De Amsterdamse beurs gaat maandag naar verwachting hoger van start. Futures op de AEX index wezen ongeveer een uur voor de beursgong op een winst van 1,2 procent.
Afgelopen week had de AEX nog moeite om richting te kiezen met een nipte stijging op weekbasis van 0,4 procent op een slotstand van 651,26 punten. In de voorafgaande handelsweek gaf de index echter nog 4,0 procent prijs.
Het thema van de afgelopen weken is vooral de scherp oplopende Amerikaanse rente tot pre-pandemische niveaus, doordat beleggers anticiperen op een vlot economisch herstel.
"Het lijkt er op dat in de Verenigde Staten veel de goede kant uitgaat, zoals de daling van het aantal besmettingen, de uitvoering van de vaccinatieprogramma's en het aanstaande steunpakket van 1,9 biljoen dollar", aldus marktanalist Philip Marey van Rabobank vrijdag.
De Amerikaanse Senaat stemde zaterdag vervolgens in met het coronasteunpakket ter waarde van 1,9 biljoen dollar van president Joe Biden. Er werd met 50 tegen 49 voor het steunpakket gestemd. Een week eerder gaf een meerderheid van het Huis van Afgevaardigden al groen licht voor het American Rescue Plan.
Vrijdag sloot het rendement op tienjarige Amerikaanse staatsleningen op 1,57 procent. Begin augustus vorig jaar bodemde het rendement op de Treasury nog op 0,50 procent. De Nederlandse- en Belgische equivalenten, in de rug gedekt door opkoopprogramma’s van de Europese Centrale Bank, noteren nog steeds negatief.
Bij het mantra van de 'bulls' sinds de aanvang van de pandemie, namelijk, 'er is geen alternatief voor aandelen gelet op de lage rente', werden de afgelopen weken dan ook steeds meer vraagtekens gesteld.
De rente-ontwikkelingen zorgden afgelopen week voor een agressieve sectorrotatie. Banken, verzekeraars, maar ook defensieve voedingswaarden, kregen de wind in de zeilen, terwijl techaandelen van de hand werden gedaan. De waarderingen van tech-waarden, die met name de Amerikaanse indices tot grote hoogtes hebben opgestuwd, worden vooral bepaald door toekomstige winsten die nu verdisconteerd moeten worden tegen een hogere rente. Vreemd vermogen wordt daarnaast duurder.
Vrijdag lieten de Amerikaanse beurzen op slotbasis echter een breed gedragen herstel zien, met een winst voor de S&P 500 index van 2,0 procent, na eerder rond het slot van de Europese beurzen juist nog flink lager te hebben genoteerd. Een voorbeurs vrijgegeven meevallend Amerikaans banenrapport had aanvankelijk een rente-opdrijvend effect, wat de aandelenmarkten nerveus maakte.
“Het rendement op Amerikaanse Treasuries begon te dalen [na aanvankelijk vrijdag nog op 1,61 procent te hebben genoteerd], en dat betekende een duw in de rug voor de aandelenmarkten”, zei marktstrateeg Quincy Krosby van Prudential Financial. Veel tech-aandelen waren meer dan 10 procent gedaald en daardoor in ‘oversold’ territorium beland, waardoor beleggers en handelaren durfden in te stappen, voegde Krosby toe.
Op weekbasis wist de index van de ongeveer 500 grootste Amerikaanse ondernemingen krap 1 procent te klimmen.
Azië en olie
De olieprijzen maken vanochtend een koerssprong nadat het Saoedische ministerie van Energie bekend maakte dat olie-installaties op de haven van Ras Tanoura, de grootste olie-exporthaven ter wereld, getroffen zijn door drone-aanvallen.
Een woordvoerder van de door Iran gesteunde Houthi rebellen in Jemen, die strijden tegen een door Saoedi-Arabië geholpen regering, claimde verantwoordelijkheid voor de aanslagen, waarbij volgens de rebellen ook ballistische raketten zouden zijn afgevuurd.
De Amerikaanse olie-future stijgt in reactie op het nieuws ruim 2 procent, net als de Brent-future, die nu boven de 70-dollargrens noteert.
Vrijdag koerste de Amerikaanse olieprijs al flink hoger met een stijging van 3,5 procent. Op weekbasis steeg de future daardoor ruim 7 procent op een settlement van 66,09 dollar.
De markten reageerden afgelopen week enthousiast op de verlenging van de bestaande productie-afspraken van OPEC en zijn bondgenoten tot en met april en de vrijwillige productieverlaging van Saoedi-Arabië, ook tot eind volgende maand. Met de verlenging is volgens energie-econoom Hans van Cleef van ABN AMRO een einde gemaakt aan alle onzekerheid.
In Azië noteren de hoofdbeurzen vanochtend overwegend lager. De Chinese beurzen geven ongeveer een procent prijs, terwijl Tokio ruim een half procent lager noteert. De beurs Sydney, met veel grondstoffen- en financiële aandelen, weet met krap een half procent wel te klimmen.
Het muntpaar euro/dollar noteert vanochtend op 1,1914. Eind februari stond er nog een stand van 1,2240 op de borden.
De macro-economische agenda is vandaag karig gevuld. Later deze week zal de aandacht uitgaan naar de Europese Centrale Bank, die donderdagmiddag zijn rentebesluit bekend maakt.
Bedrijfsnieuws
Berenberg verhoogde het koersdoel voor PostNL van 3,15 euro naar 3,60 euro bij handhaving van het Houden advies.
Slotstanden Wall Street
De S&P 500 index sloot vrijdag 2,0 procent hoger op 3.841,94 punten. De Dow Jones index steeg 1,9 procent tot 31.496,30 punten en de Nasdaq, eerder in de sessie nog diep in het rood, wist uiteindelijk 1,6 procent te stijgen en eindigde op 12.920,15 punten. Op weekbasis verloor de techindex wel ruim 2 procent.