Begeleiding bij het Daytraden op de AEX & DAX index voor slechts €30,- p/m

Lagere opening AEX

Gepubliceerd op 2 december 2020 om 08:56

De Amsterdamse beurs gaat woensdag vermoedelijk een licht lagere opening tegemoet. Futures op de AEX noteerden ruim een half uur voor de openingsgong tot 0,3 procent in het rood. Op dinsdag eindigde de hoofdgraadmeter nog 0,9 procent hoger op 611,41 punten. 

De Amsterdamse beurzen staan net als andere Europese aandelenmarkten voor een wat lagere opening, waarbij beleggers wat winst van tafel lijken te willen halen, al kunnen de laatste gesprekken over een steunpakket in de Verenigde Staten en vaccinhoop ervoor zorgen dat de verliezen beperkt blijven vandaag.

Op dinsdag stegen de Amerikaanse aandelenmarkten nog, waarbij de S&P 500 en Nasdaq nieuwe records boekten. Het optimisme dat in november nog voor een beursrally zorgde, lijkt daarmee vooralsnog ook in december aanwezig. 

Beleggers toonden zich in de afgelopen weken enthousiast over de laatste ontwikkelingen rond vaccins tegen Covid-19. "Het vaccinnieuws was zoveel beter dan mensen verwachtten", zei Elliott Savage van YCG Enhance Fund. "Dat er twee vaccins 90 en 95 procent effectief blijken, was een grote verandering in de verwachting hoe snel de economie weer terug naar normaal kan."

Ook hernieuwde onderhandelingen in Washington over extra steun om de klap van de coronacrisis op te vangen, wordt door beleggers goed opgepakt.

Amerikaanse beleidsmakers kwamen dinsdag met diverse voorstellen voor steunmaatregelen, waardoor de gesprekken hierover nieuw leven kregen. Desondanks zijn er nog geen signalen dat de Democraten en Republikeinen het snel eens worden over hoe het steunpakket er uiteindelijk uit moet komen te zien. Het coronavirus blijft zich in de Verenigde Staten flink verspreiden.  

De Aziatische beurzen noteerden woensdag verdeeld, maar zonder grote uitslagen. "De beurzen kwamen af van hun hoogste niveaus van de dag, maar de steungesprekken werden overwegend positief opgepakt", aldus strateeg Stephen Innes van Axi. "Desondanks blijven beleggers terughoudend. Eerdere gesprekken hebben tot dusver immers ook tot niets geleid."

In Japan werd een wetsvoorstel gedaan om een toekomstig coronavaccin voor iedere Japanse burger gratis beschikbaar te maken.  

De olieprijs is dinsdag lager gesloten, op onzekerheid over de onderhandelingen van OPEC over de voortzetting van productiebeperkingen. Een januari-future voor een vat West Texas Intermediate ruwe olie sloot 1,7 procent lager op 44,59 euro op de New York Mercantile Exchange. In de Aziatische handel vanochtend daalde de olieprijs nog eens 0,7 procent.

De euro/dollar noteerde op 1,2072. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag bewoog het muntpaar nog op 1,2071 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er 1,2043 op de borden.

Op macro-economisch vlak krijgen beleggers vandaag inzicht in de werkloosheidscijfers in de eurozone, het banenrapport van ADP en de wekelijkse olievoorraden. Ook publiceert de Federal Reserve het Beige Book. Vanochtend bleken de Duitse detailhandelsverkopen al mooi gestegen.

Bedrijfsnieuws

Galapagos kondigt de eerste dosering aan van patiënten met de nierziekte ADPKD, met het middel GLPG2737.

JPMorgan Cazenove heeft het advies voor Royal Dutch Shell verhoogd van Neutraal naar Overwogen met een koersdoel van 17,00 Britse pond. De analisten van JPMorgan hebben vertrouwen in de kasstroom van Shell. 
Vopak en BlackRock's Global Energy & Power Infrastructure Fund hebben de overname van drie terminals van Dow afgerond. Het gaat om terminals aan de Amerikaanse Golfkust met een totale capaciteit van 852.000 cbm.

Amsterdam Commodities heeft met de veiling van bijna 5 miljoen nieuwe aandelen 96,1 miljoen euro opgehaald. De aandelen werden aangeboden voor 19,50 euro per stuk en vergroten het aandelenkapitaal met 19,99 procent.

Slotstanden Wall Street

De brede S&P 500-index sloot dinsdag 0,9 procent hoger op 3.660,84 punten, technologiebeurs Nasdaq won 1,4 procent tot 12.450,05 punten. Daarmee zetten de twee indices nieuwe records neer. De Dow Jones-index klom 0,5 procent tot 29.825,20 punten.