Nieuwe records op Wallstreet gisteren

Gepubliceerd op 5 februari 2021 om 08:38

De AEX houd stand bove de bovenste lijn van het meerjarig trendkanaal en dat betekent dat de kopende partijen nog steeds de controle hebben en dat er hogere koersen verwacht worden de komende weken. Ook de Dax is gisteren uit een lange termijn range (13790/14015) gebroken en kan de komende periode naar 14400/14500.

Donderdag sloot de AEX nog met 0,1 procent nipt in het rood op 654,38 punten. Negatief ontvangen cijfers van de indexzwaargewichten Unilever en Royal Dutch Shell wogen op de koersvorming. De Duitse en Franse beurzen klommen juist tot 1 procent. 

De volatiele handel in een aantal aandelen die afgelopen week populair waren op online forums en tot onrust leidde, lijkt inmiddels tot rust gekomen.

Daarnaast worden vooral Amerikaanse beleggers optimistischer dankzij een verbetering in de uitrol van coronavaccins in de VS, wat de hoop voedt dat er later in het jaar een sterke economische opleving komt.

Daar kreeg de markt donderdag al een klein voorproefje van in de vorm van beter dan verwachte data over de werkloosheidsuitkeringen. Het aantal eerste steunaanvragen in de VS daalde in de week eindigend op 30 januari met 33.000 tot 779.000. Er was gerekend op een totaal van 830.000 nieuwe aanvragen.

De werkloosheidsuitkeringen worden beschouwd als een voorbode van het officiële Amerikaanse banenrapport, dat wel wordt beschouwd als ’s werelds belangrijkste macrocijfer. Vanmiddag om 14:30 wordt dit rapport vrijgegeven.

Wall Street rekent ondertussen nog steeds op een omvangrijk stimuleringsprogramma van de Amerikaanse regering om de economie te ondersteunen. President Joe Biden zei woensdag nog dat hij bereid is tot een nieuwe ronde directe betalingen aan Amerikaanse huishoudens die meer gericht zijn op specifieke doelgroepen.

Op Wall Street sloot de hoofdgraadmeter S&P 500 donderdagavond met een winst van meer dan 1 procent voor de vierde achtereenvolgende handelsdag in het groen. De index sloot daarmee op de hoogste stand ooit, net als techbeurs Nasdaq.

Ook in Azië noteren de hoofdindices vanochtend overtuigend in het groen. Koploper is Nikkei index in Tokio met een stijging van 1,5 procent. Sydney en Seoel wonnen daarnaast ongeveer 1 procent. De Hang Seng index in Hongkong klimt krap 1 procent. 

Ook olie zit de laatste tijd in de lift. Donderdag klom de Amerikaanse olie-future met ruim 1 procent naar 56,23 dollar. De markt lijkt erop te rekenen dat de OPEC en zijn bondgenoten de productie niet te ver op gaan voeren terwijl de mondiale economie herstelt van de coronapandemie, volgens marktstrateeg Stephen Innes van Axi. 

In de Aziatische handel vanochtend stijgt de olie-future met 0,7 procent verder. Het muntpaar euro/dollar noteert daarnaast vanochtend op 1,1965.

Naast het Amerikaanse banenrapport is de macro-economische- en de bedrijfsagenda vandaag op de laatste handelsdag van de week erg mager gevuld.

Bedrijfscijfers

Berenberg verlaagde het koersdoel voor Unilever van 53,00 naar 51,00 euro. Het advies blijft Houden.
 
In januari stegen de volumes op Euronext op de cash market met 16 procent op maandbasis. Op jaarbasis ging het zelfs om een stijging van 45 procent.

Filip Michiels treedt per direct af als lid van de raad van commissarissen van Ordina om ergens anders aan de slag te gaan.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 steeg donderdag 1,1 procent bij een slot van 3.871,74 punten, de Dow Jones index won ook 1,1 procent tot 31.055,86 punten en de Nasdaq ging 1,2 procent hoger bij een slotstand van 13.777,74 punten.