Duitse ondernemers zijn veel positiever

Gepubliceerd op 24 juni 2020 om 12:23

Ondernemers in Duitsland vatten weer moed. Het instituut voor economische onderzoek Ifo meldt woensdag een duidelijke verbetering van het vertrouwen. Met name het pessimisme over de gang van zaken in de komende zes maanden ebt weg.

De Ifo-indicator voor het ondernemersvertrouwen steeg van 79,7 in mei naar 86,2 over juni. Dat is nog steeds een score die ver onder het neutrale niveau van 100, zit maar wel weer duidelijk boven het dieptepunt 74,3 van april.

Sterkste toename ooit

De deelindicator voor de verwachtingen voor de komende maanden veert krachtiger op van 80,5 in mei naar 91,4 deze maand. Hier was met 69,5 in april het dieptepunt ook lager. De beleving van de ondernemers van huidige omstandigheden verbetert minder snel, met een stijging van 78,9 naar 81,3.

Ifo-voorzitter Clemens Fuest zegt in een commentaar dat Duitse bedrijven weer 'licht zien' aan het eind van de tunnel. 'Dit is de sterkste toename van de index ooit. De bedrijven schatten de huidige omstandigheden iets beter in, terwijl de verwachtingen een stuk hoger uitkomen.'

 

Breed herstel

De verbetering van het sentiment vindt breed plaats, in alle sectoren van de economie. Zowel de verwerkende industrie als de dienstensector en de handel beleven een krachtig herstel vanaf het diepteput in april, maar zitten nog niet op een nieuw groeipad. Opvallend is wel dat voor de verwerkende industrie, de verwachtingen voor de komende maanden al weer neutraal is, nog niet positief, maar ook niet langer negatief.

Voor de constructiesector was de neergang veel minder diep en is nu ook het herstel geringer, terwijl de deelindex voor de huidige omstandigheden nog steeds positief is. 'Na regen komt zonneschijn', Het eerste deel van het herstel is nog V-vormig, maar dat het herstel niet met deze snelheid voortgaat lijkt wel zeker. 'Wat er na de V komt is veel meer onzeker.'

(Bron FD.nl)