Begeleiding bij het Daytraden op de AEX & DAX index voor slechts €30,- p/m

AEX future knalt omhoog...

Gepubliceerd op 14 januari 2021 om 08:38

                                                                                              AEX 5 minuut-grafiek:

De Amsterdamse beurs AEX gaat donderdag naar verwachting met een flinke winst openen. De future staat om 8:35 op een winst van circa 1%. De Dax future blijft wat achter en staat op datzelfde moment op een bescheiden winst van 45 punten...

Woensdag steeg de AEX met nipt 0,1 procent naar 644,38 punten. De Europese beurzen bleven woensdag dicht bij huis, na een voorzichtige handelsdag, in afwachting van het kwartaalcijferseizoen.

Op Beursplein 5 zorgde Just Eat Takeaway woensdag voor een teleurstellende aftrap van het cijferseizoen met een koersverlies van ruim 4 procent. 

Op Wall Street bleven woensdagavond grote uitschieters achterwege. Hoofdgraadmeter S&P wist met een winst van 0,2 procent wel in het groen te sluiten.

De koersen in New York werden gesteund door de verwachting dat inkomend president Joe Biden en het Congres, dat door Democraten beheerst wordt, een nieuw groot financieel steunpakket zal doordrukken om de door corona hard geraakte economie te ondersteunen.

Er zijn in de VS nu meer dan 380.000 mensen aan het virus gestorven, wat meer dan een vijfde is van het aantal vastgestelde dodelijke slachtoffers wereldwijd. 

Op het politieke vlak stemde het Huis van Afgevaardigden in met het opstarten van een afzettingsprocedure tegen Donald Trump, omdat hij zijn aanhangers zou hebben opgehitst tot een opstand, waarna een rellende menigte de parlementsgebouwen op het Capitool bestormde en binnendrong. 

Overigens vindt volgende week al de inhuldiging van zijn opvolger Joe Biden plaats, waar Trump zich bij heeft neergelegd, maar een succesvolle afzettingsprocedure zal voorkomen dat Trump zich in de toekomst wederom verkiesbaar kan stellen voor het presidentschap, iets waar hij al op heeft gehint.

Olie en Azië

De Amerikaanse olieprijs deed woensdagavond met ruim een half procent een stapje terug naar 52,92 dollar. Het was pas de eerste daling in zeven handelsdagen. Een wekelijks rapport liet zien dat de vraag naar brandstof in de Verenigde Staten zwak blijft door het coronavirus.

In Azië noteren de aandelenbeurzen vanochtend overwegend in het groen met een winst van bijna 1 procent voor de Nikkei index in Tokio. Alleen de Shanghai Composite geeft terrein prijs.

De Chinese export bleek volgens overheidscijfers in december iets minder hard te zijn gestegen dan in november. In dollars uitgedrukt steeg de export in december op jaarbasis met 18,1 procent. Vooraf geraadpleegde economen rekenden echter op een stijging van slechts 12,9 procent. In november was nog sprake van een stijging van 21,1 procent.

Het muntpaar euro/dollar noteerde vanochtend stabiel op 1,2151.

Beleggers hebben vandaag onder meer oog voor de Duitse economische groei in 2020 en een toespraak van Fed-voorzitter Jerome Powell.

Op het bedrijfsvlak staan onder meer Delta Air Lines en BlackRock geagendeerd.

Bedrijfsnieuws

Vastned bereikte een akkoord over een nieuwe financiering ter waarde van 40 miljoen euro. De financiering wordt door ABN AMRO en Rabobank verstrekt. Elke bank neemt 20 miljoen euro voor haar rekening.

Kiadis nam 20 miljoen euro op uit een overbruggingskrediet met Sanofi.

Analistenadviezen

Société Generale zag aanleiding om het advies voor Aegon te verlagen van Houden naar Verkopen. Het koersdoel ging wel omhoog van 2,30 euro naar 2,70 euro.  Handelaar Bert van der Pol van Today’s Group wees op Morgan Stanley, dat een verkoopadvies voor ABN AMRO gaf.

Berenberg verhoogde daarnaast het koersdoel voor AkzoNobel licht van 96,00 naar 98,00 euro, bij een ongewijzigd koopadvies, terwijl het koersdoel voor Adyen werd verhoogd naar 1.500 euro. Credit Suisse verhoogde ten slotte het koersdoel voor de Britse notering van Just Eat Takeaway, naar aanleiding van de cijferrapportage van woensdag, met 1 pond naar 122,00 pond.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 index  sloot woensdag 0,23 procent hoger op iets minder dan 3.810 punten. De Dow Jones index sloot vrijwel vlak op 31.060 punten en technologiebeurs Nasdaq steeg 0,43 procent tot 13.129 punten.