Europese beurzen zoals de AEX en DAX lager van start

Gepubliceerd op 22 januari 2021 om 08:52

Met nog zo'n 15 minuten voor de gong staan de futures van zowel de AEX als de Dax een stukje lager, na de flinke stijgingen van de afgelopen week lijkt men nu wat winst van tafel te willen halen voordat het weekend eraan komt.

Donderdag sloot de AEX nog 0,7 procent hoger op 663,88 punten en de index doorbrak daarmee zijn jaarrecord. Beursplein 5 was vooral dankzij de aanhoudende koersstijgingen van indexzwaargewicht ASML een positieve uitzondering in Europa. Frankfurt, Parijs en Londen sloten allemaal lager. Het rentebesluit van de Europese Centrale Bank leverde geen verrassingen op. 

Op Wall Street sloten de S&P 500 index en techbeurs Nasdaq donderdagavond wederom op recordstanden. Vooral het sentiment voor tech-aandelen bleef uitstekend. De winst voor de S&P 500 bleef beperkt.

Eerder deze week werden de cijfers van Netflix nog juichend ontvangen en donderdag werden beleggers positief verrast door cijfers van Intel, die een kwartier voor de slotzoemer werden vrijgegeven. De chipproducent vermoedde dat één pagina van het persbericht was gelekt en besloot daarom de cijfers niet pas nabeurs prijs te geven.

Het aandeel koerste gedurende de handelsdag al steeds hoger en de koers kreeg na de vrijgave van de cijfers nog een extra impuls, waardoor uiteindelijk een stijging van 6,5 procent de borden stond. Intel rapporteerde over 2020 een recordomzet van 77,9 miljard dollar en de winst overtrof de verwachtingen. Nabeurs werd een deel van de koerswinst weer prijsgegeven.

Nabeurs stelde IBM vervolgens teleur en in de elektronische handel daalde ‘Big Blue’ 6 procent, na een plus van 1 procent in de reguliere handel. IBM profiteerde wel van thuiswerkers en bedrijven die meer afhankelijk waren van clouddiensten, waardoor de omzet uit die activiteiten flink in de lift zat, maar analisten hadden op meer gerekend. 

Vandaag en maandag is de bedrijfsagenda op Wall Street vrijwel leeg. In de loop van volgende week komen echter vrijwel alle grote bedrijven met cijfers door, waaronder bijna de gehele ‘Big Five’, ofwel Apple, Microsoft, Amazon en Facebook, terwijl Alphabet, moederbedrijf van Google, een week later aan de beurt is. 

De verwachtingen zijn hooggespannen en beleggers sorteren voor op klinkende cijfers. De aandelen van Apple en Facebook zijn de afgelopen 3 handelsdagen respectievelijk 7,7 procent en 8,6 procent gestegen, terwijl Microsoft 5,8 procent klom.

In Azië noteren de hoofdindices vanochtend eensgezind in het rood. De negatieve uitschieter is de beurs in Hongkong met een verlies van meer dan 1 procent. Ook de Amerikaanse olie-future staat met een verlies van 1,3 procent onder druk.

Donderdagavond gaf de olie-future met 0,3 procent op 53,13 dollar al iets terrein prijs. 

Volgens chief financial officer Manish Raj van Velandera Energy verloor de olieprijs terrein na het olievoorradenrapport van het American Petroleum Institute dat woensdagavond laat verscheen en waaruit "een onverwachte stijging bleek, na drie weken van dalingen."

Het muntpaar euro/dollar noteert vanochtend onveranderd op 1,2167.

Op macro-economisch vlak hebben beleggers vandaag onder meer oog voor de vrijgave van de voorlopige samengestelde inkoopmanagersindices in januari die in de loop van de handelsdag in Europa en Amerika worden vrijgegeven. Ook de bestaande Amerikaanse woningverkopen in december staan op de rol.

Bedrijfsnieuws

GrandVision realiseerde in het vierde kwartaal op vergelijkbare basis een omzetgroei van 0,8 procent op jaarbasis, maar over heel 2020 was er sprake van een krimp met ruim veertien procent.

Beter bed heeft in het vierde kwartaal van 2020 op een vergelijkbare basis meer omzet geboekt dan in het vierde kwartaal van 2019 en het daarmee een stuk beter gedaan dan voorzien.

Kiadis Pharma is van plan tussen 8 en 12 februari dit jaar vier ‘abstracts’ te presenteren met betrekking tot het K-NK-celtherapieplatform op verschillende bijeenkomsten.

NSI en de gemeente Amsterdam hebben een intentieovereenkomst getekend voor de ontwikkeling van maximaal 43.500 vierkante meter kantoorruimte en voorzieningen in Amsterdam-Zuidoost. 

Unibail-Rodamco-Westfield rondde de verkoop van het Parijse kantoorgebouw SHiFT af voor 620 miljoen euro. Deze transactie werd op 12 oktober aangekondigd. 

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 steeg donderdag een fractie bij een slot van 3.853,07 punten en de Nasdaq sloot overtuigend hoger met een plus van 0,6 procent bij een stand van 13.530,91 punten. De Dow Jones index daalde licht en sloot op 31.176,01 punten.