WeekBlog #24

Gepubliceerd op 12 juni 2020 om 17:53

De handelsweek zit er weer zo goed als op, het was was een week met heel veel volatiliteit op de financiële markten. De Nasdaq brak door de top uit februari en wist daarmee zijn all time high met 300 punten te verhogen naar ongeveer 10150...

Toppen in de grafieken

Ook andere indices zoals onze eigen AEX wist op te lopen tot aan het 76,4% fibo van de totale correctie rond 573, maar daar hield het wel op. Rond dit niveau vinden we een oude weerstand uit 2018 & 2019 waar in totaal 5x een top tot stand is gekomen en na de enorme stijging van zo'n 80 punten had ik ook niet verwacht dat de index daar in 1x doorheen zou breken , maar dat er op z'n minst een aanloopje voor nodig was.

De trigger voor de correctie kwam afgelopen woensdag na het rentebesluit van de FED, er kwamen geen extra stimuleringen en Jerome Powell probeerde de verwachtingen voor een snel en krachtig herstel van de Amerikaanse economie te temperen, de centrale bank verwacht dat de economie tot zeker in 2022 matig tot zwak zal blijven en dat er ook tot die tijd stimuleringen nodig zullen zijn. 

Correctie of 'bear market'?

Gisteren daalde de Amerikaanse indices 5% tot 7% en maakte daarmee in slechts een handelsdag een 'normale correctie' door. Nu is het de vraag wat er nu gaat gebeuren, gaan we weer omhoog en verder met het herstel van de afgelopen weken, of is dit ''de'' draai en gaat de correctie uit Maart vanaf dit punt weer verder en kunnen we daaruit concluderen dat de financiële markten in een 'bear market' zitten?

Zelf verwacht ik dat we in een felle correctie zitten van een zeer sterk uptrend. Dat alles zo hard daalt was te verwachten, dalingen gaan altijd sneller als stijgingen en zeg nou zelf, de stijging van afgelopen weken ging wel erg hard. Daarnaast is de beurshandel door al het gratis geld van de afgelopen tijd erg veranderd. We zien steeds vaker intraday bewegingen van 3% tot 5%. Het lijkt het nieuwe normaal te zijn geworden sinds centrale banken de geldpersen hebben aangezet. Waarschijnlijk zal dit de komende jaren wel zo blijven en wellicht nog heviger worden, er blijft immers maandelijks geld bijkomen en er zijn nog een tal van onzekerheden over de wereldwijde economie, het coronavirus, de protesten wereldwijd en natuurlijk later dit jaar de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

Vandaag zien we de Europese indices alweer wat herstellen nadat er steun was gevonden bij de 38,2% fibo's van de opgaande bewegingen van de laatste weken, of deze stijging ook de bodem betekent dat is nog maar te bezien, de Dax heeft nog een gap open staan naar 11600 waarvan ik wel verwacht dat die de komende dagen nog gesloten zal gaan worden.

Volgende week

Voor volgende week verwacht ik een beetje hetzelfde als deze week, in elk geval veel beweging. Er komt steeds meer nieuws naar buiten dat corona echt nog niet de wereld uit is en ik denk dat het virus de komende weken weer wat meer naar de voorgrond zal treden. Vooral in Amerika word gevreesd voor een tweede lockdown in verschillende staten. Verder komen er een heleboel economische cijfers uit de VS en de Eurozone, waaronder het ZEW uit Duitsland. Kortom, een week om weer naar uit te kijken.

Fijn weekend!