Na de dalingen van afgelopen week, staan zowel de Dax als de AEX future een half uur voordat de cashhandel open gaat een stuk hoger. De Dax staat al zo'n 150 punten hoger, de AEX zo'n 9.
Beide indices zijn afgelopen vrijdag op een belangrijk steunniveau gesloten waarmee de kans op herstel zeer aannemelijk is. Echter is het wel de vraag, word het een lagere top, of een nieuwe high???
Afgelopen week koerste de AEX index op weekbasis nog 4,0 procent lager naar 678,48. Vooral vrijdag was de stemming op het Damrak bedrukt, nadat stijgende obligatierentes een scherpe uitverkoop veroorzaakten op Wall Street.
Met name groeiaandelen, zoals die vooral in de techsector te vinden zijn, stonden onder druk vanwege hun hoge waarderingen, nu de obligatierendementen oplopen. Vrijdag noteerde de Amerikaanse tienjaarsrente op 1,49 procent, tegenover 1,36 procent begin vorige week. De Duitse variant begon de week rond de -0,30 procent en noteerde vrijdag op -0,25 procent.
Volgens senior beleggingsstrateeg Joost van Leenders van Van Lanschot Kempen is de rente- en inflatievrees voorbarig, zeker in Europa, vertelde hij afgelopen week voor de camera tegen ABM Financial News.
In de VS is de vrees "misschien wat meer" op zijn plaats, maar ook daar ziet de expert van Van Lanschot Kempen het niet zo'n vaart lopen, hoewel er enorme nieuwe overheidsstimuleringen aan komen.
"Maar waar de pijngrens precies ligt, dat weten we niet", aldus Van Leenders. "Het gaat om de mate en de snelheid en vooralsnog is er geen reden tot paniek." Immers, zo benadrukt Van Leenders, en komt groei aan, net als flinke winstgroei bij de bedrijven.
Voorzitter Jerome Powell van de Federal Reserve kon afgelopen week beleggers moed inpraten, maar het optimisme hield slechts kort stand. De centraal bankier benadrukte dat de Fed de Amerikaanse economie nog lang zal ondersteunen met rentes rond de nul en grote opkoopprogramma’s.
Vrijdagavond stabiliseerde het sentiment op Wall Street en de hoofdindices sloten verdeeld.
Het Huis van Afgevaardigden in de Verenigde Staten heeft vrijdagnacht ingestemd met het coronasteunpakket ter waarde van 1,9 biljoen dollar van president Joe Biden.
In het Huis stemden 219 leden voor en 212 tegen het American Rescue Plan.
Het voorstel gaat nu naar de Senaat, waar de nodige aanpassingen wachten van beleidsmakers.
Het sentiment in Azië, waar de hoofdindices vorige week ook flinke klappen te verduren kregen, is vanochtend uitbundig. Koploper is Tokio met een stijging van 2,4 procent, gevolgd door Sydney met krap 2 procent.
Ook de Amerikaanse olie-future zit met een stijging van 1,6 procent in de lift. Op een settlement van 61,50 dollar werd een vat West Texas Intermediate vrijdag nog ruim 3 procent goedkoper. Op weekbasis steeg de WTI-prijs wel zo'n 4 procent.
Beleggers zijn in afwachting van de bijeenkomst van de OPEC en zijn bondgenoten, woensdag en donderdag. Door de naleving van de huidige afspraken en een vrijwillige verlaging van de output met 1 miljoen vaten per dag door Saoedi-Arabië wisten de olieprijzen in 2021 tot nog toe flink te stijgen.
Het muntpaar euro/dollar noteerde vanochtend op 1,2086.
Beleggers hebben vandaag onder meer oog voor de vrijgave van de inkoopmanagersindices voor de industrie in februari, die in de loop van de handelsdag in Europa en Amerika worden vrijgegeven.
Bedrijfsnieuws
PostNL zag conform verwachting de winst- en omzet in 2020 flink aantrekken en voorziet verdere groei in 2021. PostNL rekent in het lopende jaar op een vrije kasstroom van 200 tot 230 miljoen euro en een genormaliseerd bedrijfsresultaat in een bandbreedte van 205 tot 225 miljoen euro. Eerder gaf PostNL aan te rekenen op een genormaliseerd bedrijfsresultaat van minstens 185 miljoen euro. PostNL keert over 2020 een dividend uit van 0,28 euro per aandeel.
Dit weekend bleek uit een melding in de registers van de AFM dat een Tsjechische miljardair, die ook een groot belang in Royal Mail heeft, een belang heeft gekocht in PostNL.
De Europese Commissie gaf zijn goedkeuring voor de overname van Borsa Italiana door Euronext.
Berenberg verhoogde het koersdoel voor ING van 8,40 naar 10,70 euro en handhaafde het koopadvies, na de jaarcijfers, waar de bank een zeer sterke boodschap had over de kwaliteit van de leningen, aldus de analisten.
Handelaar Bert van der Pol van Today's Group wees op een koopadvies van Deutsche Bank voor Just Eat Takeaway.
Slotstanden Wall Street
De S&P 500 index leverde vrijdag een bescheiden winst in en sloot uiteindelijk 0,5 procent lager bij een slot van 3.811,15 punten en de Dow Jones index leverde 1,5 procent in bij een slotstand van 30.932,37 punten. De Nasdaq won 0,6 procent tot 13.192,34 punten.