Blog: week 37 ECB Rentebesluit

Gepubliceerd op 8 september 2019 om 17:28

De afgelopen week:

Ik begin mijn blog met een terugblik op de eerste week van de signalendienst. Het was de afgelopen week en beetje zoeken hoe en wanneer ik een signaal moest plaatsen. Vooral bij de Dax is timing erg belangrijk met daytraden. Bijvoorbeeld bij een uitbraak uit een range kan de Dax zomaar 30/40 punten omhoog of omlaag schieten in slechts enkele seconden/minuten en dan moet je maar net bij je scherm zitten.

Vanaf woensdag  ging het echter al een stuk beter doordat ik in de voorbeurs updates de signalen en targets vooraf ben gaan vermelden zodat een ieder hier zijn eigen manier op kan handelen. Tussendoor plaats ik dan de signalen in de appgroep met updates voor de mensen die de gehele dag aan het handelen zijn. Mocht je moeite hebben met positie in te nemen en/of met het begrijpen van de grafieken, laat mij dit dan weten zodat ik je hiermee kan proberen te helpen. 

De beurzen...

Afgelopen week was een week van herstel op de beurzen wereldwijd. De AEX ging zo'n 10 punten omhoog de Dax zo'n 200. De stijgingen vonden voornamelijk plaats buiten de reguliere handelsuren waarbij de volumes laag zijn en het voor future handelaren en algo's relatief weinig vermogen kost om indices hoger te zetten. 

Naar mijn mening zijn dit rally's uit zwakte, puur en alleen om hogere koersen op de bodem te zetten. Heel anders zou dit zijn als de beurzen stegen door goede economische vooruitzichten en/of dat bedrijven goed presteren, maar daar is momenteel helemaal geen sprake van. De cijfers uit Duitsland van afgelopen week lieten wederom een krimp zien in de industrie en voor komend kwartaal  ziet het er ook niet goed uit. Bij nog een kwartaal krimp zou het land in een recessie belanden.

Echter zolang de centrale banken wereldwijd maar blijven stimuleren en elke economische tegenslag weer met een nieuw opkoop programma komen en de rentes nog lager zetten, kan het nog weleens heel lang duren voordat hierin een keer verandering gaat komen.

Komende week... ECB week....

Zoals elk weekend heb ik ook vandaag weer updates gemaakt van de AEX en Dax die ons komende week enige houvast moeten gaan geven. Deze kun je terug vinden op de subpagina week update. 

De agenda omvat komende week weinig nieuws tot aan het ECB rentebesluit op donderdag. Uiteraard blijven nieuws over de Brexit en de handelsoorlog tussen de V.S.en China op de voet gevolgd worden door beleggers.

Morgenochtend om 8:00 komen er uit Duitsland cijfers over de export van Juli, verwacht word dat deze met 0,5% is gedaald ten opzichte van de maand ervoor. Op woensdag hebben we dan om 16:30 de ruwe olievoorraden uit de V.S. Op donderdag moet het dan allemaal duidelijk gaan worden. Waar gaan de Europese indices komende maanden naartoe. De verwachting is dat de ECB de rente verlaagt alleen is de vraag met hoeveel. Word het 0,10% of toch 0,25%? Waarschijnlijk  zal ECB voorzitter Mario Draghi ook een hervatting aankondigen van het opkoop programma van staatsobligaties. De herfinancieringsrente staat nu op 0 procent. Dat betekent dat banken gratis geld kunnen lenen bij de ECB. De depositorente staat op min 0,4 procent.

Wat dit voor de beurskoersen gaat betekenen durf ik op dit moment niet te zeggen, de indices zijn afgelopen weken al aardig opgelopen en dus verwacht ik dat dit alles al in de koers verwerkt zit. Levert Draghi donderdag minder dan hierboven vermeld staat, zou het zo maar eens als een teleurstelling kunnen worden ontvangen. Tovert de ECB daarentegen nog een cadeautje uit de hoge hoed, bijvoorbeeld het opkopen van aandelen of helikopter geld, zouden we zomaar eens versnelling van de uptrend kunnen gaan zien met een AEX boven de 600 punten komende weken.