Beurzen openen in het rood

Gepubliceerd op 12 maart 2021 om 08:44

                                                                                             AEX 15 minuut-grafiek:

De Europese beurzen gaan vrijdag een overwegend licht lagere opening tegemoet.

IG voorziet een openingsverlies van 36 punten voor de Duitse DAX, een vlakke opening voor de Franse CAC 40 en een daling van 18 punten voor de Britse FTSE 100.

De aandelenmarkten in Europa zijn donderdag hoger geëindigd, nadat de Europese Centrale Bank bekendmaakte het tempo van zijn opkopen onder het PEPP op te zullen voeren in reactie op de recent opgelopen obligatierentes.

De Europese handelsdag stond in het teken van het rentebesluit van de ECB. Het monetaire beleid bleef conform de marktverwachting ongewijzigd. Belangrijker voor handelaren was dan ook wat de centrale bank bij monde van voorzitter Christine Lagarde zou zeggen over de recent opgelopen rentes.

"Zowel de obligatie- als de aandelenmarkten hoopten dat de ECB de recente stijging van de Europese rente zou afremmen, de stijging leek een negatieve weerslag van de sterkere groeivooruitzichten in de VS. Door haar belofte om het komende kwartaal of langer de obligatieaankopen binnen haar QE-programma te versnellen, heeft de ECB de daad bij het woord gevoegd", aldus econoom Paul Diggle van Aberdeen Standard Investments.

Volgens econoom Carsten Brzeski van ING toont de ECB hiermee de bereidheid om in actie te komen en de obligatierentes te beteugelen, zonder daarmee in paniek te raken.

Valuta-analist Ima Sammani van Monex Europe concludeerde dat hoewel de boodschap van de ECB donderdag wellicht meer dovish was dan de markten vooraf hadden verwacht, nog steeds niet helemaal duidelijk is in hoeverre de centrale bank oplopende obligatierentes zal tolereren.

De ECB kwam donderdag ook met nieuwe economische ramingen. de verwachte groei voor 2021 werd licht opwaarts bijgesteld naar 4 procent, terwijl de inflatie dit jaar harder oploopt dan eerder voorzien, naar 1,5 procent.

Op middellange termijn blijft de inflatieverwachting echter staan op 1,4 procent.

Bedrijfsnieuws

Financials stonden onder druk na het rentebesluit van de ECB. Deutsche Bank daalde 1,6 procent, Société Générale verloor 2,3 procent en ING leverde zelfs 3,7 procent in.

Rolls Royce behaalde in 2020 een lagere onderliggende omzet en boekte onder de streep verlies. Voor de korte termijn blijven de vooruitzichten onzeker en in sterke mate afhankelijk van de ontwikkelingen rondom COVID-19. Het aandeel steeg wel 0,7 procent.

Renewi, genoteerd in Amsterdam en Londen, gaf een positieve winstwaarschuwing af. De afvalverwerker verwacht dat de onderliggende EBIT over het huidige boekjaar, dat loopt tot 31 maart, "significant" hoger zal uitkomen dan de 68 miljoen euro waar aanvankelijk op werd gemikt. Het aandeel won donderdag 11 procent in Amsterdam en ruim 8 procent in Londen.

De Europese Commissie heeft goedkeuring gegeven voor de overname van het Finse Tikkurila door PPG Industries. PPG betaalt 34,00 euro per aandeel, zo werd in februari bekend, en troefde daarmee AkzoNobel af, dat Tikkurila eerder ook in het vizier had. Het aandeel Tikkurila steeg een bescheiden 0,3 procent.

Op de beurs van Frankfurt was Delivery Hero koploper met een winst van bijna 4 procent en steeg Infineon 3,6 procent, terwijl in Parijs aandelen ArcelorMittal in trek waren met een winst van bijna 5 procent en ook Worldline goede zaken deed door zo'n 4,5 procent te stijgen.

Euro STOXX 50          3.845,64 (+0,7%)
STOXX Europe 600         424,17 (+0,5%)
DAX                   14.569,39 (+0,2%)
CAC 40                 6.033,76 (+0,7%)
FTSE 100               6.736,96 (+0,2%)
SMI                   10.883,23 (-0,2%)
AEX                      683,71 (+0,8%)
BEL 20                 3.842,43 (-0,8%)
FTSE MIB              24.121,37 (+0,8%)
IBEX 35                8.593,00 (+0,8%)

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent volgens de Amerikaanse futures vrijdag licht hoger.

De beurzen op Wall Street zijn donderdag hoger geëindigd, met nieuwe records voor de Dow Jones index en de S&P 500.

Woensdag sloot de Dow al op een nieuwe all time high, nadat het Amerikaans Congres formeel goedkeuring gaf voor het 1,9 biljoen dollar bedragende coronasteunpakket van president Joe Biden. Die zette donderdag zijn handtekening en de eerste cheques van 1.400 dollar voor Amerikanen die daarvoor in aanmerking komen, gaan volgens het Witte Huis nog dit weekend de deur uit.

Bovendien nam de rentevrees af, nadat inflatiecijfers in de VS over februari meevielen. De Amerikaanse tienjaarsrente noteerde donderdag op 1,53 procent.

Op macro-economisch vlak was er net als elke donderdag veel aandacht voor de wekelijkse steunaanvragen. Die daalden afgelopen week met 42.000 tot 712.000. Dat was minder dan de 725.000 die economen hadden verwacht.

"De daling van de werkloosheidsuitkeringen is een duidelijk teken dat we stappen zetten richting het normale leven", aldus vermogensbeheerder Mike Loewengart van E-Trade Financial.

Dit in combinatie met de coronasteun en meevallende inflatiecijfers woensdag, plus de toename van coronavaccinaties en een afname van restricties, creëert een vrij optimistisch beeld ondanks de rentevrees van de afgelopen weken, aldus Loewengart.

Verder bleek op macro-economisch vlak donderdag het aantal vacatures in de VS in januari fractioneel te zijn gestegen ten opzichte van december.

Verder ging aandacht uit naar het rentebesluit van de Europese Centrale Bank. De ECB handhaafde zijn monetaire beleid maar besloot wel het tempo van zijn obligatie-opkopen op te voeren in reactie op de recent opgelopen obligatierentes. Dit stemde Europese beleggers tevreden.

De olieprijs is donderdag verder gestegen. Op een settlement van 66,02 dollar werd een vat West Texas Intermediate 2,5 procent duurder.

De OPEC kwam met zijn maandrapport en werd daarin positiever over de verwachte groei van de vraag naar olie in 2021, als gevolg van de uitrol van coronavaccinaties en fiscale steun in de VS.

Bedrijfsnieuws

Techaandelen zijn donderdag in trek. Facebook en Tesla stegen 4 tot 5 procent. Apple won bijna 2 procent.

In navolging van Moderna, Pfizer/BioNTech en AstraZeneca heeft nu ook het coronavaccin van Johnson & Johnson goedkeuring gekregen van de Europese medicijnwaakhond EMA. Het aandeel Johnson & Johnson daalde een fractie.

General Electric leverde donderdag nog eens 7,5 procent in, nadat het aandeel woensdag al ruim 5 procent daalde na een teleurstellende analistendag en de aankondiging dat het zijn luchtvaarttak met het Ierse AerCap samenvoegt in een deal met een waarde van 30 miljard dollar. Daarnaast werd een 8 voor 1 aandelensplitsing bekendgemaakt.

Oracle sloot 6,5 procent lager, hoewel de Amerikaanse softwareproducent woensdagavond over het afgelopen kwartaal een hogere winst en omzet rapporteerde. De producent verhoogde het dividend met 33 procent.

JD.com, de Chinese online retailer met een notering in New York, steeg 0,8 procent. Het e-commercebedrijf rapporteerde over het vierde kwartaal een hogere winst en omzet. Het aantal actieve gebruikers steeg afgelopen jaar met ruim 30 procent naar 472 miljoen.

Chinese mededingingsautoriteiten dreigen concurrent Alibaba een recordboete op te leggen omdat de e-commercegigant retailers onder druk zou zetten om hun producten alleen op het platform van Alibaba te verkopen en niet op andere verkoopplatformen. Dit meldde de Wall Street Journal donderdag op basis van ingewijden.

Een bedrag noemen de bronnen niet, aldus de zakenkrant, maar deze zou wel hoger zijn dan de boete van 975 miljoen dollar die Qualcomm in 2015 betaalde in China vanwege het overtreden van de mededingingsregels. Daarmee zou het de hoogste boete ooit worden opgelegd door Beijing aan een onderneming. Het aandeel Alibaba steeg donderdag bijna 9 procent in New York.

Het Zuid-Koreaanse Coupang beleefde donderdag een succesvol beursdebuut op Wall Street. Op een uitgifteprijs van 35 dollar steeg het aandeel van het e-commercebedrijf ruim 41 procent naar 49,52 dollar aan de NYSE.

British American Tobacco investeert 177 miljoen dollar in cannabisbedrijf Organigram. Het aandeel Organigram steeg donderdag bijna 40 procent.

S&P 500 index               3.939,34 (+1,0%)
Dow Jones index            32.485,59 (+0,6%)
Nasdaq Composite           13.398,67 (+2,5%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden vrijdag overwegend hoger.

Nikkei 225             29.670,50 (+1,6%)
Shanghai Composite     3.445,22 (+0,2%)
Hang Seng             29.199,70 (-0,6%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde vrijdagochtend op 1,1963. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag bewoog het muntpaar op 1,1991.

USD/JPY Yen   108,74
EUR/USD Euro  1,1963
EUR/JPY Yen   130,05

MACRO-AGENDA:
06:30 Internationale handel - Januari (NL)
06:30 Faillissementen - Februari (NL)
08:00 Inflatie - Februari def. (Dld)
08:00 Industriële productie - Januari (VK)
08:00 Handelsbalans - Januari (VK)
08:00 Economische groei - Januari (VK)
11:00 Industriële productie - Januari (eur)
14:30 Producentenprijzen - Februari (VS)
16:00 Consumentenvertrouwen Michigan - Maart v