Begeleiding bij het Daytraden op de AEX & DAX index voor slechts €30,- p/m

AEX opent boven 640 na onrustige nacht VS

Gepubliceerd op 7 januari 2021 om 08:53

                                                                                              AEX 15 minuut-grafiek:

De Amsterdamse beurs gaat donderdag naar verwachting in het groen van start. Futures op de AEX index wezen ongeveer een uur voor de beursgong op een winst van 0,4 procent. 

Woensdag koerste de AEX tijdens een opmerkelijke handelsdag nog bijna 1 procent hoger naar 639,16 punten, waarbij banken, verzekeraars en indexzwaargewicht Royal Dutch Shell het voortouw namen. Tech-aandelen hadden juist een lastige dag. Amerikaanse politieke ontwikkelingen speelden een hoofdrol tijdens de handelsdag. 

In Georgia wonnen de Democraten woensdag twee Senaatszetels, waardoor de machtsbalans in de Amerikaanse Senaat overhelt naar de Democratische partij. Aankomend president Joe Biden zal nu meer ruimte hebben om zijn beleid door te voeren en dit had op meerdere vlakken direct impact op de effectenmarkten. 

De obligatiemarkten voorzien nu een ruimer begrotingsbeleid, met verder oplopende tekorten en extra stimuleringsmaatregelen, waardoor de renteverwachting opwaarts werd bijgesteld. Het jaarlijkse rendement op een Amerikaanse staatslening met een looptijd van 10 jaar steeg woensdag opvallend scherp van 0,94 procent naar 1,04 procent.

Vooral verzekeraars en banken, die al jaren getergd worden door de lage rentes, maakten woensdag imposante koerssprongen op deze ontwikkeling. 

Techwaarden waren juist de gebeten hond. De verstandhouding tussen de Democratische partij en ‘Big Tech’ is de afgelopen jaren flink bekoeld. Democraten zijn kritisch over de vermeende monopolistische macht van de grote Amerikaanse technologiebedrijven en zinspelen op opsplitsings-scenario’s en hogere belastingen.

Op Wall Street koerste techbeurs Nasdaq onder druk van onder meer Apple en Facebook lager. De meer traditioneel ingestelde Dow Jones index, met onder meer banken en verzekeraars, won daarentegen bijna anderhalf procent en sloot daarmee op de hoogste stand ooit. 

De winsten liepen in de laatste handelsuren zelfs nog terug door de onrust op Capitol Hill, waar aanhangers van president Donald Trump gebouwen van het Congres binnen drongen en zo een zitting van het Congres onmogelijk maakten. Naar verluidt zijn er vier doden gevallen. Enkele ministers verwijten Trump het aanzetten tot geweld via Twitter en bespreken een mogelijke afzettingsprocedure.

Twitter blokkeert momenteel tijdelijk het twitteraccount van de Amerikaanse president en ook Facebook trof maatregelen tegen Trump.

Ondertussen schreef persbureau Dow Jones woensdagavond op basis van bronnen dat de Amerikaanse regering overweegt om de handel in aandelen van de Chinese bedrijven Alibaba Group en Tencent in de Verenigde Staten te verbieden, omdat de bedrijven gelieerd zouden zijn aan de veiligheidsdiensten en het leger van China.

Woensdag liet de New York Stock Exchange al weten dat de eerder aangekondigde beëindiging van de beursnotering van drie Chinese telecombedrijven doorgaat, nadat dinsdag nog het tegendeel werd beweerd door het beursbedrijf.

In Hongkong koersten de Chinese techgiganten Alibaba en Tencent vanochtend meer dan 4 procent lager, waardoor de Chinese beurzen terrein prijs moeten geven. Het aan Beursplein 5 genoteerde Prosus is een grootaandeelhouder van Tencent. 

De andere Aziatische beurzen noteren daarentegen overtuigend hoger. Tokio en Sydney wonnen meer dan anderhalf procent, terwijl Seoel zelfs meer dan twee procent wist te klimmen. 

Ook de Amerikaanse olie-future zat vanochtend in de lift met een stijging van 1 procent naar 51,09 dollar. Woensdagavond won de future al 1,4 procent, in de nasleep van onder meer een vrijwillige productieverlaging door Saoedi-Arabië.

Het muntpaar euro/dollar noteerde vanochtend stabiel op 1,2323.

Beleggers hebben vandaag onder meer oog voor de detailhandelsverkopen in de eurozone in november, en de Amerikaanse inkoopmanagersindex voor de de dienstensector in december. 

Bedrijfsnieuws

Bouwer Heijmans gaat voor woningcorporatie Habion huurappartement in Zutphen bouwen. De overeenkomst heeft voor Heijmans een waarde van circa 27,5 miljoen euro.

ICT Group rondde de overname van Yellow Star Solutions af. ICT kondigde de overname op 23 december 2020 aan. De jaaromzet ligt op ongeveer 8 miljoen euro. 

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 index sloot woensdag 0,6 procent hoger op 3.750 punten, terwijl de Dow Jones index 1,4 procent klom naar 30.829 punten. Alleen technologiebeurs Nasdaq bleef achter met een verlies van 0,6 procent op 12.741 punten. 


«   »