Ook Wallstreet opent vlak...

Gepubliceerd op 3 december 2020 om 15:28

De Amerikaanse beurzen lieten donderdag nog weinig richting zien, na een meevallende arbeidsmarktcijfer.
Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteerden een half uur voor de opening nagenoeg ongewijzigd. De Nasdaq-future staat een tikje hoger.

De handel is deze week wisselvallig geweest, nu de explosieve stijging van november aan kracht heeft verloren. Toch kroop de S&P500 deze week naar nieuwe records na optimisme bij beleggers dat vaccins tegen het coronavirus het economisch herstel volgend jaar een flinke zet zullen geven.

De hoge waarderingen van aandelen en de hoge aantallen besmettingen en ziekenhuisopnames dwingen beleggers echter ook tot voorzichtigheid.

 

"Markten zien 2021 als het jaar dat de economie weer zal opveren", stelde econoom Peter Dixon van Commerzbank. "Er zijn zorgen dat veel goed nieuws al is ingeprijsd, dus ik verwacht niet dat markten binnenkort de stratosfeer in zullen schieten, maar we zouden wel geleidelijk wat verder omhoog kunnen gaan."

Het aantal nieuwe aanvragen van een werkloosheidsuitkering daalde afgelopen week verrassend, met 75.000 tot 712.000, waar economen een vrij stabiel cijfer van 780.000 hadden voorspeld. Het cijfer dient als een indicator voor het aantal ontslagen in de VS.

Inkoopmanagersindices voor de dienstensector volgen na opening van de beurzen op Wall Street. Beleggers hopen op signalen van aantrekkend sentiment in de reisbranche en de horeca, die hard getroffen zijn door de pandemie.

In de meeste Amerikaanse districten is sprake van een bescheiden of gematigde economische groei. Dit stelde het Beige Book van de Federal Reserve dat woensdagavond werd gepubliceerd.

Nadat de Britse toezichthouder deze week als eerste zijn goedkeuring gaf aan een vaccin van Pfizer, zullen Amerikaanse toezichthouders dat naar verwachting volgende week doen. "Europa lijkt achter te lopen op het vlak van de uitrol van vaccin, de goedkeuring lijkt er langer te gaan duren", zei Shaniel Ramjee van Pictet Asset Management. "Logistiek is Europa ook meer gefragmenteerd."

Het aantal doden door het coronavirus, gemeten op één dag, bereikte een nieuw record op woensdag. Er liggen meer dan 100.000 mensen in het ziekenhuis en de stroom zal naar verwachting aanhouden met de invallende winter.

De olieprijs was nerveus, op berichten dat OPEC en partnerlanden dichtbij een deal zijn om de productie volgende maand te verhogen. Een januari-future West Texas Intermediate steeg 0,4 procent tot 45,11 dollar, terwijl een februari-future Brent 0,5 procent duurder werd op 48,19 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,2149. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er 1,2107 op de borden.  

Bedrijfsnieuws

3M gaat 2.900 banen schrappen in een reorganisatie die tot 250 miljoen dollar aan kostenbesparingen moet opleveren. Dat maakte het Amerikaanse bedrijf, dat onder andere Post-It-stickers maakt, donderdag bekend. Het aandeel steeg voorbeurs licht.

Chevron gaat de komende jaren 14 miljard tot 16 miljard dollar per jaar investeren, in plaats van 19 miljard tot 22 miljard dollar per jaar. Dat maakte het Amerikaanse olieconcern bekend. Daarvan gaat volgend jaar 300 miljoen dollar naar investeringen in de energietransitie. Het aandeel stond 1 procent hoger in de elektronische handel.

Amerikaanse technologiereuzen kunnen rekenen op strengere regelgeving in de EU, waar voorstellen zijn gedaan die bedoeld zijn om het gedrag, en soms ook de verdienmodellen te veranderen bij de grote onlineplatforms. Daarmee neemt de EU opnieuw het voortouw als mondiale politieagent op technologiegebied.

Eat Just, een voedingsbedrijf uit Californië, heeft toestemming van Singapore om kippenvlees te verkopen gekweekt uit cellen in een laboratium. Dat is een stap vooruit in een nieuwe technologie die een revolutie in de productie van vlees kan veroorzaken.

Johnson & Johnson heeft 28.000 deelnemers voor zijn coronavaccintest, en hoopt resultaten over de effectiviteit te hebben medio januari. Goedkeuring zou dan in februari kunnen worden aangevraagd. Het aandeel bewoog nauwelijks.

De Amerikaanse regering heeft de import van katoenproducten verboden uit de provincie Xinjiang, omdat die zou zijn gemaakt met dwangarbeid van de Oeigoerse minderheid in het land.  

Slotstanden

De Amerikaanse beurzen sloten woensdag licht hoger. De toonaangevende S&P 500 index steeg 0,2 procent tot 3.669,01 punten, de Dow Jones index won 0,2 procent op 29.883,79 punten en de Nasdaq sloot 0,1 procent lager op 12.349,37 punten.

 Door: ABM Financial News.