Beurzen in de VS lager door slechte outlook IMF

Gepubliceerd op 25 juni 2020 om 06:53

 

In navolging van hun Europese tegenhangers doken ook de meeste aandelen op Wall Street woensdag in het rood. De Dow Jones-indexverloor 2,7% en de breder samengestelde S&P 500-index 2,6%. Technologiebeurs Nasdaq sloot met een verlies van 2,2%.

Het Internationaal Monetair Fonds kwam met de sombere prognose dat de schade die het coronavirus de wereldeconomie toebrengt veel groter is dan enkele maanden geleden werd gedacht. De verwachting is nu dat de mondiale economie dit jaar met 4,9% krimpt in plaats van de eerder gestelde 3%. Ook het herstel zal in 2021 moeizamer verlopen.

 

Bovendien baart de stijging van het aantal coronagevallen in zowel Zuid-Amerika als in de Verenigde Staten beleggers zorgen, wat de angst voor een tweede golf aanwakkert. Daar komt bij dat de VS een lijst met Europese goederen hebben opgesteld waarop nieuwe importtarieven geheven kunnen worden. Dat zet de toch al getroebleerde verhoudingen tussen de twee handelsblokken verder onder druk.

De grootste dalers in de Dow Jones-index waren Dow Chemical, Boeing, Exxon, Raytheon en Chevron. Stijgers in de Dow ontbraken woensdag. In de S&P kregen cruisemaatschappijen Norwegian Cruise Line, Royal Caribbean en Carnival en hotel- en casino-uitbater Wynn Resorts de grootste klappen. Deze aandelen verloren meer dan 10%.

 

Olieprijs omlaag

Ook de olieprijs ging omlaag. Een vat Brent kost nu $40,28, ruim 5% minder dan dinsdag. Naast virusvrees speelt ook een bericht over de Amerikaanse voorraden de olie parten. Woensdagmiddag werd bekend dat die vorige week met het equivalent van 1,4 miljoen vaten zijn toegenomen. Een olielevering voor augustus daalde in New York met 6%.