Ondanks onrust, hogere opening Wallstreet verwacht

Gepubliceerd op 7 januari 2021 om 14:05

De Amerikaanse beurzen gaan donderdag een iets hogere opening tegemoet. Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteerden rond lunchtijd tot 0,4 procent in het groen. 

Beleggers zijn niet onder indruk van de onrust woensdag in de Amerikaanse hoofdstad Washington, toen aanhangers van president Donald Trump overheidsgebouwen binnendrongen en zo een zitting van het Congres onmogelijk maakten.  

Het Congres moest de overwinning van Joe Biden in de presidentsverkiezingen bevestigen. Dit gebeurde uiteindelijk donderdagochtend. Trump beloofde in reactie een vreedzame machtsoverdracht op 20 januari.

Verder hebben beide Democratische kandidaten de Senaatsverkiezingen in Georgia gewonnen, waardoor de Democraten nu dominant zijn in zowel het Huis van Afgevaardigden als de Senaat. 

"De verwachting is dat we nu een impasse hebben voorkomen, en dat er het komende jaar meer overheidssteun beschikbaar zal zijn voor de economie, in plaats van minder," aldus strateeg Christopher Smart van Barings.

Op macro-economisch vlak kijken beleggers uit naar de wekelijkse nieuwe steunaanvragen. De verwachting in de markt is dat er 800.000 nieuwe aanvragen waren. De Amerikaanse inkoopmanagersindex voor de de dienstensector gemeten door ISM in december staat ook op de agenda, net als de handelsbalans.

Olie noteerde donderdag verdeeld. Een februari-future West Texas Intermediate steeg 0,3 procent tot 50,80 dollar, terwijl een maart-future Brent 0,1 procent goedkoper werd op 54,23 dollar. 

De euro/dollar noteerde op 1,2265. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,2323 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,2322 op de borden. 

Bedrijfsnieuws

De Amerikaanse regering overweegt om de handel in aandelen van de Chinese bedrijven Alibaba Group en Tencent in de Verenigde Staten te verbieden. De afgelopen weken spraken ambtenaren van de Amerikaanse ministeries van buitenlandse zaken en defensie over mogelijke uitbreiding van de zwarte lijst met bedrijven waarin Amerikanen niet mogen handelen, omdat de bedrijven gelieerd zouden zijn aan de veiligheidsdiensten en het leger van China.

De Chinese zoekgigant Baidu zou ten minste 3,5 miljard dollar willen ophalen met een notering op de beurs van Hongkong. Dit meldde persbureau Bloomberg donderdag op basis van bronnen. 

Slotstanden

De S&P 500 index sloot woensdag 0,6 procent hoger op 3.748 punten, terwijl de Dow Jones index 1,4 procent klom naar 30.829 punten. Alleen technologiebeurs Nasdaq bleef achter met een verlies van 0,6 procent op 12.741 punten.