AEX nadert de 700 punten...

Gepubliceerd op 15 februari 2021 om 08:19

                                                                                              AEX Future 15 minuut-grafiek:

De Amsterdamse beurs gaat maandag naar verwachting hoger van start. Futures op de AEX index wezen ongeveer een uur voor de beursgong op een winst van 0,5 procent. Vandaag houden de beurzen in Amerika en China de deuren gesloten. 

Afgelopen week koerste de AEX index op weekbasis al 3,6 procent hoger naar 676,83 punten, met dank aan vooral positief ontvangen cijfers van betaalbedrijf Adyen. De hoogste stand voor de prijsindex, waarbij uitgekeerde dividenden niet automatisch worden herbelegd, zoals wel het geval is bij bijvoorbeeld de Duitse DAX index en de S&P 500 die al lang op recordstanden noteren, werd neergezet op 4 september 2000 op 703,18 punten. Het verschil bedraagt nu minder dan 4 procent. 

De bevestiging afgelopen week van Fed-voorzitter Jerome Powell dat de Amerikaanse centrale bank een soepel monetair beleid zal blijven voeren, evenals de stimuleringsplannen van de Amerikaanse president Joe Biden, zorgden voor een positief sentiment op de internationale aandelenmarkten. Met name het door de Fed geschetste vooruitzicht van een langdurig lage rente speelt de aandelenmarkten in de kaart. Binnen de vermogensallocatie blijven vastrentende waarden het afleggen ten opzichte van aandelen, terwijl een spaarrekening niet rendeert.

 

"Er is een groot debat gaande over waarderingen", zei hoofd beleggingen Jase Auby van pensioenfonds Teacher Retirement System of Texas. Historische aandelenwaarderingen worden hierbij afgezet tegen de dan geldende rentes. Rekening houdend met de huidige lage rentes lijken Amerikaanse aandelen volgens Audby ondergewaardeerd. 

Columnist  Ben Levisohn van beleggersblad Barron’s wees dit weekend evenwel op de stijgende risicovergoeding, ofwel rentes, op Amerikaanse staatsleningen, die onder meer het gevolg zijn van de oplopende staatsschuld om alle stimuleringsplannen te financieren. Hij sprak daarnaast ook van “een gevoel van onbehagen”, nu een leger aan particuliere beleggers individuele aandelen tot stratosferische hoogtes opkopen om short beleggers een hak te zetten, waarbij de onderliggende waardering van de aandelen geen rol lijkt te spelen.

Volgens econoom Timme Spakman van ING leggen de financiële markten de laatste weken in ieder geval opvallend gemakkelijk teleurstellende macrocijfers naast zich neer, zoals de tegenvallende wekelijkse Amerikaanse steunaanvragen die afgelopen week werden vrijgegeven. 

De bedrijfscijfers in vooral Amerika krijgen ondertussen per saldo een positief onthaal. Vooral de cijfers van grote technologie ondernemingen die een zware weging hebben in indices, zoals Alphabet, Apple, Amazon en Facebook, weten te overtuigen. Deze bedrijven profiteren van de lockdowns, die het midden- en kleinbedrijf juist midscheeps raken, doordat online verkopen- en thuiswerken een enorme vlucht hebben genomen.

Ondanks het vooruitzicht van een lang weekend, vandaag is Wall Street gesloten in verband met de viering van President’s Day, trokken de beurzen in New York vrijdagavond een eindsprint. Zowel de S&P 500, de Dow Jones index en techbeurs Nasdaq eindigden op slotbasis op een all time high. 

De Amerikaanse olieprijs zat daarnaast vrijdag ook in de lift. Op een settlement van 59,47 dollar, werd een vat West Texas Intermediate 2,1 procent duurder. Op weekbasis steeg de olieprijs zelfs met 5 procent. De olieprijs sloot op het hoogste niveau in ruim een jaar. In de Aziatische handel vanochtend weet de Amerikaanse olie-future bovendien de 60-dollargrens overtuigend te slechten. De future koerst 2,3 procent hoger op 60,83 dollar per vat.

De olieprijs stijgt na berichten van een door Saoedi-Arabië geleide coalitie die in Jemen vecht, dat het een met explosieven beladen drone heeft onderschept die zou zijn afgevuurd door de met Iran verbonden Houthi-groep, wat de vrees wekt voor nieuwe spanningen in het Midden-Oosten en aanslagen op olieraffinaderijen.

Het muntpaar euro/dollar noteert vanochtend stabiel op 1,2140.

De beurzen in China, Hongkong en Taiwan waren vanochtend gesloten vanwege de viering van nieuwjaar, die gebaseerd is op de maankalender. Op de beurzen die wel open zijn is het sentiment opperbest. De Japanse Nikkei index steeg vanochtend 2 procent, nadat onder meer de Japanse economie het afgelopen kwartaal harder groeide dan verwacht, en doorbrak daarmee voor het eerst in meer dan 30 jaar de 30.000 puntengrens. Seoel wint daarnaast 1,5 procent, terwijl Sydney 1 procent klimt.

Vanwege de gesloten beurzen is de macro-economische agenda vandaag vrijwel leeg. Beleggers hebben nog wel oog voor de industriële productie in de eurozone in december. Later deze week komt daarnaast ook weer de bedrijfsagenda op stoom.

Bedrijfsnieuws

Euronext nomineerde Piero Novelli om voorzitter van het beursbedrijf te worden. De benoeming moet nog worden goedgekeurd door de aandeelhouders van Euronext en de toezichthouders. De Italiaan is sinds oktober 2018 lid van de bestuursraad van UBS en co-voorzitter van de Investment Bank van UBS. 

Na het stopzetten van onderzoeksstudies met een kandidaatmiddel tegen longfibrose, is de hoop bij Galapagos gevestigd op het Toledo-programma. Dit zei CEO Onno van de Stolpe van het belgisch-Nederlandse biotechbedrijf zaterdag in een interview met NRC.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 steeg 0,5 procent bij een slot van 3.934,83 punten, de Dow Jones index won 0,1 procent tot 31.458,40 punten en de Nasdaq eindigde 0,5 procent bij een slotstand van 14.095,47 punten.