Begeleiding bij het Daytraden op de AEX & DAX index voor slechts €30,- p/m

Amerikaanse beurzen openen lager

Gepubliceerd op 2 december 2020 om 15:50

                                                                                             Nasdaq 15 minuut-grafiek

De Amerikaanse beurzen gaan woensdag lager van start en lijkt een adempauze in te lassen nadat er dinsdag nieuwe records werden neergezet.

Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteerden een half uur voor de openingsbel tot 0,3 procent in het rood.

Optimisme over vaccins tegen het coronavirus die een sterker economisch herstel kunnen inluiden, was de brandstof die de markt opstuwde. Vooral aandelen die gevoelig zijn voor economische groei, waaronder banken en energiebedrijven, stegen in waarde.

"?e hebben duidelijk een geweldige klim gehad, die vlak voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen begon en gisteren zagen we dat nieuwe record, dus dat is een goede reden voor wat consolidatie", zei Derek Halpenny van MUFG Bank.

In het Amerikaanse Congres werd het overleg over economische steun vanwege het coronavirus weer opgepakt. Voor het eerst sinds de verkiezingen sprak de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi met minister van financiën Steve Mnuchin. Beleggers blijven echter sceptisch over de vraag of er meer steun zal komen in de weken voordat Joe Biden als nieuwe president wordt beëdigd.

Economisch nieuws was er over de arbeidsmarkt. Er kwamen in november 307.000 banen bij. Dat was ruim minder dan de 475.000 banen waarop werd gerekend. Wel werd de groei over oktober flink opwaarts bijgesteld tot boven de 400.000. Vrijdag volgt het officiële banenrapport.

Nabeurs volgt het Beige Book van de Federal Reserve, waarin de huidige toestand van de Amerikaanse economie wordt beschreven.

Fed-voorzitter Jerome Powell en minister Mnuchin spreken woensdag ook voor een Congres-commissie.

De olieprijs daalde licht. Een januari-future West Texas Intermediate daalde 0,3 procent tot 44,40 dollar, terwijl Brent-olie 0,2 procent goedkoper werd op 47,32 dollar. De markt wacht op de uitkomst van de vergadering van oliekartel OPEC en diens partners. Een besluit om de huidige productiebeperking te verlengen, valt vermoedelijk op donderdag. Vanmiddag staan nog wel de wekelijkse olievoorraden in de VS op de agenda.

De euro/dollar noteerde op 1,2072. Bij  het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er 12,071 op de borden. De dollar is verzwakt door speculatie dat de steun met overheidsgeld de inflatie in de VS zal laten stijgen, terwijl de Fed de rente laag houdt, meldde Commerzbank. Als de ECB niet intervenieert kan de euro verder omhoog, stelde UniCredit.

Bedrijfsnieuws

Salesforce.com bevestigde dinsdag de overname van Slack voor bijna 28 miljard dollar. Salesforce lijkt 6 procent lager te openen en Slack verliest een procent.  

Het Amerikaanse farmaciebedrijf Pfizer en het Duitse BioNTech hebben Britse toestemming om hun vaccin tegen het coronavirus onder het publiek te verspreiden. Goedkeuring in de VS zou later deze maand kunnen volgen. Pfizer opent naar verwachting 2,5 procent hoger.

Merck heeft zijn aandelenbelang in Moderna in de eerste helft van het vierde kwartaal verkocht. Merck zat sinds 2015 in Moderna en meldde, mede dankzij de recente koersrally van het aandeel, dat het een substantiële winst heeft geboekt over al die jaren. Moderna levert woensdag circa 4 procent in.

Garda World uit Canada heeft zijn bod op G4S met 24 procent verhoogd, tot 3,68 miljard Britse pond. Het vorige bod vond G4S te laag.

Hewlett-Packard Enterprise, begonnen in een garage in Palo Alto in Silicon Valley, verhuist het hoofdkantoor naar de regio Houston. Dit is een teken dat Silicon Valley minder zaligmakend is geworden. Het bedrijf boekt dit jaar verlies. Het aandeel gaat 3 procent lager van start.

WestPac Banking verkoopt een verzekeringsbedrijf aan Allianz voor 725 miljoen Australische dollars.

Slotstanden

De brede S&P 500-index sloot dinsdag 0,9 procent hoger op 3.660,84 punten, technologiebeurs Nasdaq won 1,4 procent tot 12.450,05 punten. Daarmee zetten de twee indices nieuwe records neer. De Dow Jones-index klom 0,5 procent tot 29.825,20 punten.


«   »