Korte handelsweek met lage volumes...

Gepubliceerd op 19 december 2020 om 16:47

Korte handelsweek met lage volumes...

Met een vrij lege agenda en grote fondsen die de boeken richting het jaareinde sluiten, wacht beleggers mogelijk toch flinke uitschieters op de beurs bij nieuwtjes. Daarvoor waarschuwen analisten die vooruitblikken na een week waarin beleggers gemiddeld winst boekten en grote fondsen erg optimistisch blijven over aandelen. Weinig handel komende week, maar vinger aan de knop bij nieuwtjes die het sentiment flink kunnen veranderen.

Beleggers hebben, in de week voor Kerstmis, een korte handelsweek voor de boeg. Beursplein 5 is vrijdag gesloten net zoals de beurzen in New York.

Afgelopen beursweek kende 1,8% winst voor de AEX. Die kwam even dicht bij de jaartop van 17 februari, met een slotstand van 629,2 punten. Het aandeel Galapagos verloor in vijf handelsdagen 17,9% nu zijn medicijn definitief niet naar de grote Amerikaanse markt kan gaan. Staalmaker ArcelorMittal steeg anderzijds 9,2%, toegeschreven aan herstel van de bouwvraag in de Chinese economie.

 

Afgelopen vrijdag volgde de optie-expiratie. „Dit betekent dat de volumes vanaf nu tot het eind van het jaar laag zullen zijn en veel partijen de boeken hebben gesloten”, aldus Ralph Wessels, hoofd beleggingsstrategiebij ABN Amro over de markten.

Broker XM waarschuwt beleggers daarom voor een „mogelijk tekort aan liquiditeit, wat de weg vrijmaakt voor enkele explosieve bewegingen” als er toch een doorbraak komt in de verlengde Brexit-onderhandelingen en de taaie gevechten om Amerikaanse stimulering.

ECB en corona

Strateeg Corné van Zeijl van Actiam Vermogensbeheer wijst specifiek op de markt van beursnoteringen die nog „ongelooflijk hot” is. Meldingen over mogelijke noteringen, fusies en overnames zullen ook voor bewegingen zorgen.

Het Europees geneesmiddelenbureau EMA zal vrijwel zeker het coronavaccin van Pfizer en BioNTech komende week voor Europa goedkeuren. Beleggers in Nederland zullen dit moment volgens ING omarmen: er komt zicht komt op brede vaccinatie vanaf 8 januari en ruime heropening van bedrijven en winkels.

Wessels wijst op het economisch bulletin van de Europese Centrale Bank dat donderdag komt en beleggers meer inzicht kan geven over de groei in de eurozone. „In de VS zal de aandachtuitgaan naar de wekelijkse werkloosheidsaanvragen op woensdag. Die stijgen de afgelopen weken weer door de derde coronagolf. Toch is de verwachting, bij een consensus van 863.000 aanvragen, dat die aanvragen deze week wat stabiliseren”, stelt hij.

Reflatie keert terug

Op dezelfde dag wordt ook de persoonlijke consumptie en inkomen over november in de VS gepubliceerd. Voor beide wordt -0,2% op maandbasis verwacht. Wessels: „De daling is op zich niet vreemd met een vertragend herstel van de arbeidsmarkt en het vooralsnog uitblijven van een nieuw stimuleringsakkoord.”

Centrale banken overspoelen de markt met goedkoop krediet. De dollar zakt weg tegen de belangrijkste handelsvaluta zoals de euro. ’Reflatie’ keert vaker terug als trendwoord in analyses van zakenbanken en vermogensbeheerders. De Federal Reserve besloot afgelopen donderdag de beleidsrentes tot 2024 laag te houden. Beleggers moeten volgens brokers wennen aan een reële rente, zonder inflatie, die langer negatief blijft.

James Knightley, hoofdeconoom van ING, verwacht dat als de Amerikaanse centrale banken niets wijzigt die ’reflationtrade’ met lage reële rente voor beleggers „in 2021 zal domineren” en dat de dollar met 5-10% zal dalen. Beleggen in euro’s, die dit jaar van €1,06 naar €1,2246 is gestegen, wordt dan duurder.

Optimisme aandelen

Wereldwijd gepeilde fondsmanagers door Bank of America in zijn Global Fund Manager Survey noemen inflatie na corona „een groot staartrisico.” Uit het onderzoek blijkt ook groot optimisme over aandelen.

Broker XM ziet meer kansen voor beleggingen in grondstoffen en risico-gerelateerde beleggingen die een hedge vormen voor tegenvallers.

In de VS heeft het Congres vrijdag met een noodingreep financiële sluiting van de Amerikaanse federale overheid voorkomen. Voor 21 december kan dan alsnog een coronasteunpakket van verwacht $900 miljard en voor de langere termijn $1400 miljard vrijkomen. De financiële ondersteuning voor door corona werkloos geworden Amerikanen werklozen loopt af op 26 december.

Amerikanen krijgen waarschijnlijk van de overheid ook geld direct overgemaakt, wat volgens analisten de uitgaven bij bedrijven in elektronica, kleding, voeding en parfum rond Kerstmis zal versterken.

In de aandelenmarkt zullen beleggers autobouwer Tesla extra volgen na de entree in de S&P 500-index. Zijn beurswaarde is hoger dan de vijf grootste Amerikaanse autobouwers bijeen.

Dit is de volledige agenda:

Maandag 21 december

Beoordeling coronavaccin van Pfizer-BioNTech door EMA

06.30 CBS: Consumentenvertrouwen, consumentenuitgaven (oktober), bedrijfsinvesteringen (oktober)

08.00 CBS: Prijzen bestaande koopwoningen (november)

14.30 VS: Chicago Fed-index (geeft inzicht in situatie van gehele Amerikaanse economie)

15.30 VS: Tesla in de S&P 500

Dinsdag

08.00 Duitsland: Consumentenvertrouwen

14.30 VS: Economische groei derde kwartaal (definitief)

16.00 VS: Verkoop bestaande woningen (november)

Woensdag

00.00 CBS: Vakanties 2020

14.30 VS: Persoonlijke inkomens en bestedingen (november)

16.00 VS: Consumentenvertrouwen (Universiteit van Michigan), verkoop nieuwe woningen

16.30 VS: Olievoorraden

Donderdag

08.30 Industriële bestellingen Verenigde Staten

09.30 CBS: Nederlandse overheidsuitgaven 3e kwartaal

Vrijdag

Beurzen Euronext, London Stock Exchange, Börse Frankfurt en NYSE gesloten

(Bron Telegraaf.nl)