AEX stoot kop tegen de 803/804

Gepubliceerd op 24 september 2021 om 08:39

Na de terugkeer binnen het stijgend trendkanaal uit de daggrafiek was er weer voldoende vertrouwen onder de kopende partijen om de AEX terug te brengen tot in de topzone 799/804. Hier is de future afgelopen nacht blijven hangen, maar wellicht dat men tijdens de hogere volumes in het eerste handelsuur gaat proberen om uit de zone te breken. Boven 804.50 verwacht ik een sprintje naar 807/808. Zakken we onder 799, dan staat er een dubbele top.

Ook de Dax is gisteren verder hersteld waarmee de dag candle boven de middellijn van de bollinger bands en de dalende toppenlijn is gesloten. Echter, bied de zone 15650/15685 nog altijd weerstand en daarmee is de kans op een lagere top nog steeds aanwezig. Vind er vandaag wel een doorbraak plaats, dan kunnen we door naar 15750/15760.

Beursnieuws

Beleggers verwerkten gisteren het rentebesluit van de Federal Reserve, dat woensdagavond verscheen. Donderdag stonden het Britse, Noorse en Turkse rentebesluit op de agenda. De Noorse centrale bank verhoogde de rente, de Turkse centrale bank verlaagde die en de Bank of England handhaafde zijn monetaire beleid.

De Britse centrale bank stelde dat de argumenten om het monetaire beleid in de komende periode bescheiden te verkrappen sterker zijn geworden, op basis van sommige ontwikkelingen sinds het rapport van augustus. Er blijven echter aanzienlijke onzekerheden en daarom blijft de centrale bank de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt, zoals werkloosheid en het doorberekenen van loonsverhogingen, nauwlettend volgen.

Valuta-analist Ima Sammani van Monex Europe wees erop dat hoewel een renteverhoging van de Norges Bank was voorspeld, de beleidsmakers de markten toch wisten te verrassen met de forward guidance. De Noorse centrale bank verwacht de rente sneller te verhogen dan eerder gedacht en een volgende verhoging vindt vermoedelijk in december plaats.

De renteverlaging van de Turkse centrale bank was verrassend. Er was geen actie verwacht. De markten vrezen echter al langer dan de centrale bank zal zwichten voor de druk van de Turkse president Erdogan, die de voorkeur heeft aan ultralage rentes. De Turkse lira ging na het rentebesluit onderuit.

Op macro-economisch vlak werden inkoopdata uit de eurozone bekendgemaakt. Die duiden voor de maand september vooralsnog op een vertraging van de groei. De samengestelde index daalde van 59,0 in augustus tot 56,1 en daarmee het laagste niveau in vijf maanden.

"Vooralsnog blijft de groei solide, maar deze kan in de komende maanden verder verzwakken wanneer de prijsdruk en problemen in de leveringsketen niet afnemen", aldus econoom Chris Williamson van Markit.

Bedrijfsnieuws

Bankaandelen sloten in het groen. Deutsche Bank, Société Générale en ING sloten 1,5 tot 2,5 procent in de plus nu hogere rentes dichterbij komen.

Mijnbouwers Anglo American en Antofagasta wonnen in Londen ruim een procent.

In Frankfurt voerde Sartorius de DAX aan met een plus van 3 procent. Fresenius was hekkensluiter en daalde 1,6 procent. In Parijs was Veolia de grootste stijger in de CAC 40 met een winst van 3,2 procent en leverde Universal bijna 4 procent in.

Kepler Cheuvreux verhoogde de koersdoelen van ASMI en Besi, die in Amsterdam ruim 2 tot 3 stegen. Sectorgenoot Infineon won bijna 3 procent in Frankfurt en STMicroelectronics 1,6 procent in Parijs.

Euro STOXX 50         4.194,92 (+1,1%)
STOXX Europe 600        467,50 (+0,9%)
DAX                  15.643,97 (+0,9%)
CAC 40                6.701,98 (+1,0%)
FTSE 100              7.078,35 (-0,1%)
SMI                  11.938,62 (+0,9%)
AEX                     800,61 (+1,0%)
BEL 20                4.172,31 (+0,8%)
FTSE MIB             26.081,13 (+1,4%)
IBEX 35               8.876,90 (+0,8%)

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent volgens de Amerikaanse futures vrijdag iets hoger.

De Amerikaanse beurzen zijn donderdag hoger geëindigd. De aandelenmarkten in New York hielden de opwaartse trend van woensdag vast, ondanks het vooruitzicht dat de Federal Reserve zijn stimuleringsmaatregelen in november mogelijk begint terug te draaien, waarna de belangrijkste rente mogelijk volgend jaar wordt verhoogd.

Het maandelijkse opkoopprogramma van 120 miljard dollar aan Treasury's en aan hypotheken gekoppelde leningen wordt vooralsnog voortgezet maar de Fed opende woensdagavond de deur naar afbouwen door aan te geven dat de economie vooruitgang steeds dichter bij de doelstellingen van maximale werkgelegenheid en prijsstabiliteit komt.

Als dit zich doorzet, zoals wordt verwacht, dan vindt de centrale bank een verlaging van het opkooptempo op korte termijn gerechtvaardigd. Voorzitter Jerome Powell zei dat de Fed het er over het algemeen over eens is dat taperen medio volgend jaar zou kunnen worden afgerond.

"Dat heeft de markt het vertrouwen gegeven dat de Fed niet zal toestaan dat de huidige inflatie zich verankert", zei marktanalist Joe Roe van Legal and General Investment Management. "Het meest interessante aan zowel de huidige verklaring als de laatste paar verklaringen is dat de Fed terugkomt van het idee dat ze de inflatie verder zullen laten oplopen voordat ze actie ondernemen", zei hij.

Volgens vermogensbeheerder Scott Ruesterholz van Insight Investment heeft de Fed met zijn duidelijke boodschap voorkomen dat er een nieuwe taper tantrum komt.

Op macro-economisch vlak werd donderdag bekend dat het aantal eerste aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de VS vorige week met 16.000 aanvragen is gestegen tot 351.000, terwijl de markt rekende op een daling tot 320.000 aanvragen.

De Chicago Fed-index daalde in augustus van +0,75 tot +0,29. Daarmee wijst deze regionale index nog wel altijd op een bovengemiddelde groei.

Verder bleek uit inkoopdata dat de industrie en dienstensector in de VS in september minder hard is gegroeid. De samengestelde index daalde van 55,4 tot 54,5 en daarmee het laagste niveau in twaalf maanden.

Econoom Chris Williamson van Markit verklaarde de daling onder meer door de aanhoudende problemen in de leveringsketen, hogere kosten als gevolg van de oplopende inflatie die worden doorberekend aan klanten en de opmars van de deltavariant van het coronavirus die met name merkbaar was in de dienstensector.

De index voor leidende indicatoren steeg met 0,9 procent tot een stand van 117,1. In juli steeg de index met 0,8 procent en in juni met 0,6 procent.

“Terwijl de Delta-variant – naast de toenemende inflatievrees – op korte termijn tegenwind zou kunnen veroorzaken voor de arbeidsmarkten en de vooruitzichten voor de consumentenbestedingen, is de trend in de LEI consistent met de robuuste economische groei in de rest aan het jaar", zei The Conference Board in een toelichting.

De olieprijs is donderdag gestegen. Bij een settlement van 73,30 dollar werd een vat West Texas Intermediate 1,5 procent duurder, onder meer dankzij de zwakkere dollar.

Bedrijfsnieuws
 
Blackberry sloot 11 procent hoger, nadat het Canadese bedrijf ondanks een oplopend nettoverlies en een daling van de omzet afgelopen kwartaal beter presteerde dan verwacht.

Salesforce.com won meer dan 7 procent, nadat de Amerikaanse specialist in cloud-software zijn omzetverwachtingen voor het lopende boekjaar opwaarts bijstelde en een positieve outlook afgaf voor volgend boekjaar, waarmee Salesforce de verwachtingen overtrof.

GE neemt voor 1,45 miljard dollar BK Medical over van Altaris Capital. Het aandeel GE steeg dik 4 procent.

Boeing heeft zijn 20-jarige prognoses voor de Chinese luchtvaartmarkt verhoogd en voorspelt dat het land tegen 2040 8.700 nieuwe vliegtuigen nodig heeft ter waarde van 1,47 biljoen dollar, om aan de stijgende vraag naar vliegreizen te kunnen voldoen. Het aandeel Boeing eindigde zo'n 2 procent hoger.

Dell Technologies start in november met een aandeleninkoopprogramma ter waarde van 5 miljard dollar. De computerspecialist voorziet tot en met 2026 een jaarlijkse omzetgroei van 3 tot 4 procent en een groei van de aangepaste winst per aandeel met 6 procent. Het aandeel won ruim 3 procent.

S&P 500 index               4.448,98 (+1,2%)
Dow Jones index            34.764,82 (+1,5%)
Nasdaq Composite           15.052,24 (+1,0%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden vrijdag verdeeld, waarbij de Japanse beurs een opvallende stijger was. De Nikkei was donderdag echter gesloten.

Nikkei 225             30.239,27 (+2,0%)
Shanghai Composite      3.639,75 (-0,1%)
Hang Seng              24.504,11 (0,0%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde vanochtend op 1,1737. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag bewoog het muntpaar op 1,1745.

USD/JPY Yen   110,42
EUR/USD Euro  1,1737
EUR/JPY Yen   129,60

MACRO-AGENDA:
00:30 Inflatie - Augustus (Jap)
00:30 Samengestelde inkoopmanagersindex - September vlpg. (Jap)
10:00 Ifo ondernemersvertrouwen - September (Dld)
15:00 Ondernemersvertrouwen - September (Bel)
16:00 Nieuwe woningverkopen - Augustus (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:
- Geen agendapunten