AEX opent 2021 in het groen...

Gepubliceerd op 4 januari 2021 om 08:36

                                                                                              AEX 5 minuut-grafiek

Beurspraatje.nl wenst al zijn lezers en volgers de allerbeste wensen voor het jaar 2021, dat het een mooi beursjaar mag worden...

De Amsterdamse beurs gaat maandag naar verwachting hoger van start. Futures op de AEX index wezen ongeveer een uur voor de beursgong op een winst van 0,5 procent. 

Afgelopen donderdag gaf de AEX, op de laatste handelsdag van 2020, tijdens een verkorte sessie nog ongeveer een half procent prijs.

Op een slot van 624,61 punten op 31 december 2020, steeg de AEX op jaarbasis uiteindelijk 3,3 procent, na een plus van bijna 24 procent in 2019. De plus kwam volledig op het conto van technologie-aandelen, die in de index een flinke weging vertegenwoordigen. Met name financiële waarden waren juist de gebeten hond afgelopen jaar.

Op Wall Street wisten de hoofdindices donderdag wel de weg omhoog te vinden, met een winst voor de S&P 500 van meer dan een half procent. Op jaarbasis steeg de index van de 500 grootste Amerikaanse ondernemingen 15,5 procent, terwijl techbeurs Nasdaq, vol met ‘thuisblijfaandelen’ zoals Apple, Microsoft, Amazon en Zoom, zelfs meer dan 43 procent wist te klimmen. Voor de meer traditioneel samengestelde Dow Jones index bleef de winst in 2020 steken op 7,3 procent. 

De prijs voor een vat ruwe olie sloot daarnaast donderdag in New York vrijwel vlak op 48,52 dollar,  waarmee de olieprijs in 2020 op jaarbasis 20,5 procent verloor. In de Aziatische handel vanochtend start het zwarte goud het nieuwe handelsjaar evenwel sterk, met een stijging van ongeveer anderhalf procent. 

Oliekartel OPEC waarschuwde zondag voor de risico's van de weer oplaaiende coronapandemie voor de oliemarkt, aan de vooravond van een vergadering over een mogelijke verdere verhoging van de productiequota. Dat meldde Bloomberg.

De Aziatische aandelenmarkten noteren vanochtend overwegend in het groen, waarbij sprake is van flinke uitschieters. De KOSPI index in Seoel klimt 2,3 procent, terwijl de Australische beurs 1,5 procent weet bij te schrijven. In China noteren de aandelenbeurzen minder dan een procent in het groen, terwijl de Nikkei index in Tokio juist 0,7 procent prijs geeft. 

Macrocijfers wezen vanochtend onder meer op een groei van de Chinese industrie in december, zij het minder hard dan in november, terwijl de Japanse industrie niet langer krimpt.

Ook in de eurozone en Amerika worden vandaag in de loop van de handelsdag de inkoopmanagersindices voor de industrie in december vrijgegeven. Beleggers hebben daarnaast ook nog oog voor de Amerikaanse bouwuitgaven in november. 

Georgia en Brexit in focus

In Amerika vindt morgen een nieuwe ronde voor de Senaatsverkiezingen plaats in de staat Georgia. Twee zetels zijn te verdelen en zij zullen in hoge mate de voortvarendheid van het toekomstige beleid van aankomend president Joe Biden kunnen bepalen. 

Momenteel hebben de Democraten reeds het Huis van Afgevaardigden in handen. Als ze beide zetels van Georgia binnenhalen, dan hebben ze ook de macht in de Senaat. Dat betekent dat Biden zijn plannen ten volle kan uitvoeren, zonder veel tegenwerking van de Republikeinse partij. In het andere, en meer waarschijnlijke, geval zal een republikeinse Senaat het meest linkse programma van Biden kunnen blokkeren. 

Verder is het deze week spannend hoe de volledige uitstap van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie verloopt. Veel bedrijven vrezen dat de Brits douane niet klaar is om de toestroom vlot te regelen, ondanks het vrijhandelsakkoord. 

De Europese toezichthouder EMA zal daarnaast woensdag haar beoordeling voor het vaccin van Moderna publiceren. Het vaccin van Pfizer-BioNTech wordt momenteel in Europa al geprikt. 

De bedrijfsagenda blijft deze week nog behoorlijk leeg, afgezien van cijfers van de Amerikaanse bedrijven Conagra Brands en Micron op donderdag. 

Op jaarcijfers is het nog even wachten, maar hier en daar zullen al beperkte cijfers worden vrijgegeven, zoals productiecijfers van autofabrikanten bijvoorbeeld. Zo liet Tesla dit weekend weten de doelstelling van een half miljoen afgeleverde auto’s net niet te hebben gehaald in 2020. 

Bedrijfsnieuws

Wolters Kluwer verkocht zijn Franse juridische tak Annonces & Formalités Légales aan Médialex, onderdeel van Sipa-Ouest-France Group. Dit maakte het Nederlandse databedrijf donderdagmiddag bekend. De verkochte tak heeft 34 werknemers.

Het Amerikaanse Giant Food, onderdeel van Ahold, bereikte een akkoord over diens pensioenverplichtingen. Het akkoord heeft geen impact op de outlook van Ahold Delhaize. Giant Food zal circa 800 miljoen dollar, of 650 miljoen euro, in het pensioenplan steken. 

Slotstanden op Wall Street van donderdag

De toonaangevende S&P 500 index steeg donderdag 0,6 procent tot 3.756,07 punten, de Dow Jones index won 0,7 procent op 30.606,48 punten en de Nasdaq sloot 0,1 procent hoger op 12.888,28 punten.