Europese indices openen vrijwel vlak

Gepubliceerd op 4 februari 2021 om 08:31

De Amsterdamse beurs gaat donderdag naar verwachting een lagere opening tegemoet. Futures op de AEX index wezen ongeveer een uur voor de beursgong op een verlies van zo'n 2 punten, de Duitse Dax noteert vrijwel vlak. Indexzwaargewichten Royal Dutch Shell en Unilever gaven voorbeurs cijferrapportages vrij. 

Woensdag koerste de AEX nog 0,3 procent hoger naar 654,89 punten. Daarmee wist het Damrak de opwaartse trend van de twee voorgaande handelsdagen vast te houden. Het sentiment werd gesteund door sterke bedrijfsresultaten in Amerika en Europa.

Wall Street kreeg woensdag vooral een duwtje in de rug door positief ontvangen cijfers van Alphabet, dat 7,3 procent hoger noteerde, maar de hoofdindices in New York kwamen uiteindelijk per saldo amper van hun plaats. 

 

De aandelenmarkten hervonden eerder deze week de weg omhoog, na zorgen over extreme koersstijgen van een aantal aandelen zoals GameStop en een snelle stijging van de zilverprijs, een zwakke economie en de dreiging van nieuwe varianten van het coronavirus.

Beleggers besloten zich echter vooral te richtten op de bedrijfsresultaten die boven verwachting zijn, een daling van nieuwe gevallen van het coronavirus en de verwachting dat president Joe Biden de komende weken meer stimulering met overheidsgeld aankondigt.

De aandelen die dinsdag omlaag tuimelden na de hype van de voorgaande dagen, lieten woensdag weer wat veerkracht zien. GameStop steeg 13 procent, na een verlies op dinsdag van 60 procent. AMC dat dinsdag 41 procent inleverde, steeg 18 procent. 

Woensdagavond werden op Wall Street de cijferrapportages gemengd ontvangen. Cijfers van Qualcomm en Grubhub kregen een negatief onthaal in de elektronische handel nabeurs, terwijl PayPal juist hoger noteerde. Vandaag zijn de ogen van beleggers gericht op cijfers van onder meer Gilead Sciences, Merck & Co en Ford.

Een maartfuture voor een vat ruwe olie sloot woensdag 1,7 procent hoger op 55,69 dollar per vat op de New York Mercantile Exchange. Het is de hoogste settlement sinds januari 2020. Olie-kartel OPEC verwacht in het tweede kwartaal een krappere oliemarkt, nadat Saoedi-Arabië beloofde de productie de komende twee maanden met 1 miljoen vaten per dag te verlagen. 

In de Aziatische handel vanochtend stijgt de Amerikaanse olie-future met ruim een half procent verder. De Aziatische beurzen nemen echter gas terug, met verliezen voor de hoofdindices van grofweg 1 procent. 

Het muntpaar euro/dollar noteerde vanochtend stabiel op 1,2016.

Vandaag staan onder meer de vrijgave van de inkoopmanagersindices voor de dienstensector in januari in Europa en Amerika op de rol. De aandacht zal ook uitgaan naar het banenrapport van ADP, dat als een voorbode wordt beschouwd van het officiële Amerikaanse banenrapport.

Bedrijfsnieuws

TomTom boekte in het afgelopen kwartaal een omzet van 125,4 miljoen euro. Een jaar eerder was dit nog 156,2 miljoen euro, een daling van 20 procent. Analisten hadden gerekend op 134 miljoen euro aan omzet. Netto werd in het vierde kwartaal een verlies geleden door TomTom van bijna 66 miljoen euro. Hier was vooraf gerekend op 65 miljoen euro. Voor 2021 rekent TomTom op een omzet van 520 tot 570 miljoen euro. Daarbij zal de tak Location Technology met 10 procent groeien, denkt het bedrijf. De vrije kasstroom zal dit jaar ongeveer 6 procent van de omzet uitmaken, voorziet TomTom verder.

De omzet van Marel, de IJslandse fabrikant van machines voor vlees- en visverwerking met een notering op het Damrak, steeg in het vierde kwartaal op jaarbasis van 320 miljoen tot 343,3 miljoen euro. ING rekende vooraf  op 316 miljoen euro. De nettowinst steeg van 10 miljoen naar 29 miljoen. ING ging uit van 26 miljoen euro.

De Amsterdamse beurs krijgt een beursgang waarbij alleen geld wordt opgehaald, maar er geen bestaand bedrijf een notering krijgt. Het gaat om ESG Core Investments, waar investeringsmaatschappij Infestos zit, die weer het vermogen beheert van zakenman Bernard ten Doeschot.

WDP haalde via een versnelde private plaatsing van nieuwe aandelen met succes 200 miljoen euro op.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 index steeg woensdag 0,1 procent, net als de Dow Jones index. Technologiebeurs Nasdaq daalde fractioneel.