Komende week is de ECB weer aan zet

Gepubliceerd op 5 december 2020 om 12:36

Beleggers op de Amsterdamse beurs zijn de komende week in de ban van de ECB. Bankpresident Christine Lagarde heeft beloofd aanstaande donderdag met extra stimuleringsmaatregelen te komen.

„De ECB staat al vol met de voet op het gaspedaal. Maar Lagarde gaat er waarschijnlijk dus nog een schepje bovenop doen”, zegt vermogensstrateeg Richard Abma (OHV).

Volgens persbureau Bloomberg gaat de ECB het opkoopprogramma met een jaar verlengen. De centrale bank maakte in maart bekend €750 miljard aan obligaties op te kopen. Vervolgens werd dat bedrag opgehoogd tot €1350 miljard, met een looptijd tot medio 2021. Economen gepeild door Bloomberg gaan er in doorsnee van uit dat de ECB voor €500 miljard extra aan schulden zal opkopen, waarmee het totale programma een omvang zou krijgen van €1850 miljard en een looptijd tot medio 2022.
 

’Vraagschok in economie verwacht’

Vermogensbeheerder Abma denkt dat de duizenden miljarden euro’s die centrale banken en overheden in de economie pompen, volgend jaar kunnen zorgen voor ’een vraagschok’. „Het scenario voor 2021 is dat we wat meer inflatie en natuurlijk een hogere economische groei krijgen. Ik ben benieuwd hoe de rentes dan gaan reageren en welk effect dat zal hebben op de waardering van aandelen en vastgoed.”

Volgens de strateeg van OHV Vermogensbeheer lijkt er inmiddels een bodem onder de historisch lage rentes te liggen. „Ik zou als belegger momenteel voorzichtig zijn met langlopende obligaties.”

Brexit en coronavaccin

Naast de ECB kunnen ook de brexit perikelen de beurskoersen in beweging gaan brengen in de nieuwe handelsweek. Vrijdagavond werden de onderhandelingen stilgelegd.

Beleggers blijven de ontwikkelingen rond corona eveneens op de voet volgen. De koersen liepen deze week iets op nadat Groot-Brittannië het licht op groen had gezet voor het coronavaccin van Pfizer en BioNTech. Voor de rest was er sprake van een overwegend kalme week voor beleggers na de fraaie stijgingen van de afgelopen weken.

Aan het bedrijvenfront staat er weinig op de agenda voor de komende week. Wel houdt verlichtingsproducent Signify, het voormalige Philips Lighting, woensdagmiddag een bijeenkomst voor analisten.

Hieronder de hoogtepunten van de weekagenda

Maandag 7 december

04.00 China: Handelsbalans

08.00 Duitsland: Industriële productie

Dinsdag

06.30 CBS: Inflatie

11.00 Duitsland: ZEW-index (vertrouwen van beleggers en analisten in de economie)

12.00 VS: Vertrouwen van mkb

Woensdag

14.00 NL: Analistenbijeenkomst Signify

16.00 VS: Groothandelsvoorraden (oktober)

22.00 VS: Kwartaalcijfers Adobe

Donderdag

06.30 NL: Productie industrie (oktober)

13.45 EU: Rentebesluit ECB

14.30 EU: Toelichting ECB-president Lagarde op rentebesluit

14.30 VS: Wekelijkse WW-aanvragen

Vrijdag

06.30 NL: Aantal faillissementen (november)

14.30 VS: Inflatie (november)

16.00 VS: Consumentenvertrouwen (december)

(Bron Telegraaf.nl)