Europese beurzen openen vlak

Gepubliceerd op 3 december 2020 om 08:42

                                                                                               AEX 15 minuut-grafiek

De Amsterdamse beurs gaat donderdag naar verwachting een neutrale opening tegemoet. Futures op de AEX index noteerden ongeveer een uur voor de beursgong onveranderd.

Woensdag koerste de AEX nog met 0,1 procent nipt lager op een slotstand van 610,94 punten. Onder meer een verzwakkende dollar woog op de koersvorming van dollargevoelige aandelen zoals Ahold Delhaize en Unilever. 

Sinds begin afgelopen maand de onzekerheid over de Amerikaanse verkiezingsuitslag grotendeels werd weggnomen en vaccinnieuws tot een opluchtingsrally leidde, verliest de dollar, vluchthaven bij uitstek in onzekere tijden, flink aan waarde. Het muntpaar euro/dollar noteerde vanochtend op 1,2122. Begin november stond er nog een stand van 1,1608 op de borden. 

Op Wall Street lieten de hoofdindices woensdag geen uitschieters zien. Wel zette hoofdgraadmeter S&P 500 met een winst van 0,2 procent een nieuwe hoogste stand ooit neer. De markt zag zich afgelopen weken flink gesteund door het optimisme dat coronavaccins het economisch herstel zullen helpen versnellen. 

De impact van Covid-19 zal zich echter nog een tijd laten voelen en Amerikaanse beleggers kijken naar de politiek voor steunmaatregelen.

 In Washington gaf onder meer de Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi woensdag een verklaring af, waarin de Republikeinen worden opgeroepen om met hen samen te werken aan een nieuwe pakket aan steunmaatregelen. 

De Republikeinse leider in de Senaat Mitch McConnell verwierp woensdag nog een voorstel voor een pakket ter waarde van 908 miljard dollar. McConnel heeft herhaaldelijk gezegd dat de waarde van een nieuwe stimuleringsronde met ongeveer 500 miljard dollar een stuk lager zou moeten uitvallen.

"Ik denk dat we gelet op de politieke impasse niet meer op een stimuleringsdeal hoeven te rekenen”, merkte portefeuillemanager Joanne Feeney van Advisors Capital Management op. 

Olie en Azië

De januari-future voor een vat ruwe olie sloot woensdag op de New York Mercantile Exchange 1,6 procent hoger op 45,28 dollar.

De oliemarkt was woensdag in afwachting van het besluit van de OPEC en zijn bondgenoten, ofwel OPEC+, over het al dan niet versoepelen van de bestaande beperkingen op de productie van ruwe olie volgende maand. OPEC+ stelde eerder deze week een bijeenkomst om deze productiebeperkingen te bespreken met twee dagen uit tot vandaag. 

In Azië werd vanochtend bekend dat de groei in Chinese dienstensector verder is aangetrokken. Uit cijfers van Market en Caixon bleek dat de inkoopmanagersindex voor de dienstensector steeg van 56,8 in oktober naar 57,8 in november. In Japan bleek daarnaast de krimp te zijn afgenomen.

Aziatische beleggers doen het vanochtend evenwel rustig aan. De grootste stijger is de beurs in Hongkong met ruim een half procent. Alleen de Shanghai Composite noteert nipt in het rood. 

Later vandaag worden ook in de eurozone en Amerika de inkoopmanagersindices voor de dienstensector vrijgegeven.

Bedrijfsnieuws

Er was vanochtend nog geen relevant nieuws over Nederlandse beursgenoteerde ondernemingen. 

Slotstanden Wall Street

De toonaangevende S&P 500 index steeg woensdag 0,2 procent tot 3.669,01 punten, de Dow Jones index won 0,2 procent op 29.883,79 punten en de Nasdaq sloot 0,1 procent lager op 12.349,37 punten.