AEX opent stuk lager na 'sell off' op Wallstreet

Gepubliceerd op 26 februari 2021 om 08:30

                                                                                              AEX future uurgrafiek

De Amsterdamse beurs gaat vrijdag naar verwachting flink lager van start. Futures op de AEX index wezen ongeveer een uur voor de beursgong op een verlies van 1,8 procent. Ook de Dax future staat zo'n 200 punten lager als de slotstand van gisteren en opent rond de bodem van afgelopen dinsdag. Donderdag sloot de AEX nog vlak op 664,48 punten, de Dax op 13880.

Op Wall Street koersten de hoofdindices donderdag na een vrij neutrale opening steeds lager. Techbeurs Nasdaq gaf uiteindelijk 3,5 procent prijs, terwijl de meer traditioneel samengestelde Dow Jones index de schade beperkte tot een verlies van 1,8 procent, nadat de Dow woensdag nog zijn hoogste stand ooit aanscherpte. 

"De stijging van de obligatierente veroorzaakt een rotatie, weg van groeiaandelen en ten gunste van waardeaandelen", zag strateeg Sophie Chardon van Lombard Odier. "De stijging van de obligatierente is gunstig voor banken, terwijl hogere olieprijzen goed zijn voor de energiesector", voegde zij toe.

De rentevergoeding op 10 jarige Amerikaanse staatsleningen piekte donderdag kortstondig op 1,60 procent, om vervolgens te sluiten op 1,52 procent. Het dividendrendement op de index van de 500 grootste Amerikaanse ondernemingen, de S&P 500, bedraagt circa 1,57 procent, waardoor het motto van de ‘bulls’, namelijk dat er geen alternatief voor aandelen is, op losse schroeven kan komen te staan. 

Economen zijn verrast door de snelheid van de rentestijging, maar benadrukken ook dat de stijging een gepaste reactie is van de obligatiemarkt op positieve economische vooruitzichten, nu steeds meer vaccinaties worden uitgevoerd en lockdownmaatregelen worden teruggedraaid en de inflatieverwachtingen daardoor toenemen.

'Ik denk dat als je boven de 2 of 2,25 procent begint te komen, oké dan beginnen we ons zorgen te maken”, merkte vermogensbeheerder Michael Yoshikami van Destination Wealth Management op. “Maar eerlijk gezegd, zie ik de inflatoire druk in de economie op dit moment niet, zelfs niet nu het stimuleringspakket [van de regering van Joe Biden] eraan komt”, voegde Yoshikami toe.

In Azië kiezen beleggers vanochtend in navolging van Wall Street in ieder geval voor het hazenpad. De Nikkei index in Tokio daalt 4 procent, terwijl de KOSPI index in Seoel en de Hang Seng index in Hongkong ongeveer 3 procent lager noteren. 

De olieprijs koerst in de Aziatische handel vanochtend met 1,0 procent lager. Bij het slot op de New York Mercantile Exchange donderdagavond stond er nog een winst van 0,5 procent op 63,53 dollar op de borden voor de Amerikaanse olie-future.

De dollar werd daarnaast vanochtend ongeveer 0,3 procent meer waard ten opzichte van de euro, op een koers van 1,2151.

Beleggers hebben vandaag op het macro-economische vlak onder meer oog voor de vrijgave van het definitieve Amerikaanse consumentenvertrouwen in februari.

Bedrijfsnieuws

ASMI haalde afgelopen kwartaal voor 379 miljoen euro aan orders binnen en boekte een omzet van 347 miljoen euro. De consensus mikte op 351 miljoen euro aan orders en 341 miljoen euro aan omzet.  Netto verdiende ASMI 79,1 miljoen euro. Op genormaliseerde basis, dit wil zeggen zonder enkele bijzondere posten, was de winst 82,1 miljoen euro. Voor het lopende kwartaal voorziet ASMI een omzet van 380 tot 400 miljoen euro. Dat is ook het omzetniveau dat de halfgeleiderspecialist verwacht in het tweede kwartaal. De orders voor het lopende kwartaal schat ASMI ook in op 380 tot 400 miljoen euro.

IMCD zag in 2020 de resultaten verbeteren en zoals verwacht trok de EBITA aan. Het operationele EBITA-resultaat steeg met 13 procent op jaarbasis tot 253,5 miljoen euro. Tegen constante wisselkoersen steeg het EBITA zelfs met 16 procent. Dat was na negen maanden 11 procent.

De omzet van GrandVision steeg tegen constante wisselkoerseffecten in het afgelopen kwartaal met 1 procent tot 981 miljoen euro. Op autonome basis was er sprake van een stijging met 0,6 procent. De aangepaste EBITA steeg op jaarbasis met 6,5 procent tot 114 miljoen euro, goed voor een marge van 11,6 procent tegen 10,7 procent een jaar eerder. GrandVision zegt onverminderd achter de overname door EssilorLuxottica te staan.

Fastned haalde 150 miljoen euro op met de uitgifte van nieuwe aandelen. Er werden circa 1,9 miljoen nieuwe certificaten van gewone aandelen geplaatst. Deze werden geplaatst tegen een prijs van 80,00 euro. Het aandeel sloot donderdag nog op 92,50 euro.

Slotstanden Wall Street

De toonaangevende S&P 500 index daalde donderdag 2,5 procent tot 3.829,30 punten, de Dow Jones index verloor 1,8 procent op 31.402,01 punten en de Nasdaq sloot 3,5 procent lager op 13.119,43 punten.