AEX beweegt weer volledig zijwaarts.

Gepubliceerd op 2 december 2020 om 12:00

                                                                                                 AEX 15 minuut grafiek

De Amsterdamse beurs wist woensdagochtend een groot deel van de openingsverliezen weg te werken. De AEX koerste rond de klok van elf uur 0,1 procent lager op 610,62 punten. 

Beleggingsadviseur Rein Schutte van Noesis Capital Management zag vanochtend geen noemenswaardig grote bewegingen. Schutte wees nog wel op een koopadvies op Shell door JPMorgan. "Maar dit wordt door de markt niet echt opgepakt", aldus de beleggingsadviseur. Volgens hem wachten beleggers vooral op de uitkomst van de vergadering van oliekartel OPEC+. Vermoedelijk levert dit donderdag een besluit op.

Volgens Schutte is het voor aandelenbeleggers momenteel lastig manoeuvreren op de beurs. "Macrocijfers laten een dip in de economische activiteit zien, maar tegelijk is er veel positief nieuws met betrekking tot de ontwikkelingen rond coronavaccins", aldus Schutte.

Pfizer en partner BioNTech kregen in het Verenigd Koninkrijk groen licht voor hun coronavaccin, zo werd woensdag bekend. Het VK neemt 40 miljoen doses af. Volgens Schutte kan er in het land al snel gevaccineerd worden. "Ook in de Verenigde Staten gaan de ontwikkelingen snel."

De beleggingsadviseur van Noesis wees verder op een sterke maand november en vraagt zich af of de markten niet te ver zijn doorgeschoten in hun enthousiasme. Schutte verwacht dan ook niet dat er in december weer een forse rally zal komen. "Cash van grote beleggers dat eerder nog langs de zijlijn stond, lijkt in november inmiddels aan het werk te zijn gezet." Wel ziet Schutte dat beleggers bij koerszwakte eerder wat aandelen oprapen, dan dat zij op hun handen blijven zitten.  

De euro/dollar noteerde op 1,2057. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag bewoog het muntpaar nog op 1,2071 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er 1,2043 op de borden. De olieprijzen koersten 0,1 procent lager. 

Op macro-economisch vlak krijgen beleggers vandaag inzicht in het banenrapport van ADP en de wekelijkse olievoorraden. Ook publiceert de Federal Reserve het Beige Book. Vanochtend bleken de Duitse detailhandelsverkopen al mooi gestegen en de werkloosheid in de eurozone iets gedaald.

Stijgers en dalers 

Onder de hoofdfondsen won Adyen 1,7 procent en Heineken 2,0 procent. De brouwer heeft de viering van het 150-jarige bestaan van Amstel extra kleur gegeven met de lancering van het merk in China. Bovendien kreeg Heineken een koopadvies van Citi Research. Het koersdoel ging van 77,00 naar 104,00 euro. Concurrent AB InBev werd door Citi juist van de kooplijst gehaald.

Galapagos daalde 1,1 procent, ondanks de aankondiging van de eerste dosering van patiënten met de nierziekte ADPKD, met het middel GLPG2737.

Aegon verloor 2,1 procent en NN Group 2,2 procent.

In de AMX is de koers van Fugro volatiel als gevolg van de recent aangekondigde claimemissie. Beleggers die op dinsdag 1 december 2020 nabeurs aandelen Fugro hadden, ontvangen voor elk aandeel ook één claim. Tegen inlevering van 13 claims kan worden ingeschreven op 11 nieuwe aandelen met bijbetaling van 2,12 euro per nieuw aandeel.

Altice Europe won 0,9 procent. 

Onder de kleinere aandelen won Lucas Bols 4,2 procent, terwijl Acomo 1,9 procent inleverde. Het handelshuis in specerijen, noten, zaden en thee haalde met de veiling van bijna 5 miljoen nieuwe aandelen 96,1 miljoen euro op.