Consolidatie onder de top

Gepubliceerd op 8 april 2022 om 07:51

                                                                    AEX daggrafiek

Goedemorgen, de Europese beurzen gaan vrijdag een flink hogere opening tegemoet. De AEX future staat op een winst van zo'n 7 punten (723). De future voorziet een openingswinst van 74 punten voor de Duitse DAX, een plus van 44 punten voor de Franse CAC 40 en een stijging van 42 punten voor de Britse FTSE 100.

Na het plaatsen van een top eerder deze week, blijven de indices nu consolideren onder de weerstand in afwachting van nieuwe impulsen. De Europese beurzen zijn donderdag lager gesloten. 

Europese aandelen zaten donderdag aanvankelijk in de lift, waarbij gezondheidszorgaandelen en de transportsector het voortouw namen. Richting het slot leverden de indexen de winsten alsnog in.

De Russische invasie van Oekraïne en vooral de impact ervan op de grondstoffenmarkt kon opnieuw op aandacht rekenen. De VS lanceerden woensdag nieuwe sancties tegen Rusland, terwijl de Europese Unie nog werkt aan een nieuw pakket sancties, waarbij de EU waarschijnlijk de invoer van energie zal inperken.

Coronavirusmaatregelen in China en het [tot dusver] ontbreken van nieuwe sancties tegen Russische energie en de vrijgave van reserves hebben ertoe bijgedragen dat de olieprijzen hun plafond lijken te hebben bereikt.

"De olieprijzen daalden nadat het Internationaal Energieagentschap een wereldwijd gecoördineerde vrijgave van 120 miljoen vaten olie aankondigde, wat in feite een netto-vrijgave van 60 miljoen vaten betekent, als je de [door Biden eerder aangekondigde] Amerikaanse vrijgave ervan aftrekt", zei marktanalist Jeffrey Halley van Oanda. Olie noteerde donderdag tot 0,5 procent hoger.

In het kader van de oorlog in Oekraïne betrachtte de Europese Centrale Bank bij zijn laatste rentebesluit voorzichtigheid, werd donderdag duidelijk uit de notulen van die beleidsvergadering.

Een aantal bestuursleden wilde een vaste einddatum voor de opkopen onder het APP ergens in de zomer, waardoor de weg vrijgemaakt zou worden voor een renteverhoging in het derde kwartaal, bleek uit de notulen. De voorstanders hiervan spraken de zorg uit dat de ECB anders achterop raakt bij andere centrale banken die de rente reeds verhogen, zoals de Fed en de Bank of England. Volgende week donderdag volgt een nieuw rentebesluit van de ECB.

Op macro-economisch vlak werd donderdag bekend dat de detailhandelsverkopen van de eurozone in februari op maandbasis 0,3 procent zijn gestegen. De markt hield rekening met een plus van 0,5 procent.

De Duitse industrie produceerde in februari 0,2 procent meer, gelijk aan de prognose, maar een stuk minder dan de stijging een maand eerder.

Bedrijfsnieuws

Swiss Re heeft zijn doelstelling herhaald om het rendement op eigen vermogen te laten stijgen naar 14 procent in 2024. Het aandeel daalde een procent.

De koersen van aandelen van uitzenders Randstad en Adecco daalden respectievelijk 3,2 en 3,1 procent, nadat Kepler Cheuvreux de adviezen voor beide aandelen verlaagde van Houden naar Reduceren.

In Frankfurt won Deutsche Post bijna 2,0 procent, Adidas won ruim een half procent en Delivery Hero verloor meer dan 5 procent.

In Parijs steeg Eurofins Scientific ruim 3 procent, Danone won bijna 2 procent en Carrefour schommelde rond een winst van 2 procent. Veolia Environnement verloor circa 2,5 procent.

Euro STOXX 50          3.802,01 (-0,6%)
STOXX Europe 600       455,02 (-0,2%)
DAX                    14.078,15 (-0,5%)
CAC 40                 6.461,68 (-0,6%)
FTSE 100               7.551,81 (-0,5%)
SMI                    12.372,46 (+0,4%)
AEX                    716,53 (-0,4%)
BEL 20                 4.163,15 (+0,1%)
FTSE MIB               24.302,71 (-0,6%)
IBEX 35                8.467,40 (-0,2%)

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent volgens de Amerikaanse futures vlak.

De Amerikaanse beurzen zijn donderdag hoger gesloten.

De Amerikaanse aandelenmarkt steeg donderdag, terwijl beleggers het vooruitzicht op een agressievere monetaire verkrapping door de Federal Reserve verwerkten en de oorlog in Oekraïne in de gaten hielden. Aandelen herstelden gedurende de tweede helft van de handelsdag  van eerdere verliezen.

Uit de notulen van de laatste vergadering van het beleidscomité van de Federal Reserve bleek woensdag dat de centrale bankiers tijdens de bijeenkomst half maart overwogen de rente met een half procentpunt te verhogen, hoger dan de stijging met 25 basispunten, waartoe uiteindelijk werd besloten.

"Ik denk dat we een beetje een kater hebben van de notulen van de Federal Reserve", zei marktanalist Edward Moya van Oanda. "Beleggers proberen een beter beeld te krijgen van de richting van de economie en hoe dat het monetaire beleid van de Fed beïnvloedt", zei hij.

De Amerikaanse senaat heeft donderdag een verbod op de import van Russische olie en gas goedgekeurd, terwijl er tevens een wetsvoorstel werd aangekomen waardoor Rusland zijn status van meest begunstigde handelsnatie kwijtraakte.

Op macro-economisch vlak werd donderdag bekend dat het aantal eerste aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de VS vorige week veel sterker is gedaald dan verwacht. Het aantal nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering daalde met 5.000 tot 166.000, terwijl de markt rekende op 200.000 nieuwe steunaanvragen.

Het consumentenkrediet in de Verenigde Staten is in februari veel harder gestegen dan in de voorgaande maand. Het consumentenkrediet steeg in februari met 41,9 miljard dollar, tegenover een stijging met 8,9 miljard dollar in januari.

De meifuture voor een vat West Texas Intermediate ruwe olie sloot donderdag 0,2 procent, ofwel 0,20 dollar, lager op 96,03 dollar op de New York Mercantile Exchange.

Op macro-economisch vlak staan donderdag in de VS slechts de groothandelsvoorraden van februari geagendeerd.

Bedrijfsnieuws

Constellation Brands steeg circa 5,0 procent. De producent van bier en wijn boekte een klein verlies over het afgelopen boekjaar, ondanks een licht hogere omzet. Sterke groei van de Mexicaanse biermerken Modelo Especial en Corona Extra compenseerden voor krimp op de markt voor wijn en sterke drank. Op de investering in cannabisbedrijf Canopy werd afgelopen jaar 1,65 miljard afgewaardeerd.

Het aandeel Hewlett-Packard won ruim 3,0 procent, nu blijkt dat Warren Buffets investeringsbedrijf Berkshire Hathaway bijna 121 miljoen aandelen heeft gekocht in de maker van printers. Het belang is 4,2 miljard dollar waard.

Amazon.com noteerde vlak tot licht lager. Een Amerikaanse beurswaakhond doet onderzoek naar de informatieverstrekking door de ecommercegigant, onder andere over hoe data van verkopers op Amazon-platforms worden gebruikt voor de verkoop van eigen producten van Amazon.

Meta, voorheen bekend als Facebook, onderzoekt een digitale munt voor zijn 'metaverse', meldde de Financial Times. De 'Zuck Bucks' zouden kunnen worden gebruikt om mee te betalen in apps, maar zouden geen cryptomunt zijn op de blockchain-technologie. Het aandeel steeg circa 0,4 procent.

Het Indiase e-commercebedrijf Flipkart wil pas in 2023 naar de beurs in de VS, in plaats van dit jaar, en mikt op een waardering van 60 miljard tot 70 miljard dollar, in plaats van 50 miljard, meldde Reuters. Flipkart heeft steun van de Amerikaanse retailreus Walmart.

JD.com heeft zijn voorzitter Lei Xu benoemd als CEO, in plaats van oprichter Richard Liu. Het aandeel verloor ongeveer 3,0 procent.

S&P 500 index              4.500,21 (+0,4%)
Dow Jones index            34.583,57 (+0,3%)
Nasdaq Composite           13.897,30 (+0,1%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden vrijdag vlak.

Nikkei 225              26.900,56 (+0,1%)
Shanghai Composite      3.234,82 (-0,1%)
Hang Seng               21.684,18(-0,6%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde op 1,0855. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag bewoog het muntpaar nog op 1,0875 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog een stand van 1,0899 op de borden.

USD/JPY Yen   123,97
EUR/USD Euro  1,0855
EUR/JPY Yen   134,58

MACRO-AGENDA:
06:30 Industriële productie - Februari (NL)
16:00 Groothandelsvoorraden - Februari (VS)
18:00 Inflatie - Maart (Rus)

BEDRIJFSNIEUWS:
- Geen agendapunten

Door: ABM Financial News.