Ondanks torenhoge inflatie hogere opening AEX

Gepubliceerd op 4 april 2022 om 07:51

Goedemorgen, de Europese beurzen gaan maandag een licht hogere opening tegemoet nadat vrijdag bekent werd dat de inflatie in Nederland is opgelopen tot 12% ten opzichte van maart 2021.

De AEX staat op dit moment op 730 en dat is een winst van zo'n 2 punten. De future voorziet een openingswinst van 45 punten voor de Duitse DAX, een plus van 24 punten voor de Franse CAC 40 en een stijging van 38 punten voor de Britse FTSE 100.

 

De aandelenmarkten in Europa zijn vrijdag hoger geëindigd, na een week met enig optimisme over de vredesgesprekken tussen Oekraïne en Rusland, hoewel marktvolgers waarschuwden dat een staakt-het-vuren nog ver weg is.

Moskou meldde vrijdag dat Oekraïense helikopters een oliedepot in de Russische stad Belgorod onder vuur hebben genomen. De berichtgeving is lastig te verifiëren. Het Kremlin liet vrijdag wel weten dat de aanval de vredesgesprekken bemoeilijkt.

Kijkend naar de beurzen is het allerminst zeker dat na een mager eerste kwartaal, het tweede kwartaal beter verloopt, ook al heeft april de statistische reputatie geen slechte beleggingsmaand te zijn. "De obligatiemarkten blijven een signaal afgeven dat beleggers zich zorgen maken over de economie", aldus analisten van SEB. Zij zagen dat de Amerikaanse tweejaarsrente vrijdag voor de derde keer dit jaar even boven de tienjaarsrente steeg. "Dit is nog steeds de beste recessie-indicator", waarschuwen de analisten.

De inflatie in de eurozone kwam in maart uit op 7,5 procent en dat was hoger dan de verwachte 6,9 procent en beduidend meer dan de 5,9 procent in februari.

Verder bleken veel industrieën in maart nog altijd te groeien. De inkoopmanagersindex voor de industrie in de eurozone daalde van 58,2 in februari naar 56,5 in maart, de laagste stand sinds begin 2021.

Econoom Chris Williamson van S&P Global wees erop dat net nu er een einde lijkt te komen aan de corona-ellende, de oorlog in Oekraïne voor nieuwe problemen zorgt, waardoor de groei in de komende maanden vermoedelijk zal afnemen.

De Chinese industrie moest zelfs een stap terug doen en wijst nu op krimp, vanwege de maatregelen die verband houden met het opgelaaide coronavirus in het land. Heel Sjanghai is daarmee eerder deze week op slot gegaan.
 
Bedrijfsnieuws

Sodexo zag de omzet in het afgelopen halfjaar flink stijgen, maar werd wel iets voorzichtiger over de groei in heel het boekjaar. De autonome omzetgroei komt vermoedelijk uit aan de onderkant van de bandbreedte van 15 tot 18 procent. De koers van het aandeel daalde vrijdag 8,5 procent.

Maaltijdbezorgers deden goede zaken. HelloFresh en Delivery Hero voerden de de Duitse DAX aan, met plussen van 3 tot 5 procent. In Amsterdam won Just Eat Takeaway ruim 7 procent.

Deutsche Post beleefde een mindere dag in Frankfurt. Het aandeel daalde ruim 2 procent. PostNL verloor op het Damrak 1,5 procent.

In Parijs stegen TotalEnergies en Sanofi tot 2 procent. STMicroelectronics verloor ruim 2 procent en was daarmee hekkensluiter in de CAC 40.

In Amsterdam daalden sectorgenoten Besi en ASMI ruim 2 procent. Infineon beperkte de schade tot iets meer dan een half procent verlies.

Euro STOXX 50         3.919,65 (+0,4%)
STOXX Europe 600        458,34 (+0,15)
DAX                  14.446,48 (+0,2%)
CAC 40                6.684,31 (+0,4%)
FTSE 100              7.537,90 (+0,2%)
SMI                  12.179,08 (+0,1%)
AEX                     728,00 (+0,5%)
BEL 20                4.200,01 (+1,0%)
FTSE MIB             25.163,30 (+0,6%)
IBEX 35               8.503,70 (+0,7%)

AMERIKAANSE AANDELEN

De Amerikaanse futures voorspellen maandag een vlakke opening.

De aandelenmarkten in de VS zijn vrijdag hoger gesloten dankzij een eindsprint.

Daarmee start de Amerikaanse aandelenmarkt het tweede kwartaal, na een volatiel eerste kwartaal, voorzichtig positief, hoewel de aanhoudende zorgen over de oorlog in Oekraïne en de verkrapping van het monetaire beleid door de Federal Reserve beleggers bezig blijven houden.

Er is de komende maanden veel om over na te denken, en de volatiliteit op de beurzen zal daarbij hoog blijven, ook omdat het lastig inschatten is wanneer de inflatie zal pieken, en hoe agressief de Fed zal zijn met de verkrapping van het monetair beleid, zei marktanalist Edward Moya van Oanda.

Vrijdag bleek uit cijfers van het Amerikaanse ministerie van arbeid dat het aantal banen in de VS in maart is gestegen met 431.000, terwijl de markt vooraf rekende op een groei van 490.000 banen. Het cijfer voor februari werd opwaarts bijgesteld naar een groei met 750.000 banen, terwijl eerder een groei van 678.000 werd gerapporteerd.

De werkloosheid daalde van 3,8 procent in februari naar 3,6 procent in maart, wat beter was dan de verwachte daling tot 3,7 procent. Het gemiddeld uurloon steeg op jaarbasis met 5,6 procent tot 31,73 dollar per uur. De arbeidsparticipatie kwam uit op 62,4 procent.

Marktanalist Philip Marey van Rabobank vindt de banengroei over de brede linie sterk genoeg. Volgens Capital Economics lijken de personeelstekorten en loondruk af te nemen. Hierdoor zou ook de druk op de Federal Reserve afnemen om de rente agressief te verhogen.

De Amerikaanse tienjaarsrente noteerde vrijdag op 2,39 procent, terwijl de rente op tweejarige obligaties op 2,45 procent staat.

Volgens ING is er nog geen reden voor paniek. "Pas als het verschil tussen de driemaandsrente en de tienjaarsrente negatief wordt (nu +185 basispunten), dan wordt het tijd om voorzichtiger te worden", aldus investment manager Simon Wiersma.

De inkoopmanagersindexen van Markit/S&P Global en ISM lieten een gemengd beeld zien voor de industrie in maart. Opvallend was de groeivertraging die ISM meldde.

De olieprijs is vrijdag gedaald. Bij een settlement van 99,27 dollar werd een vat West Texas Intermediate een procent goedkoper ten opzichte van een dag eerder. Op weekbasis verloor de olieprijs zo'n 13 procent. Dit is het scherpste weekverlies sinds het begin van de coronapandemie.

De olieprijzen wisten na de verkoopgolf van donderdag, toen WTI zo'n 7 procent daalde, vandaag redelijk te consolideren. . De Amerikaanse president Joe Biden kondigde donderdag de grootste vrijgave uit 's lands strategische oliereserves aan in een poging de stijgende olie- en gasprijzen te beteugelen. Gedurende zes maanden zullen dagelijks 1 miljoen vaten olie uit de US Strategic Petroleum Reserve worden vrijgegeven, wat neerkomt op in totaal 180 miljoen vaten olie.

Bedrijfsnieuws

GameStop verloor ruim een procent. Het 'meme-aandeel' is uit op een aandelensplitsing. Dit bleek donderdagavond uit documenten. GameStop wil de huidige 300 miljoen aandelen vergroten naar 1 miljard stuks.

Werknemers van Amazon in New York en Alabama konden vrijdag stemmen over het oprichten van een vakbond. Met name in New York krijgt het plan veel bijval van werknemers. Het aandeel steeg licht.

Chinese aandelen deden vrijdag goede zaken. Alibaba steeg x procent, JD.com won ruim 2 procent en Baidi zelfs 6 procent. Didi Global sloot bijna 13 procent hoger. Volgens Bloomberg lijken de Chinese autoriteiten bereid om de Amerikaanse toezichthouders volledige toegang te verlenen tot de accountantsverklaringen van de meeste van de 200 in New York genoteerde Chinese bedrijven. Dat zou halverwege dit jaar al moeten gebeuren.

S&P 500 index                4.545,86 (+0,3%)
Dow Jones index             34.818,27 (+0,4%)
Nasdaq Composite            14.261,50 (+0,3%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden maandag zonder grote uitslagen. In China bleven de beurzen gesloten.

Nikkei 225             27.680,51 (+0,1%)
Shanghai Composite     3.282,72 (1 april)
Hang Seng              22.336,23 (+1,4%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde vanochtend op 1,1047. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag bewoog het muntpaar op 1,1049.

USD/JPY Yen   122,57
EUR/USD Euro  1,1047
EUR/JPY Yen   135,42

MACRO-AGENDA:
00:00 Chinese beurzen gesloten
08:00 Handelsbalans - Februari (Dld)
16:00 Fabrieksorders - Februari (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:
- Geen agendapunten

Door: ABM Financial News.