Beurzen in Europa in de plus...

Gepubliceerd op 15 december 2020 om 12:03

                                                                                                      AEX 15 minuut-grafiek

De Amsterdamse beurs koerste dinsdagochtend hoger. Rond de klok van elf uur won de AEX 0,7 procent op 616,98 punten. 

In Amsterdam profiteerden diverse aandelen van positieve analistenrapporten, onder meer voor ArcelorMittal en Prosus, maar ook voor Boskalis nadat de baggeraar een megacontract binnenhaalde. 

Desondanks blijven er volgens analisten van Nordea veel zorgen over de lockdown-maatregelen in Europa en het uitblijven van een akkoord over een steunpakket in de Verenigde Staten. Afgelopen weekeinde werd er een Duitse lockdown aangekondigd tot medio januari, in reactie op de sterke stijging van het aantal infecties in Duitsland, ondanks de sluiting van bars en restaurants sinds november. In Nederland volgden op maandag strengere maatregelen, waaronder de sluiting van winkels en sportscholen, en ook Londen gaat op slot. De stad New York kan volgen, zo is de verwachting.  

"De waarderingen op de beurzen zijn hoog en veel positief nieuws is al ingeprijsd, terwijl de positieve ontwikkelingen rond de besmettingscijfers in Europa tot een einde zijn gekomen nu het virus zich in hoog tempo verspreid in diverse belangrijke landen", aldus analisten van Nordea. 

Analisten van UBS blijven evenwel optimistisch gestemd dat een coronavaccin spoedig wereldwijd kan worden uitgerold. "We verwachten dat de vaccins in het tweede kwartaal van 2021 wereldwijd beschikbaar zullen zijn, waardoor de economie en maatschappij weer kan normaliseren", aldus CIO Mark Haefele van UBS Global Wealth Management. "Dus zelfs na de rally van 14 procent op de mondiale aandelenmarkten zien wij nog meer opwaarts potentieel", aldus Haefele, die verwacht dat aandelen die flink zijn getroffen door de pandemie weer in de schijnwerpers komen te staan.  

Het muntpaar euro/dollar noteerde vanochtend stabiel op 1,2158. De olieprijzen bleven dicht bij huis nadat op maandag nog het hoogste niveau in negen maanden werd bereikt.

Beleggers hebben vandaag onder meer oog voor de Amerikaanse industriële productie in november in Amerika en de vrijgave van de Empire State index.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdaandelen ging ArcelorMittal aan kop met een winst van 4,2 procent op 18,13 euro. Société Générale zette het staalconcern op de kooplijst en verhoogde het koersdoel van 10,30 euro naar maar liefst 32,50 euro. Prosus won daarnaast 1,2 procent op 91,14 euro. Credit Suisse startte het volgen van de internet-investeerder met een Outperform advies en een koersdoel van 126,00 euro.

Heineken noteerde onderaan met een bescheiden verlies van een 0,9 procent.

In de AMX waren alle ogen gericht op Boskalis. De baggeraar maakte een opdracht bekend ter waarde van 1,5 miljard euro, de grootste opdracht die het concern ooit ontving, voor het realiseren van land voor de internationale luchthaven van Manilla. 

Voor de baggerwerkzaamheden zal Boskalis over een periode van drie jaar een aantal sleephopperzuigers, waaronder haar grootste mega sleephopperzuigers en een grote cutterzuiger inzetten. Het aandeel klom meer dan 21,6 procent. Veel analisten werden positiever over het aandeel. KBC verhoogde het advies van Accumuleren naar Kopen, terwijl het koersdoel van 20,00 naar 23,50 euro ging. Ook bij Degroof Petercam ging het koersdoel omhoog van 19,00 naar 21,50 euro bij handhaving van het Houden advies.

Basic-Fit won daarnaast 0,7 procent, na een afstraffing maandag toen de Nederlandse lockdownmaatregelen uitlekten, waardoor duidelijk werd dat sportscholen weer hun deuren moeten sluiten. Eurocommercial steeg 3,5 procent.

Optiekketen GrandVision en luchtvaartmaatschappij Air France-KLM verloren 1,0 tot 2,0 procent, in de nasleep van de lockdown-maatregelen.

In de AScX won Lucas Bols 8,2 procent. Sligro klom 3,8 procent terwijl Kendrion juist 1,2 procent verloor.

Beter Bed steeg 4,1 procent na de afstraffing op maandag.