 punten. Techbeurs Nasdaq maakte een pas op de plaats op 12.198,74 punten.