AEX & DAX hoger van start in afwachting van de ECB

Gepubliceerd op 11 maart 2021 om 08:27

De euforie is weer helemaal terug bij beleggers nadat de rentes weer wat beginnen te zakken. Toch blijft er in de grafieken van de bunds een stijgende lijn te zien en verwacht ik zelf dat deze dip maar van tijdelijke aard is. 

Gisteren gaf ik al aan dat de AEX na de doorbraak van 665 verder omhoog kan en inmiddels is de beweegt de furie alweer boven 680 waarmee de top binnen hand bereik lijkt.

Ook de Dax wist gisteren een belangrijke stap gezet, de index is door de 14500 gebroken en kan nu naar 14700/14750. Daar verwacht ik wel dat het feestje afgelopen is, de koers van de future is namelijk al drie dagen op rij boven de bovenste band gesloten en zal daar uiteindelijk weer binnen moeten terugkeren.

Daarmee zijn de Europese aandelenmarkten woensdag voor de derde opeenvolgende dag hoger gesloten, waarbij met name de Europese banken en oliefondsen sterk presteerden.

Voorzichtigheid domineerde eerder op de dag, met name vanwege de zorgen over de stijgende obligatierentes, zag marktanalist Michael Hewson van CMC Markets.

De markt is in afwachting van het rentebesluit van de ECB op donderdag en kijkt daarbij met name uit naar commentaar van de centrale bank over de stijging van de obligatierente. Hoewel de rentes in Europa minder dramatisch zijn gestegen dan in de Verenigde Staten, is de centrale bank daar wel meer uitgesproken over.

Op macro-economisch vlak werd woensdag bekend dat de Franse industriële productie in januari flink is gestegen en ook veel hoger uitkwam dan verwacht. De Nederlandse industrie heeft in januari 0,6 procent meer geproduceerd dan een jaar eerder, en ook de Belgische industrie schakelde een versnelling hoger.

Bedrijfsnieuws
 
Inditex steeg 0,7 procent, nadat de Spaanse eigenaar van modeketen Zara een daling van de winst en omzet rapporteerde voor 2020, hoewel het bedrijf een sterke groei in e-commerce meldde en zei over het jaar dividend uit te keren van 0,70 euro per aandeel.

Adidas won 2,9 procent. De Duitse sportartikelengroep zei dat e-commerce en detailhandelsverkopen hebben geholpen om in het laatste kwartaal van 2020 terug te keren naar een lichte groei. De fabrikant meldde tevens een sterke opleving te constateren voor de omzet, winst en de marges in 2021.

Bayer heeft zijn groeidoelstellingen voor 2024 geformuleerd. Beleggers beloonden dit met een koerswinst van 2,7 procent.

De grootste stijger in Frankfurt was evenwel Deutsche Telekom met 5,1 procent. Infineon daalde 3,9 procent. Sectorgenoten STMicroelectronics verloor in Parijs 2,6 procent en in Amsterdam leverde ASML 1,2 procent in.

Just Eat Takeaway steeg 5,9 procent. De Nederlandse maaltijdbezorger presteerde in 2020 iets beter dan voorzien en verwacht ook een sterke ordergroei dit jaar. Een bod op het belang in iFood ter waarde van 2,3 miljard euro werd afgewezen door de Nederlandse maaltijdbezorger.

In Brussel dook het aandeel Bpost maar liefst 17 procent in het rood na teleurstellende jaarcijfers en een tegenvallende outlook. De koers van het aandeel van de Nederlandse sectorgenoot PostNL daalde 3,1 procent, ondanks dat de Tsjech Kretínský zijn belang naar ruim 5 procent verhoogde.

Mijnbouwer Rio Tinto verloor 3,2 procent en BHP 2,7 procent. Michael Hewson van CMC Markets zei dat de aandelen van Rio tinto en BHP te lijden hebben onder de lagere ijzerertsprijzen. Anglo American verloor 1,2 procent, hoewel de mijnwerker zei dat de verkoop van ruwe diamanten door zijn Beers-divisie met 52 procent is gestegen.

Oliereuzen Total en Royal Dutch Shell stegen respectievelijk 1,2 procent en 0,9 procent.

Euro STOXX 50          3.819,92 (+0,9%)
STOXX Europe 600       422,11 (+0,4%)
DAX                    14.540,25 (+0,7%)
CAC 40                 5.990,55 (+1,1%)
FTSE 100               6.725,60 (-0,1%)
SMI                    10.909,77 (+0,5%)
AEX                    678,03 (+0,4%)
BEL 20                 3.872,61 (+0,1%)
FTSE MIB               23.925,96 (+0,5%)
IBEX 35                8.525,20 (+0,3%)

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent volgens de Amerikaanse futures donderdag in het groen.

De Amerikaanse beurzen zijn woensdag hoger gesloten, nadat het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden instemde met het coronahulppakket ter waarde van 1,9 biljoen dollar.

De Amerikaanse aandelenmarkten hielden daarmee de opwaartse trend vast van een dag eerder, nadat met name de technologiefondsen, die maandag nog naar correctie-terrein zakten, dinsdag fors herstelden.

De markt haalde woensdag steun uit het nieuws dat het Huis van Afgevaardigden heeft ingestemd met het coronaviruspakket ter waarde van 1,9 biljoen dollar, waarna het wetsvoorstel ter ondertekening naar president Joe Biden wordt gestuurd. Biden is van plan het wetsvoorstel vrijdagmiddag te ondertekenen.

Verbeterde economisch vooruitzichten wakkeren volgens marktvolgers 'weddenschappen' aan op sectoren zoals het bankwezen en energie, die zouden profiteren van een herstel, in tegenstelling tot technologieaandelen die vorig jaar tijdens de lockdowns juist stevig in het zadel zaten.

"We hebben een echte rotatie van groei-aandelen naar waarde-aandelen gezien", zei investeringsstrateeg Altaf Kassam van State Street Global Advisors. "De bedrijven die voorheen achterbleven, zoals de financiële dienstverlening en energie, hebben de laatste tijd de boventoon gevoerd", voegde hij toe.

Op macro-economisch vlak werd woensdag bekend dat de consumentenprijzen in de Verenigde Staten in februari iets harder zijn gestegen, dan een plus van 0,3 procent een maand eerder. De prijzen stegen op maandbasis met 0,4 procent, terwijl de prijzen op jaarbasis met 1,7 procent stegen.

Het aantal hypotheekaanvragen in de Verenigde Staten is vorige week gedaald met 1,3 procent. De marktindex daalde van 794,5 naar 783,8.

Een aprilfuture voor een vat ruwe olie sloot woensdag 0,7 procent, ofwel 0,43 dollar, hoger op 64,44 dollar op de New York Mercantile Exchange, nadat uit de meest recente data van het Amerikaanse energieagentschap EIA bleek dat de Amerikaanse voorraden ruwe olie vorige week zijn gestegen met circa 13,8 miljoen vaten tot 498,4 miljoen vaten.

Donderdag staan in de Verenigde Staten op macro-economisch vlak een tweetal publicaties geagendeerd. Voorbeurs verschijnen de wekelijkse steunaanvragen, gevolg door vacaturedata van januari.

Bedrijfsnieuws

Campbell Soup heeft in het afgelopen kwartaal zoals verwacht meer winst behaald, dankzij behaalde omzetgroei bij zowel Meals & Beverages als Snacks. De aangepaste winst per aandeel steeg met 17 procent tot 0,84 dollar. Dit was precies het winstcijfer dat door analisten vooraf gemiddeld was voorspeld, aldus FactSet. Het aandeel steeg ruim 2,5 procent.

Apple noteerde circa 0,5 procent lager, na mediaberichten dat Apple de geplande productie van zijn iPhone 12 mini voor de eerste helft van dit jaar sterk heeft verlaagd.

General Electric is het jaar naar eigen zeggen goed begonnen en heeft besloten zijn luchtvaarttak met het Ierse AerCap samen te voegen. Dit levert GE tientallen miljarden op en een minderheidsbelang in het nieuwe fusiebedrijf. Het aandeel verloor 5,0 procent.

Streamingdienst Disney+ heeft in zestien maanden tijd meer dan 100 miljoen abonnees verzameld. Het aandeel Disney steeg circa 0,4 procent.

Tripadvisor snijdt in kosten ondanks voorzichtig herstel van reisbranche. De besparingen die tijdens de coronacrisis zijn gemaakt, worden gehandhaafd. Het aandeel noteerde ruim 2,5 procent hoger.

Lucid Motors, dat elektrische auto's maakt, gaat een assemblagefabriek in Saoedi-Arabië neerzetten. Die potentieel dure toezegging deed het bedrijf nadat het meer dan 1 miljard dollar kon lenen van het staatsinvesteringsfonds van het Arabische koninkrijk, volgens bronnen. De huidige fabriek in Arizona verkocht nog geen auto. Saoedi-Arabië wist sinds de moord op de journalist Jamal Khashoggi een tijdlang geen westerse bedrijven binnen te halen.

JP Morgan Chase aast op een deel van de klanten van Greensill Capital, in samenwerking met technologieplatform Taulia. Het plan dreigt een overnamebod van Apollo Global Management in de war te sturen.

S&P 500 index              3.898,80 (+0,6%)
Dow Jones index            32.297,02 (+1,5)
Nasdaq Composite           13.068,83 (0,0%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden donderdag over de brede linie hoger.

Nikkei 225                     29.188,30 (+0,5%)
Shanghai Composite      3.423,92 (+1,9%)
Hang Seng                    29.331,45 (+1,4%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde op 1,1928. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag bewoog het muntpaar nog op 1,1928 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog een stand van 1,1893 op de borden.

USD/JPY Yen   108,68
EUR/USD Euro  1,1928
EUR/JPY Yen   129,61

MACRO-AGENDA:
13:45 Europese Centrale Bank - rentebesluit (eur)
14:30 Europese Centrale Bank rentebesluit - Toelichting Lagarde (eur)
14:30 Steunaanvragen - Wekelijks (VS)
16:00 Vacatures - Januari (VS)
00:00 Maandrapport OPEC (Oos)

BEDRIJFSNIEUWS:
08:00 Rolls-Royce - Jaarcijfers
00:00 Verwachte behandeling coronavaccin J&J (eur)