Zowel de AEX als de Dax staan op het punt te breken...

Gepubliceerd op 26 januari 2021 om 08:43

Zowel de AEX als de Dax staan op het punt te breken...

Zowel de AEX als de Dax future staan rond een half uur voor de opening van de cashhandel in de min, voor de AEX is de steun op 657/655 voor vandaag een niveau om goed in de gaten te houden. Zakt de index er doorheen verwacht ik een versnelling van de daling. 

Bij de Dax is het de zone 13600/13585 wat steun zal moeten blijven bieden. Daaronder gat het luik open en kunnen we mogelijk vandaag al de zone 13350/13300 gaan testen. 

"De aandelenmarkten begonnen maandag de dag al zwak, maar de verkoopdruk nam toe gedurende de dag", zo zag marktanalist David Madden van CMC Markets. Volgens Madden maken beleggers zich zorgen dat de strengere extra restricties een economisch herstel doen vertragen en dat weegt momenteel op het vertrouwen in de markt", aldus de analist.  

Volgens Madden zal het Verenigd Koninkrijk de reisrestricties verder aanscherpen. Frankrijk heeft al een avondklok in heel het land en er zijn volgens de analist geruchten dat er een derde nationale lockdown komt.  

"De laatste cijfers uit de Franse dienstensector onderstrepen de impact van de huidige maatregelen, dus een nieuwe lockdown zou de economie nog harder raken", aldus Madden. De analist stelde dat de uitrol van de coronavaccins in de Europese Unie traag verloopt en dat dit beleggers eveneens bezig houdt. "Het lijkt erop dat de huidige restricties in Europa niet snel teruggeschroefd zullen worden."

De uitrol van het vaccin in het Verenigd Koninkrijk loopt volgens Madden wel voorspoedig ten opzichte van andere Europese landen. "Dit is de reden waarom de FTSE 100 en de FTSE 250 niet zo'n grote koersval lieten zien als andere Europese indices."

Madden merkte op dat luchtvaartmaatschappijen vandaag de gebeten hond zijn en wees op uitspraken van de Britse minister van Volksgezondheid Matt Hancock, die waarschuwde dat er strengere maatregelen zullen komen gericht op mensen die van buiten het Verenigd Koninkrijk het land invliegen. De restricties zijn vermoedelijk gericht op hoe lang mensen in quarantaine moeten nadat zij het land zijn binnengekomen.  

Op macro-economisch vlak was er een tegenvaller in de vorm van een zwakke Ifo index voor het Duitse ondernemersvertrouwen. De index daalde van 92,2 in december tot 90,1 in januari. Madden wees daarbij in het bijzonder op de daling van de verwachtingsindex voor nieuwe orders.

Bedrijfsnieuws

In Amsterdam ging Prosus aan de leiding met een koerswinst van bijna 4 procent. De Chinese app Kuaishou wil miljarden ophalen in Hongkong met een beursgang. Grootaandeelhouder is Tencent, waar Prosus op zijn beurt weer een groot belang in heeft. Het aandeel Tencent steeg in Hongkong bijna 11 procent.

Verder won Philips na cijfers meer dan 2 procent. De kwartaalcijfers van Philips waren iets beter dan verwacht. Berenberg sprak dan ook van nette resultaten. Daarnaast kondigde Philips vanochtend een paar nieuwe opdrachten aan.

Financials stonden onder druk. Deutsche Bank, Société Générale en ING leverden zo'n 4 procent in.

Speculatie over reisbeperkingen vanwege het coronavirus zetten luchtvaartaandelen maandag onder druk. Air France-KLM, Lufthansa en easyJet leverden 3 tot 7 procent in. TUI hield de schade nog beperkt met een verlies van circa 1 procent.

Euro STOXX 50          3.550,85 (-1,4X%)
STOXX Europe 600       404,85  (-0,9%)
DAX                    13.643,95  (-1,7%)
CAC 40                 5.472,36  (-1,6%)
FTSE 100               6.638,85  (-0,8%)
SMI                    10.925,70  (-0,0%)
AEX                    658,24  (-0,4%)
BEL 20                 3.686,57  (-1,5%)
FTSE MIB               21.735,95 (-1,6%)
IBEX 35                7.897,30  (-1,7%)

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent volgens de Amerikaanse futures dinsdag beduidend lager.

De Amerikaanse beurzen lieten maandag nog een verdeeld beeld zien, maar de koersuitslagen bleven relatief beperkt in aanloop naar kwartaalcijfers van bedrijven als Apple, Tesla en Facebook later deze week.

"De stemming is ietwat negatief in de Verenigde Staten, waarbij de Dow Jones-index aan waarde inlevert", zo merkte marktanalist David Madden van CMC Markets op. 

Madden stelde dat Amerikaanse beleidsmakers momenteel debatteren over een steunpakket met een omvang van 1,9 biljoen dollar, dat door president Joe Biden werd voorgesteld. "Dit vangt de klap van het negatieve nieuws over de lockdowns in Europa wat op", aldus Madden. 

Verder wachten beleggers volgens hem op kwartaalupdates van bedrijven als Apple, Tesla en Facebook. Op dinsdag volgen al cijfers Starbucks, Verizon en Microsoft. 

"De manier waarop de topmanagers de vooruitzichten communiceren zal cruciaal zijn voor de markten", zei Sophie Chardon van Lombard Odier. "Beleggers zullen de ruimte die vaccinatie kan bieden, moeten afwegen tegen de realiteit van nieuwe lockdowns" en de impact daarvan op elk bedrijf, merkte ze daarbij op.

De pandemie die de bevolking van veel landen aan het eigen huis gekluisterd houdt, heeft de economie gesplitst in bedrijven die hiervan profiteren en bedrijven die er het nadeel van ondervinden. De grootste technologiebedrijven worden gerekend tot de profiterende partijen.

In Europa werden aandelen in de reissector hard geraakt, nadat Britse en Franse politici zeiden strengere maatregelen te overwegen nu mutaties van het coronavirus zich snel verspreiden. Europese luchtvaartmaatschappijen verloren maandag 4 tot meer dan 6 procent.

De uitrol van het vaccinatieprogramma in de EU wordt intussen bedreigd doordat farmaceut AstraZeneca tientallen miljoenen doses van het vaccin de komende maanden vermoedelijk nog niet kan leveren. Een productieprobleem in Europa zou de reden zijn.

Economisch nieuws was er van de Federal Reserve Bank van Chicago, die meldde dat de nationale economische activiteit in december sneller groeide dan in november. De index steeg van 0,31 naar 0,52.

De olieprijs is maandag licht hoger gesloten, na berichten dat Irak mogelijk de olieproductie gaat terugschroeven en Libië kampt met exportproblemen vanwege betalingsgeschillen. Op een settlement van 52,77 dollar werd een vat West Texas Intermediate 1,0 procent duurder.

Bedrijfsnieuws

Kimberly-Clark won meer dan drie procent na kwartaalcijfers, die de verwachtingen van analisten overtroffen.

Het aandeel GameStop steeg gedurende de handelsdag met 120 procent, maar leverde een groot deel daarvan in en koerste zelfs kortstondig lager. Uiteindelijk sloot het aandeel circa achttien procent hoger. De verkoper van computerspellen is speelbal in een gevecht tussen handelaren die op het internetforum Reddit communiceren en die geloven in een koersstijging, en shortsellers, die zwaar tegen het aandeel speculeren. Het hedgefund Melvin Capital heeft met diens shortpositie veel verloren.

AMC Entertainment haalde sinds 14 december ruim 900 miljoen dollar op, deels met nieuwe aandelen en grotendeels met leningen en obligaties. De bioscoopuitbater heeft geld nodig om de coronapandemie te overleven. Het aandeel werd circa een kwart meer waard.

Caterpillar krijgt serieuze concurrentie van Chinese tegenhangers, zoals Sany Heavy Industry en Zoomlion. Deze bedrijven maken de trucks en hijskranen die de Chinese bouwsector aan de praat houden. De Chinese bedrijven werden 5 procent meer waard in Shanghai. Caterpillar leverde ruim twee procent in.

De Amerikaanse autofabrikant Lucid Motors is in gesprek over een mogelijke beursgang via een fusie met een investeringsvehikel van voormalig Citigroup-dealmaker Michael Klein. Dat schreef persbureau Bloomberg maandag. Een transactie zou het bedrijf waarderen op een bedrag tot 15 miljard dollar, volgens de bronnen van het persbureau.

Moderna won ruim twaalf procent, nadat het bekendmaakte dat zijn coronavaccin ook effectief lijkt te zijn tegen mutaties van het virus, dat zeer besmettelijk is. 

Merck & Co stopt met de ontwikkeling van een tweetal potentiële coronavaccins nadat data uit een Fase 1 klinische studie een teleurstellende immuniteitsrespons lieten zien. Het aandeel stond enkele tienden van een procent hoger.

Latch, dat slimme sloten en kluisjes maakt, wil naar de beurs via een fusie met een investeringsvehikel. Latch zou daarbij worden gewaardeerd op 1,6 miljard dollar.

S&P 500 index                   3.855,36 (+0,4%)
Dow Jones index            30.960,00 (-0,1%)
Nasdaq Composite           13.635,99 (+0,7%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden dinsdag over de brede linie lager.

Nikkei 225                     28.576,73 (-0,9%)
Shanghai Composite      3.573,10 (-1,4%)
Hang Seng                    29.600,56 (-1,9%)

VALUTA
De euro/dollar noteerde op 1,2126. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag bewoog het muntpaar nog op 1,2141.

USD/JPY Yen   103,74
EUR/USD Euro  1,2126
EUR/JPY Yen   125,82

MACRO-AGENDA:

08:00 Werkloosheid - November (VK)
15:00 Case Shiller huizenprijzen - November (VS)
15:00 World Economic Outlook IMF (VS)
16:00 Consumentenvertrouwen Conference Board - Januari (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:

07:00 Novartis - Cijfers vierde kwartaal (Zwi)
07:00 UBS - Cijfers vierde kwartaal (Zwi)
13:00 3M - Cijfers vierde kwartaal (VS)
13:00 American Express - Cijfers vierde kwartaal (VS)
13:00 General Electric - Cijfers vierde kwartaal (VS)
13:00 Johnson & Johnson - Cijfers vierde kwartaal (VS)
13:00 Lockheed Martin - Cijfers vierde kwartaal (VS)
13:00 Verizon - Cijfers vierde kwartaal (VS)
22:00 Advanced Micro Devices - Cijfers vierde kwartaal (VS)
22:00 Microsoft - Cijfers vierde kwartaal (VS)
22:00 Starbucks - Cijfers eerste kwartaal (VS)
22:00 Texas Instruments - Cijfers vierde kwartaal (VS)