De DAX is uit de range gebroken, AEX blijft hangen rond 665

Gepubliceerd op 9 maart 2021 om 08:46

De aandelenmarkten in Europa zijn de nieuwe handelsweek met een flink herstel begonnen, nadat ze vorige week nog in mineur eindigden vanwege de groeiende rentevrees. Met name de Dax heeft een zeer sterke sessie gehad waarbij er eindelijk een doorbraak kwam van de weerstandszone 14135/14160. Vervolgens kwam er net na de opening van Wallstreet een 'short squeeze' die de index meteen naar de bovenste lijn van het stijgend trendkanaal heeft gebracht. Vandaag maar eens kijken, of de euforie doorzet, of dat er eerst een terugtest volgt...

De AEX kon niet mee met de Dax, de index heeft last van de dalend tech-aandelen en bleef in de zijwaartse range 650/670

Ook de Britse beurzen hebben een goede dag achter de rug, waarbij de hoogste niveau in een week werd bereikt, maar presteerden minder sterk als andere Europese aandelenmarkten. Onder meer de zwakkere olieprijzen zetten aandelen als BP en Royal Dutch Shell lagere.

Afgelopen weekend keurde de Amerikaanse Senaat het 1,9 biljoen dollar bedragende coronasteunpakket van president Joe Biden goed. Het voorstel werd op bepaalde punten wel aangepast en moet nu opnieuw worden behandeld door het Huis van Afgevaardigden. Dat gebeurt naar verwachting deze week, waarna er opnieuw wordt gestemd en bij akkoord kan Biden zijn handtekening zetten.

Ondertussen loopt de Amerikaanse tienjaarsrente weer verder op. Maandag noteerde die op 1,61 procent en de Duitse variant op -0,29 procent.

"De ECB heeft meerdere malen gezegd dat het de oplopende rentes in de gaten houdt en enkele beleidsmakers, waaronder hoofdeconoom Philip Lane, vinden zelfs dat het tempo van het PEPP opgevoerd moet worden", aldus valuta-analist Ima Sammani van Monex Europe.

Later deze week komt de ECB met haar rentebesluit. Wijzigingen worden niet verwacht, maar voorzitter Christine Lagarde zal volgens marktkenners zeker ingaan op de oplopende rentes.

Op macro-economisch vlak was het maandag rustig. Opvallend was de onverwachte daling van de industriële productie in Duitsland in januari. Er was gerekend op een minimale groei, maar de productie nam met 2,5 procent af ten opzichte van december.

Volgens econoom Carsten Brzeski van ING laat de daling zien dat het moeilijk wordt voor de Duitse industrie om alleen de gehele economie overeind te houden en een nieuwe economische krimp te voorkomen.

Bedrijfsnieuws

Financials sloten maandag in het groen. Deutsche Bank, Société Générale en ING stegen ruim 3 tot 5 procent.

Het zicht op mogelijke coronaversoepelingen in Europa in de komende maanden en een verdere vaccinatieuitrol zette luchtvaart- en reisaandelen hoger. Air France-KLM, Lufthansa en TUI stegen zo'n 3 tot zelfs 6 procent.

Pearson heeft een reorganisatie aangekondigd, nadat in 2020 zoals verwacht minder omzet werd gerealiseerd door de coronacrisis, terwijl de operationele winst bijna halveerde. Het aandeel van de Britse uitgever steeg 6,4 procent.

Deliveroo heeft in 2020 de dienstverlening enorm zien groeien, maar bleef nog altijd verlieslatend. Dit bleek maandag uit cijfers van de maaltijdbezorger. In 2020 nam de totale waarde van alle bestellingen geplaatst bij Deliveroo met liefst 64,3 procent toe tot 4,1 miljard pond. De onderliggende brutowinst steeg met bijna 90 procent tot 358 miljoen pond. Onderliggend leed Deliveroo echter nog altijd een verlies van ruim 317 miljoen pond. Vorige week werd al bekend dat Deliveroo een beursnotering in Londen wil.

Euro STOXX 50          3.766,93 (+2,7%)
STOXX Europe 600       417,59 (+2,2%)
DAX                    14.380,91 (+3,3%)
CAC 40                 5.902,99 (+2,1%)
FTSE 100               6.719,13 (+1,3%)
SMI                    10.830,38 (+2,1%)
AEX                    665,65 (+1,8%)
BEL 20                 3.859,64 (+2,4%)
FTSE MIB               23.681,57 (+3,1%)
IBEX 35                8.444,20 (+1,9%)

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent volgens de Amerikaanse futures dinsdag in het groen.

De Amerikaanse beurzen zijn maandag verdeeld gesloten, waarbij vooral techfondsen aan waarde inleverden. Bovendien gaf de S&P 500 alle winsten van eerder op de dag weg en sloot uiteindelijk licht lager.

De Dow Jones-index steeg voorbij het recordniveau van 32.000 punten, ondanks een stijging van de obligatierentes en koerszwakte bij tech-aandelen. Wel werd het steunplan van 1,9 biljoen dollar van de Amerikaanse president Joe Biden afgelopen weekend goedgekeurd door de Senaat. Dit zal naar verwachting het tempo van het economisch herstel opvoeren en ook leiden tot meer inflatie.

Geldbeheerders stappen daarom van staatsleningen en technologiefondsen over naar banken en energie-aandelen die waarschijnlijk met de economie mee zullen herstellen.

"Dit is wat ik noem een sluipcorrectie", aldus marktstrateeg Keith Lerner van Truist Advisory Services. "Er stroomt geen geld uit de markt, maar het gaat gewoonweg naar andere namen", aldus Lerner.

Maar na een flinke verkoopgolf in de afgelopen weken, is de koersdaling bij enkele hoogvliegers van vorig jaar wat te ver doorgeschoten, zo vindt Lerner. De correctie van deze aandelen zal volgens hem dan ook spoedig ten einde komen. "Ik denk dat de tienjaarsrentes spoedig zullen stabiliseren. De vooruitzichten voor aandelen zijn gunstig."

Ook miljardair en investeerder David Tepper, oprichter van Appaloossa Management, sprak maandag de verwachting uit dat de obligatierentes zullen stabiliseren. Vooral vanuit Japan ziet Tepper een hernieuwde interesse in aandelen. "Het is momenteel zeer moeilijk om negatief te zijn over de beurzen", concludeerde Tepper.

Hernieuwd optimisme rond financials als Goldman Sachs en American Express, die profiteren van hogere rentes en een heropening van de economie, hielpen de Dow Jones-index maandag omhoog.

Het Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention zei maandag dat Amerikanen die volledig zijn ingeënt tegen het coronavirus in kleine groepen bijeen mogen komen, maar waarschuwde wel dat mondkapjes en voldoende afstand alsnog nodig zijn om een verdere verspreiding van het virus te voorkomen.

De olieprijs is maandag na een bewegelijke dag lager gesloten. Op een settlement van 65,05 dollar werd een vat West Texas Intermediate 1,6 procent goedkoper. Vanochtend schoot de olieprijs nog omhoog, nadat een grote oliehaven van Saoedi-Arabië aan de Perzische Golf werd geraakt door raket- en drone-aanvallen van Jemenitische Houthi strijdkrachten, die worden gesteund door Iran. Onder meer een sterke dollar deed de olieprijzen teruglopen.

Bedrijfsnieuws

General Electric is dichtbij een deal van meer dan 30 miljard dollar om zijn vliegtuigverhuurbedrijf te combineren met het Ierse AerCap Holdings, volgens bronnen. Een aankondiging wordt maandag verwacht. Het aandeel stond circa vier procent hoger.

Tesla leverde opnieuw bijna zes procent in. Het aandeel daalde afgelopen vier handelsdagen al met 17 procent.

McAfee verkoopt zijn Enterprise tak aan een consortium onder leiding van Symphony Technology Group voor 4 miljard dollar. De transactie wordt naar verwachting nog voor het eind van 2021 afgerond. Het aandeel McAfee steeg bijna dertien procent.

DuPont heeft Laird Performance Materials van Advent International gekocht voor 2,3 miljard dollar. De overname zal naar verwachting in het derde kwartaal van 2021 afgerond worden. Het aandeel DuPont steeg circa anderhalf procent.

De Universiteit van Oxford, die samen met AstraZeneca een vaccin tegen het coronavirus ontwikkelde, verzet zich tegen de beursgang van een startup achter die samenwerking. Het aandeel AstraZeneca steeg met meer dan twee procent.

Huawei heeft buiten China marktaandeel verloren op het gebied van apparatuur voor mobiele telefonie, volgens een onderzoeksbureau. Dit wijst erop dat de Amerikaanse campagne tegen het Chinese technologiebedrijf vruchten begint af te werpen. Het marktaandeel daalde volgens Dell'Oro Group van 22 naar 20 procent vorig jaar, terwijl rivalen Ericsson en Nokia terrein wonnen met 35 en 25 procent marktaandeel, buiten China. Nokia daalde in New York enkele tienden van een procent.

S&P 500 index                   3.821,35 (-0,5%)
Dow Jones index            31.802,44 (+1,0%)
Nasdaq Composite           12.609,16 (-2,4%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden dinsdag verdeeld.

Nikkei 225                     29.020,67 (+1,0%)
Shanghai Composite      3.411,16 (-0,3%)
Hang Seng                    28.801,06 (+0,9%)

VALUTA
De euro/dollar noteerde op 1,1854. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag bewoog het muntpaar nog op 1,1846.

USD/JPY Yen   109,18
EUR/USD Euro  1,1854
EUR/JPY Yen   129,42

MACRO-AGENDA:

00:50 Economische groei - Vierde kwartaal def. (Jap)
08:00 Handelsbalans - Januari (Dld)
11:00 Economische groei - Vierde kwartaal def. (eur)
12:00 Ondernemersvertrouwen mkb - Februari (VS)