Blog week 39: Weinig beweging...

Gepubliceerd op 22 september 2019 om 18:18

Afgelopen weken beurspraatje:

We gaan de laatste volle week van de maand in. Voor de daytrades waren de afgelopen weken redelijk, maar niet overweldigend. Doordat de indices nauwelijks bewegen zijn het de afgelopen weken voornamelijk korte ritjes geweest. Het doorgeven van de signalen zoals het nu gaat vind ik persoonlijk goed werken. Ik moest de eerste week goed zoeken hoe ik dit het beste kon doen. Met name uitbraken van patronen gaan vaak zo snel dat het live doorgeven daarvan niet te doen is. Tegen de tijd dat ik het doorgeef is het koersdoel  vaak al gehaald. Nu ik signalen zoveel mogelijk in de voorbeurs update en de whatsappgroep plaats kun je zelf bepalen op welk signaal je een order plaatst of positie inneemt.

Voor swingtraders is het een slappe maand tot nu toe en daar baal ik echt enorm van. Ik had uiteraard graag wat meer posities geopend, maar de markt laat het nog niet toe. De volatiliteit is de laatste weken erg laag en dan moet je als swingtrader op je handen zitten. Swingtrades neem je met name  in op basis van een week of daggrafiek en zoals je in de grafieken bij de indices kunt zien gebeurt er op dagbasis de laatste tijd niet veel. Er moet een duidelijke top ontstaan voordat we positie in kunnen nemen. Een klein lichtpuntje is dat er een hoop beurs guru's al weken short zitten en daarmee flink wat geld hebben verloren. Daar hebben wij gelukkig geen last van. Onthou goed dat geen positie, ook een positie is. Over een goede week begint Oktober en dat is statistisch gezien de maand met de meeste volatiliteit. Ik hoop dat dat komende maand ook zo is en dat we een paar goede klappers mogen maken. 

Vixx index Amerikaanse indices (daggrafiek)

De markt...

De afgelopen week hebben we naar mijn mening een dieptepunt bereikt qua bewegingen op de indices. Ik ging er eerst nog vanuit dat het te maken had met het rentebesluit van de Amerikaanse centrale bank de FED, maar ook na woensdag bleef het erg rustig. Vrijdag was de expiratie en daarbij expireerde ook de kwartaal opties en futures. Nu dit achter is zouden de indices komende week kunnen gaan corrigeren.

De AEX mag naar 567 en mogelijk 558/559. Voor de Dax heb 12200 en mogelijk 12000 als koersdoelen voor de komende week staan. Hierover meer in de week update

Een belangrijke indicator voor een draai in de markt is de Vixx index. Ik hou de koers van de Vixx index altijd goed in de gaten. Hoe dichter de koers bij de 10 komt des te lager de volatiliteit op de markten en lage beweging betekent voor veel handelaren weinig tot geen winst. De AEXVola staat op dit moment op 12,72 en die van de Dax op 14,35. (Bron IEX)

De Vixx gebaseerd op de Amerikaanse indices (zie grafiek hierboven) heeft afgelopen vrijdag een bodem gezet in de grafiek. Tijdens de Amerikaanse handelssessie kwam het nieuws naar buiten dat de gesprekken rondom de handelsoorlog tussen de V.S. en China op niks zijn uitgelopen. De Amerikaanse indices en dan met name de Nasdaq, zakte meteen weg. De Vixx daarentegen begon te stijgen wat resulteerde in een bullish engulfing op de daggrafiek.

Een 2e belangrijke indicator voor een draai in de markt is goud. Ook hier is afgelopen vrijdag een bodempatroon afgerond. Ik heb hierover een analyse gemaakt die je vind op de pagina Watchlist SwingTrades. Als er onzekerheid in de markt op treed is goud een veilige haven voor beleggers. Als de indices komende week gaan zakken gaan wij een swingtrade long innemen op het edelmetaal. 

De Agenda...

In de agenda voor komende week is als volgt,

op maandag hebben we de pmi's. van de Eurolanden en de VS. De Inkoopmanagersindex (PMI) meet het activiteitsniveau van de inkoopmanagers in de productiesector. Elke notering boven 50 indiceert expansie, terwijl een notering onder 50 recessie aangeeft.Deze indicator geeft dus een indicatie van de gezondheid van de productiesector en groei van de productie in Duitsland.Handelaren bekijken deze enquêtes nauwgezet omdat inkoopmanagers gewoonlijk een vroege toegang hebben tot gegevens over de prestaties van hun bedrijf, wat een voorlopende indicator kan zijn voor de totale economische prestaties.Een hoger dan verwachte notering moet beschouwd worden als positief, terwijl een lager dan verwachte notering moet beschouwd worden als negatief sentiment.

Op dinsdag komen er cijfers uit over het bedrijfsklimaat uit Duitsland en in de middag komt het consumenten vertrouwen uit de V.S.

Dan op woensdag  om 16:30 in de middag komen de olievoorraden uit, ik ben erg benieuwd of deze de afgelopen week erg zijn gedaald ivm de aanslag van vorige week in Saoedie Arabië.

Op donderdag komen er de weekelijkse werkloosheid aanvragen en komt uit de V.S. het BBP Bruto Binnenlands product uit van Q2. Dit kan met name voor de FED interessant zijn om hun beleid te bepalen.

Dan als laatste vrijdag, komen er wat cijfers uit de Eurozone, maat daarvan verwacht ik niet heel erg veel bijzonders. De complete agenda vind je hier.

Verwachting komende week

Komende week hoop ik echt dat we wat grotere bewegingen gaan zien zodat we wat swingtrades kunnen gaan innemen. Ik kijk dan met name naar short posities op de indices en een long op goud. Ondertussen blijf ik ook de aandelen spotten om te kijken of daar kansen te vinden zijn. Hou daarvoor de Watchlist SwingTrades goed in de gaten.

Ik wil er wel even bij vermelden dat wanneer we short gaan op de indices dat we erg scherp moeten blijven op een draai van de markt. Als de markt zo sterk is zoals deze nu is heb je vaak een correctie die maar een dag of een paar dagen duurt en dan weer heel snel opveert. Bij die eventuele  bodem gaan we dan ook gelijk posities innemen voor de eindejaarsrally.


«   »