Europese beurzen in afwachting van de VS

Gepubliceerd op 15 maart 2021 om 12:40

                                                                                              AEX 15 minuut-grafiek:

De Europese beurzen zijn maandag erg rustig aan de dag begonnen, doordat Wallstreet vandaag een uurtje eerder opent verwacht ik dat de meeste beweging in de middaguren zal plaatsvinden.

De AEX blijft hangen in de range 675/683, zolang we daartussen bewegen kan het beide kanten op. Een doorbraak van de top rond 689 geeft waarschijnlijk een versnelling naar de top uit 2000 rond 700/705.

De Dax houd sterk stand boven de 14500, maar zou nog een stukje terug mogen voor een hogere bodem ergens rond 14200/14135 de komende dagen. 

Verder zal met name de Nasdaq belangrijk zij deze week, krijgen we een herstel en lukt het men de index weer boven de 13600 te krijgen, of word het een lagere top en een nieuwe verkoopgolf?

Uit China kwamen cijfers over de industriële productie en de detailhandelsverkopen, en die lieten in begin van dit jaar stijgingen van 35 en 34 procent zien, na enorme dalingen in begin van 2020.

Strateeg Vincent Juvyns van JPMorgan Asset Management sprak van bemoedigende cijfers. "De gegevens zijn goed in vergelijking met 2019."

Verder belooft het een rustige dag te worden. Later deze week komt de Federal Reserve nog met een rentebesluit, maar de verwachtingen zijn niet erg hooggespannen. Belangrijker vinden handelaren wat de Fed zal zeggen over de oplopende rentes.

De Amerikaanse tienjaarsrente noteerde maandagochtend boven de 1,63 procent en de Duitse variant op -0,32 procent.

De euro/dollar noteerde licht lager op 1,1930. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar op 1,1928 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,1958 op de borden.

Olie werd iets duurder. Een april-future West Texas Intermediate noteerde 0,4 procent in het groen op 65,87 dollar, terwijl voor een mei-future Brent 69,51 dollar werd betaald, ook een stijging van 0,4 procent.

Stijgers en dalers

Roche neemt GenMark Diagnostics over voor 1,8 miljard dollar. Roche steeg 0,9 procent aan de Zwitserse beurs.

Nederland stopt tijdelijk met het toedienen van het coronavaccin van AstraZeneca na zorgen over eventuele bijwerkingen, nadat vorige week al een aantal andere landen dit deden. AstraZeneca meldde zelf zondag dat er geen verhoogd risico is op bloedstollingsproblemen na een inenting met hun coronavaccin. Het aandeel steeg licht in Londen.

Het aandeel Danone wint maandagochtend 4,0 procent, nadat Emmanuel Faber is opgestapt als voorzitter en CEO. Het rommelt al langer bij Danone, waar begin dit jaar de activistische aandeelhouder Bluebell zich meldde. Die stuurde onder meer aan op het loskoppelen van de functie van voorzitter en CEO.

Maar Faber is niet de enige topman die de deur werd gewezen. Jean-Paul van Overmaat is per direct weg bij het Belgische Bpost. Dit aandeel verloor 0,7 procent.

In Frankfurt viel Volkswagen op met een koerswinst van 2,3 procent, na berichten over een nieuwe reorganisatie en mogelijke plannen met oliereus BP voor een Europees oplaadnetwerk voor elektrische voertuigen. BP daalde 0,7 procent in Londen.

In Amsterdam verloor ABN AMRO 4,1 procent. Het Openbaar Ministerie verdenkt ABN AMRO van schuldwitwassen, aldus De Telegraaf.

In Frankfurt noteerde Salzgitter 1,1 procent in het rood. In 2020 daalde de omzet en liep het verlies iets verder op ten opzichte van 2019. Over het afgelopen jaar wordt geen dividend uitgekeerd. Salzgitter denkt pas in 2022 weer dividend uit te kunnen keren.

Futures Wall Street

De Amerikaanse futures voorspellen maandag een lichtgroene opening voor Wall Street, met verwachte openingsplussen van 0,3 procent voor de S&P 500, Dow Jones index en Nasdaq.

De beurzen op Wall Street zijn vrijdag verdeeld gesloten. De Dow Jones index wist zijn record aan te scherpen bij een slot van 32.778,64 punten, wat een plus van 0,9 procent opleverde. De S&P 500 index wist 0,1 procent te stijgen en bereikte daarmee een nieuwe piek op 3.943,34 punten. De Nasdaq verloor echter 0,6 procent bij een slotstand van 13.319,86 punten.