Dax weekend beurspraatje

Gepubliceerd op 6 september 2020 om 13:56

Dax maandgrafiek:

Ook bij de Dax begin ik de update met een analyse van de maandgrafiek en blik daarbij gelijk terug op het koersverloop van afgelopen zomer. In tegenstelling tot de AEX is er bij de Dax wel wat meer ''trend'' geweest de laatste maanden en staat de index alweer bijna bij de top uit Februari...

Wie had dat in Maart gedacht toen de Dax rond de 8000 punten stond dat we begin September alweer boven de 13000 punten zou staan, ik denk vrij weinig en al helemaal niet dat de index daarbij een V-vormig herstel zou laten zien. Volgens de meeste ''analisten'' en ''beurs guru's'' zouden we in een langdurige 'bearmarkt' terecht komen en zou het jaren duren voordat de financiële markten van deze klap herstelt waren.

Maar niets is minder waar, ten eerste heeft de 'bearmarkt' officieel maar drie weken geduurd, dat was namelijk de periode dat de koers van de Dax onder de onderste lijn van het trendkanaal heeft bewogen (zie weekgrafiek). Op basis van de maandgrafiek is er zelfs helemaal geen 'bearmarkt' geweest, de maand candle's zijn namelijk allemaal netjes binnen het kanaal gesloten waardoor de daling van Februari/Maart technisch gezien ''slechts'' een felle correctie is geweest binnen de zeer sterke opgaande trend die in 2009 is begonnen.

Nu we de correctie achter de rug hebben en de Dax weer is aangekomen bij de top uit Februari is het naar mijn mening slechts een kwestie van tijd voordat we daar doorheen breken en een versnelling gaan zien naar de bovenste lijn van het kanaal rond 15000. Dit betekent natuurlijk niet dat we geen correcties meer gaan krijgen, maar op basis van de maandgrafiek staan alle lichten op groen voor een verder vervolg omhoog, de koers beweegt boven alle ema's en de middellijn van de banden die voorzichtig mee omhoog bewegen en nadat we onderste lijn van het stijgend kanaal afgelopen voorjaar hebben getest als steun, kunnen we nu weer op weg naar de bovenste lijn.

Dax weekgrafiek:

De weekgrafiek laat een iets ander beeld zien, er is de afgelopen zomer een stijgende wig ontstaan waar de Dax zich in beweegt en ruimte binnen de wig word nu steeds beperkter waarmee er een uitbraak aanstaande is. Afgelopen week zagen we al behoorlijke felle bewegingen van de weerstandslijn naar de steunlijn en weer terug, vaak is dat een voorbode voor een uitbraak. 

Vooralsnog ga ik ervan uit dat er een uitbraak aan de onderkant volgt omdat dit gebruikelijk is bij dit patroon. Zakken we komende week/weken onder 12850 op de daggrafiek, dan beschouw ik de wig als afgerond en komt er een shortsigaal naar 12000 en waarschijnlijk zelfs 11600 waar de afgelopen jaren meerdere keren steun heeft gelegen en bodems zijn geplaatst. Daar zullen we dan moeten gaan kijken of het men lukt een bodem te plaatsen en een nieuwe opgaande beweging op te starten, of dat we verder zakken, in dat laatste geval zal een daling naar de onderste lijn van het stijgend kanaal me niet verbazen, deze vinden we dan zo rond 10500.

Mocht er toch een uitbraak aan de bovenkant plaats vinden en de index weet boven 13550 te komen en blijven, dan verwacht ik dat we al richting het einde van dit jaar, of uiterlijk het eerste kwartaal van volgend jaar de bovenste lijn van het kanaal kunnen gaan testen, zo rond 15000.

Nu laten beide grafieken technisch een heel ander beeld zien, maar we kunnen best binnen een maand candle tijd eerst dalen naar 11600 en vervolgens weer oplopen tot boven 12500 zodat er op de maandgrafiek technisch niets is veranderd, maar er toch een pittige correctie is geweest. Zeker in deze manisch depressieve markt zijn bewegingen van 400 punten intraday geen uitzonderingen meer.

Deze analyse is een gedeelte van de weekend update die bestemd is voor de leden van de Beurspraatje.nl signalendienst. 

Voor E30,- per maand kun je met ons meedoen met de signalendienst. Je ontvangt dan elke ochted een voorbeurs update van de AEX, DAX en de Nasdaq. Vervolgens de gehele dag long en stortsignalen op de AEX en DAX met de daarbij behorende targets in een whattsap groep. Ook plaats ik zo nu en dan een swingtrade die ik inneem op de indices in een aparte whatts-apgroep, zodat je deze mee kunt doen. Wil je je opgeven? Stuur dan even een email naar info@beurspraatje.nl