AEX probeert uit de range te breken

Gepubliceerd op 4 december 2020 om 12:23

                                                                                 AEX 15 minuut-grafiek

De AEX heeft vanmorgen tot twee keer toe een poging gedaan om door de weerstand van 612 te breken, maar werd beide keren teruggefloten naar 611/610, daarmee blijft de winst tot nu toe beperkt.. Waarschijnlijk heeft dit te maken met de Dax waar nog steeds enige druk op de koers blijft staan.

Ook bij andere Europese beurzen bleven de winsten relatief beperkt. "We zien dat beleggers even wat gas terug nemen, na de historische novemberrally"..

Beleggers lijken bovendien een ietwat afwachtende houding aan te nemen in aanloop naar het banenrapport in de Verenigde Staten. Er wordt een vertraging van de banengroei verwacht in november, na een forse stijging van het aantal coronabesmettingen en -doden in de afgelopen weken. 

Economen geraadpleegd houden rekening met een stijging van het aantal banen met 438.000, hetgeen beduidend minder zou zijn dan de stijging met 638.000 banen een maand eerder. Waarschijnlijk dat Europese aandelen vanmiddag mogelijk wat volatiel zullen zijn als de cijfers naar buiten komen. 

In Europa keken beleggers onder meer naar cijfers over de Duitse fabrieksorders, die in oktober, voor de zesde maand op rij, flink stegen in aanloop naar een tweede lockdown in het land. De orders namen in oktober met 2,9 procent op maandbasis toe.

Beleggers kochten vanochtend vooral oliewaarden in. Onder de hoofdfondsen trok indexzwaargewicht Royal Dutch Shell dan ook de kar met een winst van 2,4 procent. BP en Total stegen in Londen en Parijs tot drie procent. De oliereuzen profiteerden van de aangetrokken olieprijzen, nadat OPEC+ op donderdag akkoord ging met een kleine productieverhoging vanaf januari. Eerdere verwachtingen over een verlenging van de productiebeperkingen legden beleggers naast zich neer. De olieprijzen stegen vanochtend met 2,0 procent. 

De Amerikaanse futures duiden voor vanmiddag op een hogere opening, nadat de Dow Jones-index en S&P 500 op donderdag ook al stegen, maar niet op de hoogste niveaus van de dag sloten. Pfizer sprak de verwachting uit dat het vermoedelijk slechts de helft van het aantal geplande vaccins dit jaar kan leveren. Techbeurs Nasdaq scherpte haar recordstand opnieuw aan. 

De euro/dollar noteerde vrijdagochtend op 1,2168. Bij het sluiten van de Europese beurzen op donderdag bewoog het muntpaar nog op 1,2143. 

Stijgers en dalers

Onder de hoofdaandelen steeg naast indexzwaargewicht Royal Dutch Shell, ABN AMRO met 2,0 procent. Adyen noteerde onderaan met een bescheiden verlies van 0,7 procent, net als Just Eat Takeaway.com met een min van 0,9 procent. 

In de AMX won Air France-KLM 3,6 procent na een koersdoelverhoging door Deutsche Bank, dat het verkoopadvies overigens wel handhaafde. Deutsche Bank verhoogde op basis van het positieve vaccinnieuws de ramingen om een sneller herstel van de EBITDA en een lagere cashburn in te prijzen.

SBM Offshore en Basis-Fit, dat een koersdoelverhoging kreeg van RBC, klommen 2,3 en 2,1 procent. PostNL verloor 0,9 procent. UBS verlaagde het koersdoel licht van 3,20 naar 3,10 euro, maar handhaafde het koopadvies wel.

In de AScX won Lucas Bols 3,9 procent. De distillateur rondde de overname van Passoã definitief af. De overname van 71,3 miljoen euro werd gefinancierd door middel van een gecommitteerde acquisitiefaciliteit en cash. Kendrion leverde 0,2 procent in.