De lagere top 'lijkt' gezet

Gepubliceerd op 7 april 2022 om 07:56

                                                                   Dax daggrafiek

Goedemorgen, de Europese beurzen gaan donderdag een lagere opening tegemoet, nadat de Nasdaq woensdag stevige verliezen leed.

De future voorziet een openingsverlies van 47 punten voor de Duitse DAX, een min van 26 punten voor de Franse CAC 40 en een daling van 9 punten voor de Britse FTSE 100. De AEX future consolideert in de steunzone 717/723.

De Europese beurzen zijn woensdag flink lager gesloten waarmee de bovenkant van de kanalen voor weerstand hebben gezorgd.

Beleggers waren woensdag in aanloop naar de publicatie van de notulen van de laatste beleidsvergadering van de Federal Reserve duidelijk niet bereid risico te nemen. De markt anticipeert op een agressievere verschuiving in het monetair beleid van de Fed, aangezien de Amerikaanse centrale bank de historisch hoge inflatie probeert te bestrijden. Daarbij wordt gerekend op meer renteverhogingen en een eerder vroeger dan later begin van kwantitatieve verkrapping.

De Fed verhoogde de rente in maart met een kwartpunt en zal naar verwachting in mei de rente opnieuw, misschien ditmaal wel met een half procentpunt, verhogen.

De druk op aandelen werd vergroot door de verwachting dat er nieuwe sancties tegen Rusland komen, waaronder een verbod op de invoer van steenkool. De oorlog tussen Rusland en Oekraïne heeft de grondstoffenmarkt, met name voor olie, sinds het begin in februari doen wankelen.

"Ondanks de volatiele markten handelt olie deze week in een zekere marge", zei marktanalist Jeffrey Jalley van Oanda. ""De omvang van de nieuwe Russische sancties die door Europa en de VS zullen worden aangekondigd, zal een meer directe impact hebben op de richting op de korte termijn", voegde hij toe.

Op macro-economisch vlak werd woensdag bekend dat de Duitse fabrieksorders in februari veel harder zijn gestegen dan verwacht. Op maandbasis daalden de orders met 2,2 procent, terwijl vooraf een afname met 0,5 procent was verwacht.

De producentenprijzen in de eurozone in februari liepen op maandbasis met 1,1 procent en op jaarbasis met 31,4 procent op, nipt onder de verwachtingen.

Bedrijfsnieuws

Het aandeel Siemens Games ging onderuit, nadat Orsted melding maakte van een windmolen op zee waarvan de bladen afvallen. De molen is gebouwd door Siemens Games. Het aandeel verloor 6,0 procent.

Diageo steeg circa 0,4 procent, na een positief rapport van Jefferies. "Diageo lijkt een sterk protentieel te hebben in 2022 met positieve groeivooruitzichten", aldus analisten van Jefferies.

In een separaat rapport meldden analisten van Jefferies dat de lage blootstelling van EssilorLuxottica aan de Chinese markt een zegen is in een tijd waarin de consumentensector van het land wordt meegesleurd door nieuwe strenge coronamaatregelen. Het aandeel daalde desondanks 4,0 procent.

In Frankfurt ging Henkel aan kop met een koerswinst van ruim 1 procent. Hellofresh verloor bijna 10 procent, terwijl Delivery Hero en Zalando circa 7 procent daalden.

In Parijs won Carrefour ruim 2,0 procent, Stellantis en Schneider Electric daalden bijna 5,0 procent.

In Amsterdam bungelden de techaandelen ook onderaan.

Euro STOXX 50          3.824,69 (-2,4%)
STOXX Europe 600       455,97 (-1,5%)
DAX                    14.151,69 (-1,9%)
CAC 40                 6.498,83 (-2,2%)
FTSE 100               7.587,70 (-0,3%)
SMI                    12.320,10 (-0,5%)
AEX                    719,67 (-2,2%)
BEL 20                 4.161,14 (-1,9%)
FTSE MIB               24.447,36 (-2,1%)
IBEX 35                8.482,10 (-1,6%)

AMERIKAANSE AANDELEN
Wall Street opent volgens de Amerikaanse futures donderdag lager.

De Amerikaanse beurzen zijn woensdag al lager gesloten.

Het zwaartepunt lag woensdag bij de publicatie van de notulen van de laatste beleidsvergadering van de Federal Reserve. Uit de notulen bleek dat functionarissen van de Amerikaanse centrale bank tijdens de laatste beleidsvergadering half maart sterk hebben overwogen de rente met een half procentpunt te verhogen.

De functionarissen van de Amerikaanse centrale bank stemden vorige maand in met hun eerste renteverhoging in meer dan drie jaar, waardoor de belangrijkste rente, de federal funds rate, werd verhoogd met 25 basispunten naar 0,25 tot 0,50 procent.

Uit de notulen bleek dat veel functionarissen tijdens de vergadering de voorkeur gaven aan een verhoging van de rente met 50 basispunten, maar dat een verhoging met 25 basispunten passend zou zijn "in het licht van de grotere onzekerheid op de korte termijn in verband met de Russische invasie van Oekraïne", zo bleek uit de notulen. Veel deelnemers merkten op dat één of meer verhogingen van [een half procentpunt] geschikt zou kunnen zijn voor toekomstige vergaderingen, vooral als de inflatiedruk hoog blijft.

In de notulen stond tevens, hoewel nog geen definitief besluit is genomen, dat de functionarissen over het algemeen zijn overeengekomen de balans met 95 miljard dollar per maand te verkleinen na een geleidelijke invoering van drie maanden. Het plan zou in mei van start kunnen gaan.

De oorlog in Oekraïne en een recordaantal coronavirusgevallen in China dragen drukten tevens op de markt. De VS hebben woensdag nieuwe sancties afgekondigd tegen zowel de grootste financiële instelling van Rusland als de grootste particuliere bank en breiden oude sancties uit, waaronder maatregelen tegen de dochters van de Russische president Vladimir Poetin.

Op macro-economisch vlak werd woensdag bekend dat het aantal hypotheekaanvragen in de VS vorige week is gedaald met 6,3 procent. De marktindex daalde van 425,1 naar 398,5.

De meifuture voor een vat West Texas Intermediate ruwe olie sloot woensdag 5,6 procent, ofwel 5,73 dollar, lager op 96,23 dollar op de New York Mercantile Exchange, nadat uit de meest recente data van het Amerikaanse energieagentschap EIA bleek dat de voorraden ruwe olie in de VS vorige week zijn gestegen.

Op macro-economisch vlak staan donderdag in de VS een tweetal publicaties geagendeerd. Voorbeurs verschijnen de wekelijkse steunaanvragen, gevolgd door het consumentenkrediet later op de dag.

Bedrijfsnieuws

Twitter daalde 0,6 procent. Het aandeel steeg de afgelopen dagen sterk nadat een melding liet zien dat Tesla-oprichter Elon Musk een groot belang van meer dan 9 procent heeft opgebouwd in het socialmediabedrijf en ook een bestuurszetel krijgt.

Twitter bevestigde dat het werkt aan een 'edit'-knop waarmee gebruikers hun tweets kunnen aanpassen na publicatie. Musk hield een poll met de vraag of volgers dat zouden willen.

Tesla verloor bijna 4,0 procent en Occidental Petroleum won 0,6 procent, ondanks een forse daling van de olieprijs.

JetBlue AirWays wil Spirit Airlines overnemen voor 3,6 miljard dollar. Daarmee heeft Frontier Airlines een rivaal in zijn poging om de prijsvechter in te lijven. Het bod van 33 dollar per aandeel van JetBlue kwam ongevraagd, meldde Spirit.

BHP Group heeft genoegd hernieuwbare energie ingekocht voor zijn drie grote nikkelbedrijven in West-Australië vanaf 2024. Enel Green Power gaat een windmolenpark bouwen en Risen Energy levert zonnestroom.
 
Boodschappenbezorger Instacart lijkt de boot gemist te hebben. De oprichter benaderde vorig jaar DoorDash en Uber voor een mogelijke overname, maar een deal werd niet beklonken. Een beursgang werd ook overwogen, maar vorige maand heeft het bedrijf zijn waardering fors neerwaarts bijgesteld, melden personen bekend met de situatie.

S&P 500 index              4.481,16 (-1,0%)
Dow Jones index            34.496,51 (-0,4%)
Nasdaq Composite           13.888,82 (-2,2%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden donderdag lager.

Nikkei 225              26.899,40 (-1,7%)
Shanghai Composite      3.251,06 (-1,0%)
Hang Seng               21.791,30 (-1,3%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde op 1,0911. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag bewoog het muntpaar nog op 1,0898 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog een stand van 1,0909 op de borden.

USD/JPY Yen   123,69
EUR/USD Euro  1,0911
EUR/JPY Yen   134,96

MACRO-AGENDA:
06:30 Inflatie - Maart (NL)
08:00 Industriële productie - Februari (Dld)
11:00 Detailhandelsverkopen - Februari (Bel)
11:00 Detailhandelsverkopen - Februari (eur)
13:30 Europese Centrale Bank - Notulen (eur)
14:30 Steunaanvragen - Wekelijks (VS)
21:00 Consumentenkrediet - Februari (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:
13:00 Conagra - Cijfers derde kwartaal (VS)
13:00 Constellation Brands - Cijfers vierde kwartaal (VS)

Door: ABM Financial News.