Potentiële toppen geplaatst...

Gepubliceerd op 22 april 2022 om 07:52

Goedemorgen, de Europese beurzen gaan vrijdag een flink rode opening tegemoet, na de scherpe woorden van voorzitter Jerome Powell van de Amerikaanse Federal Reserve.

Daarmee hebben de futures van de AEX en Dax gisterenavond potentiële toppen geplaatst tegen de bovenste lijn van de dalende trendkanalen. Zakken de indices vandaag verder, dan worden de toppen bevestigd en kunnen we aankomende week een nieuwe verkoopgolf verwachten. Meer hierover lees je rond 10 uur in de dag analyses.

De AEX future staat momenteel in de steunzone 717/723 en dat is zo'n 8  punten lager. De future voorziet een openingsverlies van 240 punten voor de Duitse DAX, een min van 133 punten voor de Franse CAC 40 en een daling van 100 punten voor de Britse FTSE 100.

De aandelenmarkten in Europa zijn donderdag overwegend hoger geëindigd. Beleggers waren positief over de kwartaalcijfers die verschenen. Onder meer luchtvaartaandelen zaten in de lift, na sterke cijfers van United Airlines.

"Dat steeds meer ECB-bestuurders hinten op een renteverhoging in het derde kwartaal kan de opgewekte stemming op de Europese beurzen niet drukken", aldus investment manager Simon Wiersma van ING. "Zolang de winstgroeivooruitzichten van bedrijven goed blijven, kan de beurs makkelijk een hogere rente aan." De expert van ING vindt zorgen over een mogelijk aanstaande recessie vooralsnog overdreven.

Vicevoorzitter Luis de Guindos van de Europese Centrale Bank acht een renteverhoging in juli mogelijk, afhankelijk van de nieuwste macro-economische cijfers, zo zei hij tegen persbureau Bloomberg. De Guindos zei ook dat hij geen reden ziet waarom het opkoopprogramma van obligaties niet kan eindigen in juli. Woensdag klonken al vergelijkbare geluiden bij andere centraal bankiers.

De consumentenprijzen in de eurozone zijn in maart fors gestegen. De inflatie bedroeg in maart definitief 7,4 procent. Dat was 5,9 procent in februari en 5,1 procent in januari. Eerder werd voor maart nog een inflatiecijfer van 7,5 procent afgegeven. De kerninflatie, voor de ECB een belangrijke graadmeter, bedroeg in maart 2,9 procent op jaarbasis. Dit was in februari 2,7 procent.

Verder bleef het consumentenvertrouwen in de eurozone in april negatief, maar was er onverwacht wel sprake van een lichte opleving.

Bedrijfsnieuws

AkzoNobel heeft in de eerste drie maanden van 2022 meer omzet behaald, maar de resultaten onder druk zien staan. Het aandeel steeg ruim 6,5 procent.

Nestlé boekte in het eerste kwartaal van dit jaar meer omzet, maar voorziet nog steeds een vertraging van de omzetgroei in de rest van het jaar. Het aandeel steeg ruim een half procent.

RELX is dit jaar naar eigen zeggen goed begonnen. Het aandeel daalde licht.

In Parijs ging Safran aan kop, met een winst van ruim 4 procent. Eurofins Scientific was hekkensluiter in de CAC 40 en leverde bijna 5 procent in. Carrefour daalde zo'n 3 procent.

In Frankfurt deed Sartorius goede zaken met een plus van bijna 4 procent. Hekkensluiter in de DAX was Delivery Hero procent, dat meer dan 6 procent verloor.

Euro STOXX 50         3.933,80 (+1,0%)
STOXX Europe 600        461,57 (+0,3%)
DAX                  14.502,41 (+1,0%)
CAC 40                6.715,10 (+1,4%)
FTSE 100              7.627,95 (-0,02%)
SMI                  12.301,33 (-0,1%)
AEX                     729,05 (+0,5%)
BEL 20                4.266,01 (+0,2%)
FTSE MIB             24.805,62 (-0,3%)
IBEX 35               8.814,60 (+0,5%)

AMERIKAANSE AANDELEN

De Amerikaanse futures voorspellen vrijdag een rode opening.

Wall Street is donderdag lager geëindigd.

"De Amerikaanse markten kenden een aardige start, gesteund door een combinatie van positieve kwartaalcijfers en optimistische vooruitzichten van Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen, terwijl de Nasdaq profiteerde van goede resultaten van Tesla", schetste marktanalist Michael Hewson van CMC Markets het eerste deel van de handelsdag.

Wall Street verloor terrein na uitspraken van Federal Reserve-voorzitter Jerome Powell. Powell zei in een paneldiscussie van het IMF dat het gepast is dat de centrale bank de beleidsteugels wat sneller gaat aantrekken. Een renteverhoging met 50 basispunten ligt daarom zeker op tafel bij de komende Fed-vergadering in mei, aldus Powell. De Amerikaanse tienjaarsrente noteerde rond het slot donderdag op 2,90 procent.

"Opvallend is trouwens dat het percentage 'bulls' (optimisten) onder Amerikaanse particuliere aandelenbeleggers vorige week is gedaald naar het laagste niveau ooit gemeten: 15,8 procent! De bull-bear-index (verhouding tussen optimisten en pessimisten op de Amerikaanse aandelenmarkt) is daardoor gedaald naar het laagste niveau sinds 2013", aldus investment manager Simon Wiersma van ING, die erop wees dat dit mogelijk een goed instapmoment kan blijken te zijn.

Op macro-economisch vlak bleken de wekelijkse steunaanvragen met 2.000 gedaald. Daarmee was de afname iets minder sterk dan economen hadden verwacht.

De Philadelphia Fed index bleek juist harder dan verwacht gedaald. Maar met een positieve stand wijst de index erop dat een meerderheid van de ondernemers nog altijd een groei van de bedrijvigheid verwacht.

De olieprijs is donderdag verder gestegen. Bij een settlement van 103,79 dollar werd een vat West Texas Intermediate 1,6 procent duurder
 
Bedrijfsnieuws

De cijfers van Tesla waren beter dan verwacht. De omzet steeg met 81 procent naar 18,7 miljard dollar en dit leverde een nettowinst op van 3,3 miljard dollar. Wedbush-analist Daniel Ives zei dat beleggers vooral opgelucht zijn over de optimistische geluiden rond de productie in Shanghai. Eind maart werd de Tesla-fabriek daar gesloten vanwege nieuwe coronalockdownmaatregelen. Het aandeel steeg ruim 3 procent.

Netflix verloor nog eens 3,5 procent na de koersval van 35 procent woensdag.

Elon Musk overweegt een tenderbod op Twitter om aandelen direct van aandeelhouders te kopen, gezien het gebrek aan een duidelijke reactie van het bestuur van Twitter op zijn vorige week gecommuniceerde bod. Dit werd donderdag duidelijk uit documenten ingediend bij de Amerikaanse Securities and Exchange Commission. Musk heeft inmiddels 46,5 miljard dollar aan financiering veiliggesteld, daarbij geholpen door Morgan Stanley, Bank of America, Barclays en BNP Paribas. Bronnen meldden aan Wall Street Journal dat Musk een investeringspartner overweegt om samen een bod uit te brengen. Het aandeel Twitter steeg bijna een procent op 47 dollar, ruim onder het bod van 54,20 dollar dat Musk vorige uitbracht.

United Airlines won ruim 9 procent na cijfers, terwijl aluminiumproducent Alcoa juist een flinke stap terug moest doen. De staalfabrikant boekte evenwel meer omzet en winst. Het aandeel Alcoa verloor 17 procent.

AT&T boekte minder omzet en winst, maar de winstdaling was minder scherp dan analisten hadden verwacht. Het aandeel won 4 procent.

Philip Morris zag de winst ook dalen, maar net als bij AT&T viel de winstdaling mee. De sigarettenmaker verlaagde de outlook voor heel dit jaar. Vanaf april rekent Philip Morris niet langer op inkomsten uit Oekraïne en Rusland. Het aandeel steeg 2 procent.

Blackstone daalde ruim 6 procent na het openen van de boeken, waarbij het beheerd vermogen steeg naar ruim 915 miljard dollar.

S&P 500 index                4.393,66 (-1,5%)
Dow Jones index             34.792,76 (-1,1%)
Nasdaq Composite            13.174,65 (-2,1%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden vrijdag over de brede linie lager.

Nikkei 225             27.073,85 (-1,8%)
Shanghai Composite      3.077,80 (-0,1%)
Hang Seng              20.567,95 (-0,6%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde vanochtend op 1,0843. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag bewoog het muntpaar op 1,0832.

USD/JPY Yen   128,20
EUR/USD Euro  1,0843
EUR/JPY Yen   138,99

MACRO-AGENDA:
00:00 Prijzen bestaande koopwoningen - Maart (NL)
00:30 Inflatie - Maart (Jap)
00:30 Samengestelde inkoopmanagersindex - April vlpg (Jap)
08:00 Detailhandelsverkopen - Maart (VK)
09:15 Samengestelde inkoopmanagersindex - April vlpg (Fra)
09:30 Samengestelde inkoopmanagersindex - April vlpg (Dld)
10:00 Samengestelde inkoopmanagersindex - April vlpg (eur)
10:30 Samengestelde inkoopmanagersindex - April vlpg (VK)
15:45 Samengestelde inkoopmanagersindex - April vlpg (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:
07:00 SAP - Cijfers eerste kwartaal (Dld)
13:00 American Express - Cijfers eerste kwartaal (VS)
13:00 Kimberly-Clark - Cijfers eerste kwartaal (VS)
13:00 Verizon - Cijfers eerste kwartaal (VS)

Door: ABM Financial News.