AEX & Dax index breken opnieuw door belangrijke weerstanden

Gepubliceerd op 3 februari 2021 om 08:31

                                                                                              AEX daggrafiek:

De AEX is gisteren opnieuw opwaarts door het meerjarig trendkanaal gebroken en dat betekent dat de daling van afgelopen slechts een dip is geweest voor een hogere bodem. Ook de Dax is door de belangrijke weerstand van 13790/13840 gebroken en kan de komende dagen de weerstand op 14000 en de top rond 14135 weer gaan opzoeken en mogelijk ophogen.

De Amsterdamse beurs gaat woensdag vermoedelijk een hogere opening tegemoet. Futures op de AEX noteerden circa een uur voor de openingsgong tot 0,5 procent in het groen, de Dax futures zo'n 80 punten. Op dinsdag eindigde de hoofdgraadmeter ook al 0,9 procent hoger op 652,87 punten.

De Europese beurzen zullen woensdag vermoedelijk de winsten van eerder in de week verder uitbouwen, na een breedgedragen rally op Wall Street dinsdagavond. Daarmee lijkt er wat meer rust in de markt te komen, ondanks aanhoudend hevige koersbewegingen van het aandeel GameStop en de zilver-futures. 

Grote Amerikaanse techbedrijven droegen bij aan de rally, terwijl aandelen als GameStop en andere aandelen die recent nog werden aanbevolen op het Reddit-forum massaal van hand werden gedaan. Volgens Reuters heeft minister Janet Yellen verschillende Amerikaanse toezichthouders bijeengeroepen om de situatie rond deze 'meme-aandelen' te bespreken.

Bovendien kwamen Amazon.com en Alphabet dinsdag nabeurs met cijfers. Voor het eerst rapporteerde Amazon.com een kwartaalomzet boven de 100 miljard dollar, aangejaagd door hoge verkoopcijfers tijdens de feestdagen. Het bedrijf liet ook weten dat CEO en oprichter Jeff Bezos terugtreedt, maar nog wel aanblijft als uitvoerend voorzitter. Het aandeel Amazon steeg nabeurs met krap 1 procent. De cijfers van Google-moeder Alphabet kon op meer bijval van beleggers rekenen. Het bedrijf rapporteerde eveneens een recordomzet in het afgelopen kwartaal en het aandeel Alphabet won nabeurs maar liefst zes procent.

"De verwachtingen voor de grote techbedrijven lagen eigenlijk erg hoog in aanloop naar het cijferseizoen", aldus vermogensbeheerder Hani Redha van PineBridge Investments. "Desondanks zien we dat de sector zeer sterk presteert."

Het sentiment op de beurs lijkt wat te zijn gedraaid, na de verliezen van vorige week, gedragen door robuuste bedrijfscijfers van de blue chips, maar ook door een daling van het aantal coronabesmettingen in de Verenigde Staten en in enkele andere grote economieën.

"De uitrol van vaccins blijft doorlopen en het lijkt erop dat een felle opleving van het aantal nieuwe besmettingen zich voorlopig niet doorzet en de bedrijfscijfers zijn goed", concludeerde CIO Tim Courtney van Exencial Wealth Adivsors. "Beleggers kregen het nieuws waarop ze hoopten."

Verder zullen beleggers blijven kijken naar de Italiaanse beurs. De Italiaanse president Sergio Mattarella zal vermoedelijk Mario Draghi, de 73-jarige voormalige president van de Europese Centrale Bank, vragen om een nieuwe regering te vormen. Draghi moet het land uit een politieke crisis halen. Draghi zal vermoedelijk woensdagochtend met Mattarella spreken over de situatie.

Ook niet onbelangrijk voor beleggers zijn de ontwikkelingen rond een nieuw coronastimuleringspakket in de VS. President Joe Biden had maandag een ontmoeting met een aantal Republikeinen in de hoop tot een deal te komen waar heel het Congres achter staat. "Er is nog hoop dat er iets met steun van beide partijen uit kan komen", zei Redha van PineBridge Investments.

De Aziatische beurzen noteerden woensdag verdeeld. De Chinese dienstensector groeide in januari minder hard en de Japanse dienstensector kromp nog harder dan in december.

De olieprijs is dinsdag gestegen tot het hoogste niveau in meer dan een jaar, door de verwachting dat de OPEC zal helpen om de mondiale olievoorraad te verkrappen door afspraken om de productie te beperken. Een maart-future voor een vat West Texas Intermediate olie sloot dinsdag 2,3 procent hoger op 54,76 dollar per vat op de New York Mercantile Exchange. In de Aziatische handel vanochtend koersten de olieprijzen nog eens 0,3 procent hoger.

De euro/dollar noteerde op 1,2041. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag bewoog het muntpaar nog op 1,2041 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er 1,2034 op de borden.

Op macro-economisch vlak kijken beleggers uit naar cijfers over de Europese en Amerikaanse dienstensector en staat ook het banenrapport van ADP over januari op de rol. Cijfers zijn er van onder meer eBay, het door Just Eat Takeaway.com overgenomen Grubhub en PayPal.
 
Bedrijfsnieuws

Philips heeft zakenbank Lazard in de arm genomen om te adviseren over een beursgang van zijn divisie huishoudelijke apparaten, als mogelijkheid om dit onderdeel te verkopen. Dat meldde persbureau Bloomberg dinsdag.

Bijna 37 procent van de aandeelhouders van Kiadis heeft onherroepelijk zijn aandelen toegezegd onder het openbare bod van 5,45 euro per aandeel in contanten van het Franse Sanofi.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 index steeg dinsdag 1,4 procent tot 3.826,31 punten. Ook de Dow Jones index en de Nasdaq sloten 1,6 procent hoger, op respectievelijk 30.687,48 en 13.612,78 punten.