Begeleiding bij het Daytraden op de AEX & DAX index voor slechts €30,- p/m

Blog week 42: Manisch of toch depressief?

Gepubliceerd op 13 oktober 2019 om 17:44

Afgelopen week...

Het was een rare handelsweek. Maandag gingen de indices omhoog en kregen we een longsignaal. Vervolgens zakte dinsdag alles weer in elkaar na slecht nieuws over de handelsoorlog waardoor onze swing posities werden uitgestopt. Echt balen, maar ook dit hoort erbij. Vanaf donderdagmiddag is alles weer gaan stijgen en vrijdag waren de beurzen gewoonweg manisch te noemen.

Ik begin met een raadsel; Aan de ene kant hebben we landen die in een recessie zitten of op het punt staan er in te belanden. Hebben we te maken met een handelsoorlog een Brexit en een onrustig midden-oosten. Aan de andere kant hebben we centrale banken die de rentes verlagen en obligaties opkopen om zo de economie te steunen. Rara, wat doen de beurzen? Het is misschien een vreemd raadsel, maar het is eigenlijk wel hoe het momenteel gaat op de financiële markten. Het ene moment dalen de indices op een negatief cijfer het andere moment stijgen ze op een op een mogelijk handelsakkoord, wat helemaal is uitgekleed en eigenlijk niks meer voorstelt. 

Meestal geeft technische analyse en een gezonde dosis verstand  het juiste antwoord, afgelopen week werkte dat maar nauwelijks. Intraday gaat het nog goed met korte ritjes, maar langere trades vallen tegen doordat er angstig word gehandeld op nieuwsfeiten.

Komende week...

Vanaf maandag gaat ook het cijferseizoen echt losbarsten en zullen zij gaan bepalen of de uptrend die afgelopen week gestart is een vervolg gaat krijgen. De meeste analisten gaan van het ergste uit en dan kan het eigenlijk alleen maar meevallen zou je zeggen. Als de indices er begin van de week goed bij blijven liggen en de eerste bedrijfscijfers meevallen, verwacht ik dat we in een wat rustiger vaarwater gaan komen waarbij de trend opwaarts gericht zal zijn. Zeker de Dax heeft afgelopen vrijdag laten zien dat beleggers er weer vertrouwen in hebben de stijging vond plaats op hoog volume, meer hierover in de week update

Toch blijf ik zeker begin van de week nog wat voorzichtig, er hangt immers nog een hoop slecht nieuws boven de markt. Zo is het nog maar de vraag of er wel een Brexit deal gaat komen en hoe deze eruit gaat zien. Hoe gaan de Europese beleggers maandag reageren op het handelsakkoord-(je) tussen de V.S. en China. Toen vrijdag het nieuws naar buiten kwam over het uitgeklede akkoord zakte de Amerikaanse indices meteen weg. We zouden hier nog een gevalletje "bezit van de zaak is het eind van het vermaak" kunnen krijgen.

Agenda...

Op maandag is Japan gesloten en krijgen we industriële productie cijfers uit de Eurozone en Q3 cijfers van Black Rock en Royal Mail. dinsdag, komen er vertrouwen cijfers (ZEW) uit de Eurozone en apart van Duitsland over de maand Oktober en Q3 cijfers van JPMorgan, Goldman Sacks, Johnson 7 Johnson, Wells Fargo en Citigroup . Op woensdag komen de CPI's van September van de Eurozone en 's middags de detailhandelsverkopen uit de V.S. ook op woensdag de olievoorraden die weer van betekenis kunnen zijn na de aanval in Iran afgelopen week en Q3 cijfers van ASML, TomTom en Roche. donderdag komen de werkeloosheidscijfers weer uit de V.S.en komt de FED productie-index over de maand Oktober en Q3 cijfers van Unilever, NSI, Sligro, Flow Traders, Rood Microtech, Sipef en Nestle. Op vrijdag komen er een heleboel economische cijfers uit China die van belang kunnen zijn en Q3 cijfers van Wessanen, Coca Cola, Manpower en Qxurion.