AEX & Dax hebben de toppen bevestigd

Gepubliceerd op 25 april 2022 om 08:05

                                                                   Dax daggrafiek

Goedemorgen, de Europese beurzen gaan maandag een fors lagere opening tegemoet. Afgelopen vrijdag zagen we al dat er weerstand lag aan de bovenkant van de dalende trendkanalen en met een lager fors lager slot van de futures afgelopen vrijdag zijn er toppen bevestigd. De komende periode verwacht ik lagere koersen waarbij de Dax terug kan naar de zone 12850/12800. Voor de AEX ligt het middellange termijn target in de zone 680/670...

(klik op de grafiek om te vergroten)

De AEX staat momenteel op dit moment op een stand van 705 en dat is ruim 12 punten lager als de slotstand van afgelopen vrijdag.

De future voorziet een verlies van 241 punten voor de Duitse DAX, een min van 72 punten voor de Franse CAC 40 en een stijging/daling van 101 punten voor de Britse FTSE 100.

De aandelenmarkten in Europa eindigden vrijdag al flink lager.

"Het is een teleurstellend einde van de week voor de Europese beurzen, nadat de voorzitter van de Federal Reserve Jerome Powell aangaf dat de Fed het beleid sneller kan verkrappen", aldus marktanalist Michael Hewson van CMC Markets.

"Financials stonden het meest onder druk", aldus de marktkenner. Beleggers vragen zich volgens Hewson af of het gekozen pad van de centrale bank wel het juiste is en vrezen een recessie. De Duitse tienjaarsrente noteerde vrijdag op 0,97 procent.

Powell zei donderdag in een paneldiscussie van het IMF dat het gepast is dat de centrale bank de beleidsteugels wat sneller gaat aantrekken. Een renteverhoging met 50 basispunten ligt daarom zeker op tafel bij de komende Fed-vergadering in mei, aldus Powell.

"Dat kan de eerste zijn van meerdere verhogingen van 50 basispunten", aldus Hewson.

In Europa zal het minder hard gaan. Volgens voorzitter Christine Lagarde van de Europese Centrale Bank zet het geopolitieke conflict in Oost-Europa meer druk op de Europese economie dan op de Amerikaanse, waardoor de centrale bank minder geneigd is om snel de rentes te verhogen. Toch hintten diverse ECB-bestuurders deze week op mogelijke renteverhogingen in de zomer.

Ondertussen richt de markt zich ook op het cijferseizoen.

"Waarschijnlijk zullen de resultaten nog doorgaans meevallen voor bedrijven die niet veel last hebben gehad van de stijgende grondstofprijzen, al zal het voor beleggers belangrijker zijn wat de vooruitzichten zijn voor de volgende kwartalen", aldus Pascal Paepen, professor Bank & Beurs aan de KU Leuven en Thomas More Hogeschool.

"Door het dalende consumentenvertrouwen zal het komende resultatenseizoen immers niet zo goed zijn als de afgelopen kwartalen. Het ene bedrijf zal beter presteren dan het andere, maar men zal langzaam beginnen te waarschuwen dat het consumentenvertrouwen niet zo goed is en dat het de komende kwartalen moeilijker zal worden", verwacht de professor.

Op macro-economisch vlak was er aandacht voor samengestelde inkoopmanagersindexen uit de eurozone. Dit lieten in april groei zien voor de industrie en dienstensector. In Duitsland was wel sprake van een groeivertraging.

De Britse detailhandel zette in maart veel minder om dan verwacht en ook de daling in februari bleek groter dan eerder gemeld.

Bedrijfsnieuws

Financials stonden onder druk. BNP Paribas, ING en Deutsche Bank verloren 1 tot 3 procent.

Renault heeft in het eerste kwartaal van 2022 een lagere omzet geboekt, vanwege het tekort aan halfgeleiders, de hoge inflatie en de oorlog in Oekraïne. Het aandeel daalde ruim een procent.

SAP heeft in het eerste kwartaal van dit jaar de omzet zien stijgen en de outlook voor dit jaar intact gelaten. Het aandeel verloor 2 procent.

In Parijs ging Saint Gobain als een van de weinige stijgers aan kop met een plus van ruim een procent. Hekkensluiter in de CAC 40 was Kering, dat meer dan 4 procent verloor. Toch vielen de kwartaalcijfers van het luxeconcern niet tegen.

In Frankfurt was HeidelbergCement de enige stijger, met een plus van bijna een procent. Siemens Healthineers belandde onderaan in de DAX, met een verlies van 7 procent.

Euro STOXX 50         3.842,22 (-2,2%)

STOXX Europe 600        453,31 (-1,8%)

DAX                  14.142,09 (-2,5%)

CAC 40                6.581,42 (-2,0%)

FTSE 100              7.521,68 (-1,4%)

SMI                  12.258,33 (-0,4%)

AEX                     717,26 (-1,6%)

BEL 20                4.187,41 (-1,8%)

FTSE MIB             24.279,63 (-2,1%)

IBEX 35               8.652,30 (-1,8%)

 

AMERIKAANSE AANDELEN

De Amerikaanse futures voorspellen maandag een licht lagere opening.

Wall Street sloot vrijdag al flink lager.

Volgens beleggingsspecialist Kevin Verstraete van Lynx zorgen de aantrekkende rentes voor dalende aandelenkoersen. De Amerikaanse tienjaarsrente steeg vrijdagmiddag even naar 2,95 procent. Rond het slot op Wall Street noteerde de rente op 2,90 procent. De tweejaarsrente steeg naar 2,72 procent en daarmee het hoogste niveau in ruim 3 jaar.

Beleggers reageerden vooral op uitspraken van Federal Reserve-voorzitter Jerome Powell, die donderdag in een paneldiscussie van het IMF duidelijk maakte een voorstander te zijn van snellere renteverhogingen.

Volgens Verstraete heeft de markt nu twee Amerikaanse renteverhogingen van 0,50 procentpunt ingeprijsd.

"De markt wordt geconfronteerd met veel verschillende bronnen van onzekerheid", zei marktanalist Garrett Melson van Natixis Investment Managers Solutions. "Het belangrijkste probleem is de inflatie en ook hoe het monetaire beleid hierop wordt afgestemd", voegde hij toe.

Op macro-economisch vlak was er aandacht voor inkoopdata in de maand april. De samengestelde inkoopmanagersindex voor de industrie en dienstensector in de Verenigde Staten daalde van 57,5 in maart naar 55,1 in april. De Amerikaanse industrie wist wel verder aan te trekken, maar de dienstensector stond onder druk.

De olieprijs is vrijdag gedaald. Bij een settlement van 102,07 dollar werd een vat West Texas Intermediate 1,7 procent goedkoper. Op weekbasis werd WTI zo'n 4,5 procent minder waard.

De daling wordt deels veroorzaakt door "zorgen over de vraag in verband met het strenge COVID-beleid in China", aldus analist Carsten Fritsch van Commerzbank.

"Scherp stijgende obligatierentes, een stijgende Amerikaanse dollar en dalende aandelenmarkten genereren ook tegenwind", aldus Fritsch.

Bedrijfsnieuws

American Express zag in het eerste kwartaal de omzet stijgen, terwijl de nettowinst iets daalde. Zowel de winst als omzet was beter dan verwacht. Het aandeel daalde zo'n 3 procent.

Kimberly-Clark presenteerde over het eerste kwartaal gemengde cijfers, maar besloot wel de outlook voor heel dit jaar omhoog bij te stellen. Het aandeel steeg ruim 8 procent.

Verizon heeft het afgelopen kwartaal een hogere omzet geboekt, terwijl de winst daalde. De outlook voor het hele boekjaar werd wel iets neerwaarts bijgesteld. Het aandeel verloor 5,5 procent.

Snap heeft het afgelopen kwartaal een groter verlies geleden dan verwacht na een uitdagend kwartaal. Het aandeel steeg uiteindelijk een procent.

PPG Industries daalde licht. De Amerikaanse verfspecialist presteerde het afgelopen kwartaal sterk, hoewel de verstoringen in de aanvoerketen aanhielden.

Modeketen Gap heeft de outlook voor het eerste kwartaal neerwaarts bijgesteld, vanwege de toegenomen concurrentie van prijsvechters. Het aandeel daalde liefst 18 procent.

Aandelen Bed Bath and Beyond segen bijna 8 procent op berichten dat er interesse is voor de Buybuy Baby-tak van het bedrijf. Een activistische belegger wil dat het bedrijf de divisie verkoopt.

S&P 500 index                4.271,78 (-2,8%)

Dow Jones index             33.811,40 (-2,8%)

Nasdaq Composite            12.839,29 (-2,6%)

 

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden maandag in het rood.

 

Nikkei 225             26.586,52 (-1,9%)

Shanghai Composite      3.012.18 (-2,4%)

Hang Seng              20.103,67 (-2,6%)

 

VALUTA

De euro/dollar noteerde vanochtend op 1,0775. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag bewoog het muntpaar op 1,0810.

 

USD/JPY Yen   128,52

EUR/USD Euro  1,10810

EUR/JPY Yen   138,48

 

MACRO-AGENDA:

10:00 Ifo ondernemersvertrouwen - April (Dld)

14:30 Chicago Fed index - Maart (VS)

15:00 Ondernemersvertrouwen - April (Bel)

 

BEDRIJFSNIEUWS:

07:00 Philips - Cijfers eerste kwartaal

07:00 Roche - Cijfers eerste kwartaal (Zwi)

09:00 Heineken - Ex-dividend

09:00 Wolters Kluwer - Ex-dividend

13:00 Coca-Cola - Cijfers eerste kwartaal (VS)

00:00 ING - Jaarvergadering

Door: ABM Financial News.