Begeleiding bij het Daytraden op de AEX & DAX index voor slechts €30,- p/m

Het debat tussen Biden en Trump

Gepubliceerd op 28 september 2020 om 13:02

Dinsdag treffen president Donald Trump en de Democratische presidentskandidaat Joe Biden elkaar tijdens het eerste verkiezingsdebat in Cleveland, Ohio. De staat van de economie is het laatste van de zes onderwerpen waar de kandidaten de degens over kruisen.

Had het debat begin maart plaatsgevonden, dan was het kat in het bakkie geweest voor Trump. Hij heeft een aantal mooie economische records op zijn palmares staan: de werkloosheid was in ruim 50 jaar niet zo laag, aandelenindex S&P500 brak record na record, en niet eerder kende de Verenigde Staten zo’n lange periode van economische groei.

Pandemie

Tot het coronavirus ook de VS bereikte. De werkloosheid ging van het ene record naar het andere: van 3% in januari naar 14,7% in april. De groei boog om naar een krimp van 31,7% in het tweede kwartaal.

Trump lijkt zich zich er tijdens zijn campagne weinig van aan te trekken. „Promises made, promises kept” (beloftes gemaakt, beloftes gehouden) is een van de slogans waarmee hij kiezers probeert over de streep te trekken. En dat is niet onterecht, Trump heeft veel verkiezingsbeloftes ingelost. Hij heeft hard opgetreden tegen China, een nieuw vrijhandelsverdrag met Mexico gesloten en het belastingstelsel is herzien.”

De vraag of de Trump-kiezer hier ook beter van is geworden, is moeilijker te beantwoorden. We weten natuurlijk niet hoe de economie had gepresteerd zonder epidemie.”

Trump trok vier jaar geleden veel kiezers uit de ’Rust Belt’. Staten als Pennsylvania, Ohio en Michigan waren tot aan de jaren 80 het hart van de Amerikaanse industrie, maar het aantal banen liep terug door automatisering en de verplaatsing van banen naar lagelonenlanden. Hier zit een groot deel van Trumps achterban, die op hem stemde vanwege zijn belofte om banen terug te halen.

Maar of deze groep het echt beter heeft gekregen na vier jaar Trump. Negen maanden geleden had ik gezegd dat het iets beter met hen ging. Omdat de economie al zo lang groeide, bereikten de banen eindelijk de gemeenschappen die zo lang buiten de boot vielen. Mensen die langdurig zonder baan zaten, kregen eindelijk kansen op werk of scholing. Zij zagen net weer licht aan het einde van de tunnel, en nu komt er een trein op hen afgedenderd.

„Make America great again”, was het credo van Trumps termijn als president. Volgens hem hebben andere landen, en dan vooral China, misbruik gemaakt van de VS. Hoe oneerlijk de wereldhandel is, bleek volgens de president uit het handelstekort dat de VS onder andere met China heeft. Er gaan dus meer spullen van China naar de VS dan vice versa.

(Bron telegraaf.nl)


«   »