Begeleiding bij het Daytraden op de AEX & DAX index voor slechts €30,- p/m

AEX opent boven de weerstand van 663, Dax blijft rond 14000

Gepubliceerd op 12 februari 2021 om 08:43

                                                                                              AEX uurgrafiek

De AEX future is door de weerstand van 663 gebroken en kan nu naar de weerstand van 667/668, daarboven verwacht ik een versnelling naar 680 voor de komende week, mits de AEX vandaag boven 668 weet te sluiten.

De Dax heeft het wat lastiger en komt maar niet door de 14000/14050. Wellicht dat we nog een keer terug moeten naar de zone 13870/13800 voor een dubbele bodem...

De Amsterdamse beurs gaat vrijdag naar verwachting een licht hogere opening tegemoet. Futures op de AEX index wezen ongeveer een uur voor de beursgong op een winst van 0,1 procent. Onder meer ING Groep, Flow Traders en Heijmans rapporteerden vanochtend cijfers.

Donderdag steeg de AEX nog met ruim 1 procent naar 664,34 punten. Voor de tweede dag op rij was betaalbedrijf Adyen met een forse winst een aanjager voor de hoofdindex. Woensdag werden cijfers van het fintechbedrijf op Beursplein 5 al met gejuich ontvangen.

In Europa zagen beleggers zich donderdag gesteund door overwegend meevallende  bedrijfsresultaten, maar zeker ook zalvende woorden van voorzitter Jerome Powell van de Federal Reserve, die woensdagavond zei dat de centrale bank de Amerikaanse economie zal blijven ondersteunen in de vorm van lage rentes en forse aankopen van activa. 

"Beleggers hebben één boodschap uit de toespraak van Powell gehaald: het verruimende monetaire beleid blijft", aldus marktanalist Naeem Aslam van AvaTrade, die wel waarschuwde dat andere Fed-leden ook zomaar het tegenovergestelde kunnen zeggen. "Beleggers moeten elk statement wel met een korrel zout nemen, want de Fed weet heel goed hoe het de markt moet bespelen."

Aanhoudend sterke bedrijfscijfers op Wall Street geven de Amerikaanse aandelenmarkten ondertussen vleugels. Hoofdgraadmeter S&P 500 sloot donderdagavond met een winst van 0,2 procent op de hoogste stand ooit. Ook techbeurs Nasdaq scherpte zijn all time high aan.

"Het Amerikaans cijferseizoen is werkelijk fenomenaal", aldus marktanalist Daniel Morris van BNP Paribas Asset Management. “Er zijn fundamentele redenen voor aandelen om hoger te gaan”, voegde hij toe.

Volgens marktanalist David Madden van CMC Markets vielen economische data echter juist tegen. Het aantal nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de Verenigde Staten daalde vorige week met 19.000 tot 793.000. Er was echter een afname tot 757.000 verwacht. Daarbij werd het cijfer van een week eerder ook met 33.000 opwaarts bijgesteld.

Madden wees op de noodzaak van een krachtig monetair en overheidsbeleid om de arbeidsmarkt in de VS te ondersteunen.

De olieprijs daalde daarnaast donderdag, voor het eerst in maar liefst acht handelssessies. Op een settlement van 58,24 dollar, werd een vat West Texas Intermediate bijna 0,8 procent goedkoper.

In Azië wordt momenteel het Chinese nieuwjaar gevierd, die gebaseerd is op de maankalender. De meeste beurzen hielden dan ook vandaag hun deuren gesloten. In Tokio en Sydney werd wel gehandeld, en de Nikkei index en de ASX 200 index gaven respectievelijk 0,3 procent en 0,6 procent prijs. 

Het muntpaar euro/dollar noteerde vanochtend stabiel op 1,2126.

Naast een stroom aan bedrijfscijfers hebben beleggers vandaag ook oog voor onder meer de industriële productie in de eurozone in december en het voorlopige Amerikaanse consumentenvertrouwen in februari.

Bedrijfsnieuws

ING boekte in het vierde kwartaal 727 miljoen euro aan nettowinst. De consensus rekende op maar 464 miljoen euro. Een jaar eerder was dit nog 880 miljoen euro. De inkomsten daalden daarnaast naar 4,16 miljard euro. De gemiddelde analist rekende op 4,22 miljard euro. De stroppenpot werd minder gevuld dan gevreesd.

Heijmans boekte in 2020 een onderliggende EBITDA van 85 miljoen euro, in vergelijking met 78 miljoen euro in 2019. Onder de streep resteerde een nettowinst van 40 miljoen euro, tegenover 30 miljoen euro in het voorafgaande jaar. De nettowinst profiteerde onder meer van een lage belastingdruk, die nagenoeg nihil was. De omzet steeg daarnaast op jaarbasis van 1,6 miljard euro naar 1,75 miljard euro.

De netto huuropbrengst van vastgoedfonds Wereldhave daalden in 2020 van 171,5 miljoen euro naar 133,0 miljoen euro, een daling van 22,4 procent. Het direct resultaat daalde van 128,6 miljoen euro naar 92,9 miljoen euro, een afname van 27,8 procent. Per aandeel was dit 2,01 euro, conform de afgegeven outlook. In 2019 lag het directe resultaat nog op 2,81 euro per aandeel.

De omzet van Intertrust daalde het afgelopen kwartaal op jaarbasis van 151 miljoen naar 145 miljoen euro. Analisten rekenden op 148 miljoen euro. In het derde kwartaal bedroeg de omzet 138 miljoen euro. Het aangepaste EBITA-resultaat daalde van 55,5 miljoen naar 50 miljoen euro. Dat was minder dan de 51 miljoen euro waarop analisten hadden gerekend.

Flow Traders zag de handelsinkomsten afgelopen kwartaal uitkomen op 130 miljoen euro. Dat was een jaar terug 46 miljoen euro. Analisten hadden gerekend op 90 miljoen euro. Hierdoor viel de winst ook veel hoger uit dan voorzien.

Brunel International heeft in het vierde kwartaal van 2020 de omzet ziet teruglopen, maar het bedrijfsresultaat aanzienlijk weten te verbeteren. Brunel ziet de huidige trend in het eerste kwartaal aanhouden en houdt rekening met omzetdruk op jaarbasis met een stabiel EBIT en een lichte stijging voor de brutomarge en significant lagere kosten. 

Uitgever Brill zei dat de wereldwijde academische markt zich in het vierde kwartaal bleef herstellen van de scherpe neergang eerder in het jaar als gevolg van de coronaviruspandemie, wat resulteerde in een hoge enkelcijferige groei van de omzet in het laatste kwartaal, ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.

ESG Core Investments haalde 250 miljoen euro op met zijn beursgang. Met dit geld wil ESG een bedrijf overnemen dat actief is in de hoek van maatschappelijk verantwoord ondernemen. De handel in het aandeel start vrijdag.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 won donderdag 0,2 procent bij een slot van 3.916,38 punten, de Dow Jones index daalde een fractie tot 31.430,70 punten en de Nasdaq steeg 0,4 procent bij een slotstand van 14.025,77 punten.


«   »