De AEX & DAX futures wijzen op een hogere opening

Gepubliceerd op 16 maart 2021 om 08:41

De Europese beurzen gaan dinsdag een licht hogere opening tegemoet. IG voorziet een openingswinst van 27 punten voor de Duitse DAX, een plus van 18 punten voor de Franse CAC 40 en een stijging van 34 punten voor de Britse FTSE 100.

De Europese beurzen leverden maandag winsten van eerder op de dag nog in.

Marktanalist David Madden van CMC Markets sprak van een rustige dag zonder al nieuwe positieve aanjagers. "Vanochtend gingen de Europese beurzen voortvarend van start, waarbij de optimistische stemming van vorige week nog zichtbaar was", aldus Madden.

De Amerikaanse president Joe Biden keurde het veelbesproken steunplan van 1,9 biljoen dollar eind vorige week goed en dat beïnvloedde de stemming op de aandelenmarkten, zo stelde de marktvorser. Ook het zicht op een economisch herstel stemt beleggers positief, al namen de zorgen over een herstel toe nadat diverse landen de uitrol van het AstraZeneca-Oxford-vaccin pauzeerden, waaronder Duitsland en Frankrijk.

Ook Nederland stopt tijdelijk met het toedienen van het coronavaccin van AstraZeneca na zorgen over eventuele bijwerkingen. AstraZeneca meldde zelf zondag dat er geen verhoogd risico is op bloedstollingsproblemen na een inenting met hun coronavaccin.

"Er lijkt een hobbel op de weg in relatie tot het voorziene economische herstel en dat zorgde voor de ietwat terughoudende houding van beleggers vanmiddag."

Wel kwamen er vanochtend bemoedigende cijfers uit China over de industriële productie en de detailhandelsverkopen, en die lieten in begin van dit jaar stijgingen van 35 en 34 procent zien, na enorme dalingen in begin van 2020.

Strateeg Vincent Juvyns van JPMorgan Asset Management sprak van bemoedigende cijfers. "De gegevens zijn goed in vergelijking met 2019."

Later deze week komt de Federal Reserve nog met een rentebesluit, maar de verwachtingen zijn niet erg hooggespannen. Belangrijker vinden handelaren wat de Fed zal zeggen over de oplopende rentes.

Stijgers en dalers

Roche neemt GenMark Diagnostics over voor 1,8 miljard dollar. Roche steeg 2,1 procent op de Zwitserse beurs.

Het aandeel Danone won maandag 2,9 procent, nadat Emmanuel Faber is opgestapt als voorzitter en CEO. Het rommelt al langer bij Danone, waar begin dit jaar de activistische aandeelhouder Bluebell zich meldde. Die stuurde onder meer aan op het loskoppelen van de functie van voorzitter en CEO.

Maar Faber is niet de enige topman die de deur werd gewezen. Jean-Paul van Overmaat is per direct weg bij het Belgische Bpost. Dit aandeel verloor 1,8 procent.

In Frankfurt viel Volkswagen op met een koerswinst van 3,6 procent, na berichten over een nieuwe reorganisatie en mogelijke plannen met oliereus BP voor een Europees oplaadnetwerk voor elektrische voertuigen. BP daalde 2,3 procent in Londen.

In Amsterdam verloor ABN AMRO 6,3 procent. Het Openbaar Ministerie verdenkt ABN AMRO van schuldwitwassen, aldus De Telegraaf. Volgens Morgan Stanley kan een eventuele boete oplopen tot 550 miljoen euro. De koersreactie op het nieuws laat volgens de analisten zien dat er nog veel wolken hangen boven het aandeel met betrekking tot de lopende onderzoeken naar witwassen.

In Frankfurt sloot Salzgitter 6,8 procent in het rood. In 2020 daalde de omzet en liep het verlies iets verder op ten opzichte van 2019. Over het afgelopen jaar wordt geen dividend uitgekeerd. Salzgitter denkt pas in 2022 weer dividend uit te kunnen keren.

Euro STOXX 50          3.829,84 (-0,1%)
STOXX Europe 600       423,08 (0,0%)
DAX                    14.461,42 (-0,3%)
CAC 40                 6.035,97 (-0,2%)
FTSE 100               6.749,70 (-0,2%)
SMI                    10.867,33 (+0,3%)
AEX                    678,80 (+0,2%)
BEL 20                 3.861,96 (-0,1%)
FTSE MIB               24.139,45 (+0,1%)
IBEX 35                8.635,40 (-0,1%)

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent volgens de Amerikaanse futures dinsdag lager.

De Amerikaanse beurzen liepen maandag richting het einde van de handelsdag wat op en sloten uiteindelijk hoger.

Marktanalist David Madden van CMC Markets merkte op dat de Dow Jones aanvankelijk een stapje terug deed van de recordstand op vrijdag, mede vanwege het ontbreken van richtinggevend nieuws. "Het lijkt erop dat de stieren op adem willen komen, na de solide winsten van vorige week", aldus de analist.

Desondanks kropen de Amerikaanse beurzen langzaam omhoog, waardoor er voor de Dow Jones uiteindelijk opnieuw een recordstand op de borden stond. Onder meer koerswinsten van McDonald's en Walgreens Boots van circa 3,5 procent hielpen de Dow Jones omhoog.

Madden wees nog op cijfers over de Empire State index. Die bleek in maart gestegen naar het hoogste niveau sinds vorige zomer. Volgens Madden was er sprake van het hoogste groeitempo in bijna twee jaar. "De cijfers bevestigen dat de Amerikaanse economie herstelt [van de coronacrisis]", aldus Madden.
 
Woensdag is er een rentebesluit van de Federal Reserve, "en daar is het wachten op", aldus analist Stephen Innes van Axi.

"Wijzigingen worden niet verwacht, maar beleggers zijn wel benieuwd naar commentaar over de relatief hoge obligatierentes", aldus Madden van CMC.

De olieprijs is maandag opnieuw gedaald, nadat de Brent-prijzen vorige week al niet stand hielden boven de 70 dollar, ondanks een sterke vraag uit China. Op een settlement van 65,39 dollar werd een vat West Texas Intermediate 0,3 procent goedkoper. Vorige week verloor de WTI-olieprijs al 0,7 procent.

Macrocijfers, vooral die voor de industriële productie, bieden steun, meent Innes, en cijfers van de Amerikaanse vliegvelden laten hun beste cijfers zien sinds het uitbreken van de coronacrisis.

Bedrijfsnieuws

Roche neemt GenMark Diagnostics over voor 1,8 miljard dollar, ofwel 24,05 dollar per aandeel. Het Amerikaanse aandeel sloot krap 30 procent hoger, nipt onder de 24 dollar.

Alibaba zou wellicht afstand moeten van zijn mediabezittingen. Dit schreef The Wall Street Journal maandag op basis van bronnen. Het bedrijf van ondernemer Jack Ma heeft belangen in onder meer de South China Morning Post en Weibo. Beijing zou liever zien dat de e-commercegigant afscheid neemt van ten minste een deel van zijn mediabelangen. Vorige week meldde de Wall Street Journal al dat Alibaba mogelijk een fikse boete tegemoet kan zien in China vanwege het schenden van mededingingsregels. Verder stapte de topman van dochter Ant Group op. Onder druk van de Chinese autoriteiten ging de beursgang van Ant Group vorig jaar niet door. Alibaba sloot circa twee procent lager.

Merck en Gilead Sciences slaan de handen ineen om samen behandelingsvormen tegen HIV te ontwikkelen. Beide aandelen sloten ruim twee procent hoger.

NXP Semiconductors krijgt een plekje in de S&P 500. Dit maakte S&P Dow Jones Indices vrijdagavond laat bekend. De Eindhovense chipfabrikant had al een notering aan de Nasdaq en vervangt Flowserve, die naar de S&P MidCap 400 gaat. Het aandeel van NXP won bijna negen procent.

S&P 500 index              3.968,94 (+0,7%)
Dow Jones index            32.953,46 (+0,5%)
Nasdaq Composite           13.459,71 (+1,1%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden dinsdag hoger, met een plus van 0,5 procent voor de Japanse Nikkei en een winst van eveneens 0,5 procent voor de Chinese Shanghai Composite.

Nikkei 225              29.912,87 (+0,5%)
Shanghai Composite      3.437,41 (+0,5%)
Hang Seng               28.962,13 (+0,5%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde op 1,1932. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag bewoog het muntpaar nog op 1,1929 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog een stand van 1,1934 op de borden.

USD/JPY Yen   109,17
EUR/USD Euro  1,1932
EUR/JPY Yen   130,25

MACRO-AGENDA:

06:30 Industriële productie - Januari def. (Jap)
08:45 Inflatie - Februari def. (Fra)
11:00 ZEW economisch sentiment - Maart (Dld)
13:30 Detailhandelsverkopen - Februari (VS)
13:30 Importprijzen - Februari (VS)
14:15 Industriële productie - Februari (VS)
15:00 Vertrouwen huizenbouwers - Maart (VS)
15:00 Bedrijfsvoorraden - Januari (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:

13:00 FuelCell - Cijfers vierde kwartaal (VS)