Blog week 38: hoog hoger hoogst

Gepubliceerd op 15 september 2019 om 17:15

De afgelopen week...

We hebben een rommelige week achter de rug waarin de beurzen wederom flink zijn opgelopen. Afgelopen maandag leek het er even op dat de zowel de AEX als de Dax zouden gaan corrigeren, maar al snel werd duidelijk dat dit niet het geval was. De indices veerde razend snel op vanaf de stijgende bodemlijn. De markt lijkt wel manisch, doordat we vorige week een aantal nachtelijke stijgingen hebben gehad zijn er veel partijen die de boot hebben gemist en nu elke dip gebruiken om posities op te bouwen of verder uit te bouwen. 

Afgelopen donderdag heeft Draghi zijn bazooka maar weer eens uit de kast gehaald. De rente is met 10 basispunten verlaagd en het opkoopprogramma weer opgestart. Voorlopig gaat de ECB weer voor 20 miljard aan obligaties opkopen. Als je het mij vraagt is dit complete waanzin. Als het in de toekomst echt fout gaat met de economie is de munitie van de bazooka wel op denk zo. Daarnaast blijft er ook weinig meer van onze pensioenen over met deze lage rentestanden ik ben heel benieuwd hoe dit allemaal gaat verlopen de komende tijd. Zoals elke week heb ik de week update weer gemaakt met daarin alvast een blik op het 4e kwartaal wat statistisch gezien het beste van het jaar is.

Nieuw...

Nu het ECB rentebesluit is geweest en daarmee een hoop onzekerheid uit de lucht is wil ik voor komende week wat posities opbouwen in aandelen. Ik zal deze gaan plaatsen in de swingtrade groep. De uitgebreide analyse vind je dan op de site onder de subpagina Watchlist SwingTrades. Ik neem dit soort posities zelf altijd in met een sprinter/booster etc. dan heb je geen last van tijdswaarde waarbij je met opties te maken hebt.

Afgelopen week ben ik wat aan het experimenteren geweest met video updates, komende weken zal ik daar waarschijnlijk mee gaan beginnen. Door een scherm opname te maken van de grafieken kan op een eenvoudige manier vertellen wat ik zie en waar er signalen komen. Ik hoop dat dat een leuke aanvulling is op de bestaande analyses. Daarnaast wil ik korte cursussen  gaan opnemen waarbij ik diverse manieren van traden uitleg met gebruik van de verschillende indicatoren. Deze video's  zullen voor deelnemers gratis te bekijken zijn.

In januari ga ik ook beginnen met pensioen sparen, het is de bedoeling dat je elke maand E100,- (meer mag ook) inlegt bij je eigen broker. Zelf gebruik ik hiervoor DeGiro vanwege de lage transactiekosten. Elke maand zal ik een aandeel uitzoeken die onder gewaardeerd is, die we vervolgens per 5 of 10 stuks gaan kopen. Zo kun je met een lage inleg toch een leuk spaarpotje opbouwen voor later en dat is gezien de lage rentes geen overbodige luxe. Ook hier hoeven leden niets extra's voor te betalen.

Aankomende week... FED rentebesluit...

Komende week hebben we een volle agenda. Maandag is Japan gesloten vanwege dag van de ouderen en vanuit China komen er cijfers over de industriële productie en de werkloosheid. op dinsdag komt de ZEW index uit Duitsland en van de eurozone. Woensdag is de dag waar het allemaal om draait komende week om te beginnen komen er inflatie cijfers uit de Eurozone gevolgd door de bouwvergunningen vanuit de V.S.

s'avonds om 20:00 komt dan het rentebesluit vanuit Amerika. De verwachtingen zijn dat de FED de rente opnieuw met een 0,25% zal verlagen van 2,25% naar 2,00%. Na het rentebesluit volgt om 20:30 de persconferentie waarin  J. Powell  de visie van de FED op de Amerikaanse en wereld economie geeft en wellicht zal daaruit duidelijk worden of er eventueel in december opnieuw een renteverlaging aankomt. Op donderdag is er dan ook nog het rentebesluit uit Engeland, verwacht word dat daar de rente gelijk blijft op 0,75%. Ook op donderdag, het werkloosheidcijfer uit de V.S. En op vrijdag de Duitste producenten prijs index en het consumentenvertrouwen uit de Eurozone. last but not least, is het aankomende vrijdag ook optie expiratie en naast de maand opties expireren dan ook de kwartaal opties. Wellicht dat dit nog voor wat beweging kan gaan zorgen. De complete agenda van komende week vind je hier. 

Naast de vaste agenda items zullen we komende week de tweets van Trump weer in de gaten moeten houden met het nieuws rondom de handelsoorlog en perikelen rondom de Brexit. Dinsdag is het prinsjesdag dan word de Nederlandse begroting gepresenteerd, normaal gesproken heeft dit geen effecten op de AEX, maar je weet het maar nooit ;)