AEX en Dax index vandaag lager van start...

Gepubliceerd op 15 januari 2021 om 08:42

                                                                                               AEX 15 minuut-grafiek

 

De AEX future staat om 8:30 op een stand van 653 en dat is zo'n 3 punten lager als de slotstand van de aashandel op donderdag. De future doet daarmee een stapje terug na de solo rit van gisteren. Ook de Dax noteert lager de future blijft in een consolidatiefase met steun rond 13870 en weerstand net boven de 14000..

Donderdag koerste de AEX nog maar liefst 1,9 procent hoger naar 656,66 punten, aangejaagd door de koerswinsten van de tech-aandelen. De hoofdgraadmeter opende al behoorlijk in het groen en stijgende koersen op Wall Street zorgden voor een extra zetje omhoog.

Amerikaanse beleggers waren echter vooral in afwachting van details van een stimuleringsplan van aankomend president Joe Biden en Wall Street wist de winst niet vast te houden. De index van de 500 grootste Amerikaanse ondernemingen, de S&P 500, sloot donderdagavond bij de slotzoemer 0,4 procent lager. 

Vannacht hield Biden dan de presentatie waar beleggers al zo lang naar hebben uitgekeken. Het voorgestelde coronareddingsplan, met de naam ‘the American Rescue Plan’ en een waarde van ongeveer 1.900 miljard dollar, is de eerste van twee grote investeringsinitiatieven die Biden in de eerste maanden van zijn presidentschap wil doorvoeren. 

Het plan stelt onder meer voor 1.400 dollar aan direct geld per persoon in de vorm van cheques beschikbaar. Andere componenten omvatten een hogere werkloosheidsuitkering, ontslagvergoedingen en kindertoeslagen.

De helft van de bijna 2 biljoen dollar is gericht op steun aan huishoudens, terwijl de andere helft is bedoeld voor het vaccinatieprogramma en steun aan staats- en lokale overheden. 

Beleggers hadden wellicht op nog meer gerekend en Amerikaanse aandelen-futures deden na de toespraak een stapje terug. Het vooruitzicht van oplopende begrotingstekorten leidde daarnaast de afgelopen weken tot een hogere Amerikaanse rente.

Vanochtend noteerde het rendement op een lening met een looptijd van 10 jaar op 1,10 procent. Rond de jaarwisseling stond er nog 0,92 procent op de borden. 

Vandaag komt het Amerikaanse cijferseizoen echt op stoom met onder meer kwartaalrapportages van de banken Citigroup, JPMorgan Chase en Wells Fargo. 

In Azië noteren de hoofdindices vanochtend verdeeld en de Japanse- en Chinese beurzen blijven per saldo dicht bij huis. Het aandeel Xiaomi, fabrikant van onder meer smartphones, daalt op de beurs in Hongkong evenwel meer dan 11 procent. Het bedrijf werd door de regering Trump op een zwarte lijst gezet vanwege vermeende banden met het Chinese militaire apparaat. 

De Amerikaanse olie-future koerste donderdagavond 1,3 procent hoger naar 53,57 dollar, na aanvankelijk onder druk te hebben gestaan. Volgens marktanalist Craig Erlam van Oanda is er voor oliemarkten houvast sinds Saoedi-Arabië vorige week besloot om de productie vrijwillig te verlagen om een productieverhoging van Rusland en Kazachstan te compenseren.

Het muntpaar euro/dollar noteerde vanochtend stabiel op 1,2139.

Op het macro-economische vlak hebben beleggers vandaag onder meer oog voor de industriële productie, de detailhandelsverkopen en het consumentenvertrouwen in Amerika. 

Bedrijfsnieuws

Berenberg verlaagde het advies voor Heineken van Kopen naar Houden en het koersdoel van 95,00 naar 91,50 euro. 

Kepler Cheuvreux verhoogde het koersdoel voor Randstad van 52,00 naar 58,00 euro met handhaving van het Houden advies.

Credit Suisse verhoogde het koersdoel voor OCI van 13,00 naar 20,00 euro. Het aandeel blijft op de kooplijst. 

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 daalde donderdag 0,4 procent op 3.795,54 punten, de Dow Jones index verloor 0,2 procent tot 30.991,52 punten en de Nasdaq ging 0,1 procent lager op 13.112,64 punten.