Licht hogere opening op laatste volle handelsdag

Gepubliceerd op 30 december 2020 om 09:26

                                                                                              AEX 15 minuut-grafiek:

De Amsterdamse beurs lijkt woensdag een iets hogere opening tegemoet te gaan, na een rood slot op Wall Street en een steeds verder oplopende euro/dollar die inmiddels de 1,23 in het vizier heeft.

De future op de AEX wijst op een plus van 0,2 procent.

Dinsdag wist de AEX gedurende de handelsdag nog een nieuwe top neer te zetten, hoewel dit bij het slot niet kon worden vastgehouden.

"Sommige mensen laten zich meeslepen door de race naar records", zei econoom Carsten Brzeski van ING.

In Azië moest de Japanse Nikkei iets inleveren, maar de Chinese beurzen wisten het groen wel duidelijk te vinden. Overigens was het voor de Japanse beurs al de laatste handelsdag van 2020, die werd afgesloten op 27.444,17 punten. Daarmee behaalde de Nikkei een jaarwinst van circa 16 procent.

De beursagenda is vanochtend vrijwel leeg. Vanmiddag in de VS is die een stuk beter gevuld, met onder andere een rapport over de handelsbalans, woningmarktcijfers en de wekelijkse olievoorraden.

De euro/dollar handelde woensdagochtend op 1,2283. Olie werd een half procent duurder. 

Dinsdagavond sloot de olieprijs nog hoger. De februari-future voor een vat ruwe olie sloot dinsdag op de New York Mercantile Exchange 0,8 procent, ofwel 0,38 dollar, hoger op 48,00 dollar.

Bedrijfsnieuws

Veel bedrijfsnieuws was vanochtend nog niet voorhanden. Arcadis liet weten te starten met een inkoopprogramma om tot een half miljoen eigen aandelen in te kopen.

Ctac heeft besloten zijn Franse activiteiten te staken. Ook meldde Ctac een langslepend juridisch geschil met een cliënt te beëindigen "zonder verdere nadelige gevolgen voor het resultaat".

Op deze laatste volle handelsdag van 2020 komen mogelijk ASR en Fugro in beweging nadat de bekende belegger Geert Schaaij van Beursgenoten de twee aandelen noemde in een rapport. ASR voelt volgens de beursgoeroe weinig pijn van de coronacrisis. Fugro heeft volgens Schaaij financieel orde op zaken gesteld en ondanks dat de koers al gestegen is, denkt hij dat er nog meer in het vat zit.

Ook ASML en ASMI komen mogelijk in beweging, nadat Intel dinsdagavond flink steeg. De activistische aandeelhouder Daniel Loeb meldde via Third Point een belang in Intel en dringt er op aan dat de strategische opties door de chipfabrikant worden onderzocht.

Slotstanden Wall Street

De breed samengestelde S&P500 index daalde dinsdag 0,2 procent naar 3.727,04 punten. Ook de Dow Jones leverde 0,2 procent in en de Nasdaq zelfs 0,4 procent.